Kom naar onze podotherapeut als uw voeten vaak pijnlijk of moe zijn

Kom naar onze podotherapeut als uw voeten vaak pijnlijk of moe zijn

Wanneer u regelmatig last heeft van pijnlijke en vermoeide voeten, is het raadzaam om een afspraak te maken met een podotherapeut. De podotherapeut kan u helpen bij het vinden van de juiste behandeling en advies geven om verdere problemen te voorkomen.

In dit artikel leest u hierover meer.

Wat doet een podotherapeut?

Podotherapie is een medisch beroep dat zich richt op de behandeling van voetproblematiek en de daaruit voortvloeiende klachten. Een podotherapeut is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van diverse voetproblemen, zoals standsafwijkingen, huid- en nagelaandoeningen, overbelasting, en sport gerelateerde blessures.

Na het stellen van een diagnose kan de podotherapeut een behandelplan opstellen om uw klachten te verminderen en uw voetgezondheid te verbeteren.

Podotherapeut bij voetklachten

Oorzaken van pijnlijke en vermoeide voeten

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor pijnlijke en vermoeide voeten. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Overbelasting: Langdurig staan, lopen of intensieve fysieke activiteit kunnen leiden tot overbelasting van de voeten. Dit kan resulteren in pijnlijke en vermoeide voeten.
  • Onjuist schoeisel: Het dragen van oncomfortabele of ongeschikte schoenen kan de voeten verkeerd belasten en pijn veroorzaken. Schoenen die onvoldoende demping hebben of te smal, te strak of te hoog gekromd zijn, kunnen daarom problemen veroorzaken.
  • Standsafwijkingen: Afwijkingen in de stand van de voeten, zoals platvoeten, holvoeten, of een afwijkende botstructuur, kunnen de belasting op bepaalde delen van de voet verhogen en zo pijn veroorzaken.
  • Voetaandoeningen: Verschillende aandoeningen, zoals plantaire fasciitis (ontsteking van de peesplaat onder de voet), hielspoor, Morton’s neuroma (zenuwverdikking tussen de tenen), artritis (ontsteking van de gewrichten in de voet) of tendinitis (ontsteking van pezen in de voet), kunnen pijn en vermoeidheid in de voeten veroorzaken.
  • Overgewicht: Overmatig lichaamsgewicht legt extra druk op de voeten, waardoor ze sneller vermoeid raken en pijnlijk kunnen worden.
  • Verkeerd looppatroon: Een afwijkend looppatroon kan de manier waarop de voeten de belasting opvangen beïnvloeden, waardoor bepaalde delen van de voet overbelast raken en pijn ontstaat.
  • Veroudering: Naarmate we ouder worden, kunnen de voeten gevoeliger worden voor pijn en vermoeidheid als gevolg van veranderingen in de voetstructuur, een verminderde elasticiteit van weefsels en een verminderde doorbloeding.

Het is belangrijk om een podotherapeut te raadplegen om de exacte oorzaak van uw pijnlijke en vermoeide voeten vast te stellen. Zo kan er een passend behandelplan worden opgesteld.

Wat kan de podotherapeut doen?

Een podotherapeut helpt bij het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van uw pijnlijke en vermoeide voeten. De podotherapeut onderzoekt onder andere uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen. Ook wordt de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en staan in kaart gebracht.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zal de podotherapeut een behandelplan opstellen en met u bespreken. De behandeling kan inhouden dat de podotherapeut op maat gemaakte steunzolen voor u aanmeet. Een afwijkende stand van de voeten of benen kan hiermee worden gecorrigeerd. Steunzolen ondersteunen de voeten en benen, waardoor ze minder snel vermoeid raken.

Ook wanneer er sprake is van hypermobiliteit raken spieren sneller vermoeid en kunnen steunzolen ondersteuning bieden.

Tevens kan het behandelen van huidaandoeningen zoals overmatige eeltvorming en likdoorns, en het uitvoeren van mobilisatietechnieken nodig zijn om de voetfunctie te verbeteren.

Een podotherapeut kan ook (stretch)oefeningen aanbevelen om de spieren en gewrichten in uw voeten te versterken en de flexibiliteit te bevorderen. Indien nodig kan er aanvullende fysiotherapie worden geadviseerd hiervoor.

Daarnaast zal de podotherapeut een klachtgericht schoenadvies aan u geven. Als u goede schoenen draagt, is de kans op voetklachten namelijk kleiner.

U bent welkom bij Fysio World Amsterdam!

Bij Fysio World Amsterdam zijn er niet alleen fysiotherapeuten, maar ook podotherapeuten aanwezig om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. De specialisten kunnen elkaar namelijk gemakkelijk en snel aanvullen. Op die manier kunnen wij de vakkundige hulp bieden die u nodig heeft.

Heeft u last van pijnlijke en vermoeide voeten? Loop er niet langer mee rond en maak een afspraak! U wordt binnen 48 uur geholpen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak