Op zoek naar goede podologische zorg in Amsterdam?

Podologie is een term dat opgebouwd is uit een combinatie van de Griekse woorden podos (=voet) en logos (=rede, wetenschap). Podologie betekent dus letterlijk de wetenschap van de voet. Een podoloog of podotherapeut is iemand die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van voeten en voetgerelateerde problemen. 

De voet als geheel 

Bij een podologische behandeling wordt de voet in verhouding gebracht met de stuctuur en functie van het hele lichaam. Er ligt vaak een probleem in de rug, schouders, bekken of benen ten grondslag aan voetenproblematiek. Ook kunnen problemen in de voet juist leiden tot klachten elders in het lichaam. Door de verschillende problemen aan elkaar te relateren, kunnen ze op een effectieve en permanente wijze worden aangepakt. 

Natuurlijk is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan de voeten zelf. Er wordt gekeken naar de gewrichten, spieren, pezen en ligamenten. De podoloog verricht onderzoekt naar de vorm en functie van al deze structuren. Dit doet de specialist niet alleen tijdens het lopen, maar ook tijdens het zitten, staan en tijdens andere bewegingen. Hierdoor kan een duidelijk beeld geschetst worden van de aard van het probleem, maar kan er ook vastgesteld worden of het een chronisch of acuut probleem betreft.

De voet als geheel

“Wanneer er te veel druk staat op de voeten of enkels, kunnen structuren overbelast raken.”

– Fysio World Amsterdam

Chronische problemen

Chronische podologische aandoeningen zijn problemen die langdurig aanwezig zijn. Vaak betreft dit een aangeboren probleem van de voet of de enkel. Een paar voorbeelden van chronische problemen zijn:

 

  • Een beenlengte verschil: dit is vaak een aangeboren afwijking, maar kan ook ontstaan door een botbreuk of operatie. Bij een beenlengte verschil zijn er vaak lange termijn consequenties zoals een slecht looppatroon, artrose, chronische vermoeidheid of hoofdpijn. Soms zijn er ook constante pijnklachten in het langere been.
  • Chronische pijn: de oorzaak van chronische pijnklachten van een voet is niet altijd duidelijk. In sommige gevallen heeft het te maken met de vorm van de voetbotten, -pezen en -spieren of kan het met een overprikkeling van de zenuwen te maken hebben.

Acute problemen

Acute voetproblemen

Een acuut podologisch probleem verwijst naar aandoeningen die vaak plots ontstaan. Ze kunnen dan ook net zo plots weer genezen. Het kan echter ook een terugkomend probleem zijn. Een paar voorbeelden van deze acute problemen zijn:

Ontstekingen
Allerlei structuren in de voeten kunnen ontsteken of opzwellen. Sommige mensen zijn hier extra gevoelig voor;

  • Mensen met een hallux valgus (hamerteen) hebben een grotere kans op pijnlijke zwellingen door de vorm van hun voet. Ook mensen die regelmatig slecht passende schoenen dragen kunnen hier last van hebben.
  • Bij sommige aandoeningen, zoals diabetes, krijgen mensen een verminderde gevoeligheid van de zenuwen in de voeten. Hierdoor hebben ze een verhoogd risico op ontstekingen.

Overbelasting
Wanneer er te veel druk staat op de voeten of enkels, kunnen structuren overbelast raken. Dit komt bijvoorbeeld voor na een ongeluk zoals een enkelverzwikking, bij mensen die veel lopen voor hun werk of mensen met een hoog gewicht. Door de overbelasting kan op lange termijn artrose in de gewrichten ontstaan en op korte termijn bijvoorbeeld een tendinitis. Tendinitis is een ontsteking van een pees die leidt tot pijn en irritatie.

Acute problemen

De behandeling

Er zijn veel verschillende podologische aandoeningen. Voor elke aandoening kan een behandelplan worden opgesteld. Bij elk probleem is het belangrijk om na te denken over hoe iemand zo comfortabel mogelijk door het leven kan. Indien het een probleem is dat vaak terugkeert, kan er gekeken worden naar oplossingen die in de toekomst klachten kunnen voorkomen. 

De focus van de behandeling ligt voornamelijk op het verminderen van de pijn. Dit kan bereikt worden door bijvoorbeeld het looppatroon te analyseren en te verbeteren. Ook de heupen, knieën en rug spelen hierin een rol. Een andere interventie die vaak erg effectief is, is het bieden van advies over schoeisel. Ook kan er gekeken worden naar op maat gemaakte steunzolen. 

Waarom Fysio World Amsterdam?

Bij Fysio World Amsterdam werken gespecialiseerde podologen. Aan de hand van uw klachten en de expertise van onze podoloog Willem Boogaard, kunnen wij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Wij gebruiken nieuwe technologie om blauwdrukken van uw voet te maken. Zo kunnen we onderzoeken welke specifieke plekken gevoelig zijn en dus extra steun behoeven. 

Met al deze informatie kunnen wij gerichte oefeningen ontwikkelen en advies geven over therapeutische zolen of andere alternatieven. In samenwerking met onze partner Footbasics kunnen wij ook direct in de praktijk therapeutische zolen aanmeten en laten maken. Maak bij voetklachten daarom direct een afspraak bij Fysio World Amsterdam!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak