Fysiotherapie bij pijnlijke voeten na het sporten

Fysiotherapie bij pijnlijke voeten

Na het sporten krijgt u weer last van die vervelende pijn aan uw voeten. De pijn keert telkens terug en u komt er maar niet vanaf. Herkent u dit? Pijn aan de voeten komt veel voor bij sporters en kan op veel verschillende manieren ontstaan. Tijdens het sporten is de belasting op het lichaam namelijk erg hoog, waardoor de voeten zwaar worden belast. In dit artikel zal uitgelegd worden wat de verschillende oorzaken kunnen zijn van pijnlijke voeten na het sporten en hoe een fysiotherapeut u hierbij kan helpen.

Voetklachten na het sporten

Voetklachten na het sporten zijn in de meest gevallen het gevolg van overbelasting van de voet. Het kan echter ook komen door schade aan andere structuren in het lichaam, waardoor de spieren en pezen in de voeten hiervoor moeten compenseren. De meest voorkomende aandoeningen aan de voet en de klachten die hierbij veel voorkomen zullen hieronder behandeld worden.

Stress fracturen

Een stressfractuur in de voet is een klein breukje van een voetbotje als gevolg van overbelasting. Zo’n breukje komt het vaakst voor in het middenvoetsbeentje. De pijn die hoort bij een stressfractuur begint vaak licht en wordt steeds erger. Ook gaat het vaak gepaard met lokale zwelling en roodheid.

Fasciitis plantaris

De fascia plantaris is een peesplaat onder de voet. Deze peesplaat loopt van de hak tot aan de tenen en zorgt voor stabiliteit in de voet. Daarnaast zorgt de fascia plantaris voor het kunnen buigen van de tenen. De pees wordt voornamelijk belast tijdens het lopen en het op de tenen staan. In dit geval wordt deze peesplaat namelijk uitgerekt. Door overbelasting kan deze pees onstoken raken, dit noemen we een fasciitis plantaris. U heeft dan last van een stekende en zeurende pijn onder uw voet rondom uw hiel.

Hielspoor

Hielspoor is een aandoening waarbij dezelfde pees betrokken is als bij fasciitis plantaris. Bij hielspoor is er echter sprake van verkalking van het hielbeen. Bij verkalking is er een stukje bot aan de hiel gegroeid. De fascia plantaris loopt over de hak heen en tijdens het bewegen schuift deze pees dus over het aangegroeide stukje bot heen. Dit kan zorgen voor irritatie , wat uiteindelijk een ontstekingsreactie kan veroorzaken. Bij hielspoor voelt u pijn bij lang lopen of staan. De pijn is voornamelijk aanwezig wanneer er druk op de hiel wordt uitgeoefend.

Hallux valgus

Een hallux valgus is een scheefstaande grote teen. Dit komt in veel gevallen door het dragen van verkeerde schoenen. Daarnaast spelen erfelijke factoren een rol. Door de scheve stand van de grote teen zullen de spieren en pezen rondom de teen verzwakken. Hierdoor zullen andere structuren in de voet de functies over moeten nemen. Hierdoor kan overbelasting en uiteindelijk pijn ontstaan.

Andere oorzaken

De voet is een onderdeel van een keten aan elkaar gekoppelde lichaamsdelen. Dat wil zeggen dat een blessure in een ander deel van uw lichaam kan leiden tot klachten in uw voet. Neem als voorbeeld een knieblessure. Door de knieblessure zal u uw looppatroon aanpassen om de pijn te onderdrukken. Door dit veranderde looppatroon kunnen er echter klachten ontstaan in uw voet. Daarnaast kunnen ook slechte schoenen zorgen voor een verkeerde belasting van de voet en dus uiteindelijk tot klachten.

“Onze fysiotherapeuten zijn hoogopgeleid en hebben veel ervaring met orthopedische klachten. “

– Fysio World Amsterdam

Hoe voorkom ik voetklachten na het sporten?

Door uzelf kleine gewoonten aan te leren kunt u de kans op het krijgen van een blessure aanzienlijk verminderen. Een van deze gewoonten is de training starten met een goede warming-up. Daarnaast is uw looppatroon en de manier waarop uw trainingsschema is opgebouwd erg van invloed op de kans voor het oplopen van een voetblessure.

Een behandeling van de fysiotherapeut

Zoals benoemd in dit artikel kunnen er veel oorzaken zijn voor het ontstaan van pijn aan uw voeten. Dit zorgt er dan ook voor dat de behandeling voor iedere persoon anders is. De behandeling zal namelijk afhangen van de soort pijn die u ervaart, de oorzaak van uw klachten en uw medische voorgeschiedenis. Tijdens de eerste afspraak met uw fysiotherapeut zullen deze onderwerpen besproken worden om een passende behandeling voor u op te stellen.

In veel gevallen zal de behandeling van de fysiotherapeut bestaan uit oefentherapie. Dat wil zeggen dat de fysiotherapeut u oefeningen geeft om uw spieren in de voet te versterken en zo de belastbaarheid te verhogen. Daardoor zal de spier of pees minder snel overbelast raken en zullen de klachten aan uw voet verminderen. Daarnaast kan de fysiotherapeut u helpen bij advies over de juiste schoenen en een passend trainingsprogramma.

Een behandeling bij FysioWorldAmsterdam

Heeft u last van pijnlijke voeten na het sporten? Neem dan vooral contact met ons op! Bij FysioWorldAmsterdam helpen onze professionals u graag bij het verminderen van uw klachten. Ook bij andere klachten na het sporten bent u van harte welkom in onze praktijk.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak