Hoe kan een fysio helpen bij pijn aan de hiel (hielspoor)

Hoe kan een fysio helpen bij pijn aan de hiel (hielspoor)

Pijn aan de hiel is een veel voorkomende en vervelende aandoening. Het treft met name de sporters en ouderen onder ons. De meest voorkomende pijnklacht van de hiel is hielspoorklachten. Meer dan 10% van de mensen heeft ooit wel eens te maken gehad met hielspoor klachten.

Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Vaak is hielspoor goed te behandelen en kunnen de klachten binnen enkele weken of maanden verholpen zijn.

In dit artikel bespreken wij wat hielspoor is, wat de oorzaken en symptomen zijn en hoe u van uw klachten af komt.

Oorzaken van hielspoor en pijn aan de hiel

Hielspoor kent niet één oorzaak, maar is vaak een combinatie van verschillende oorzaken. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting van de hiel of de voetpezen.

Deze blessure komt dan ook met name voor bij hardlopers, aangezien deze op een harde ondergrond lopen zonder demping. Het dragen van slechte schoenen met weinig demping is dan ook een andere veel voorkomende oorzaak. Deze oplossing is erg simpel, maar ook dit kan hielspoor klachten teweegbrengen.

Verder speelt de stand van uw voeten ook een belangrijke rol in de mogelijkheid om hielspoor klachten te ontwikkelen. Wanneer u last heeft van platvoeten of juist van holle voeten worden bepaalde spieren in de voetzool overbelast, waardoor de peesplaat in de hiel geïrriteerd kan raken en pijnklachten kan veroorzaken.

Bovendien kan het hebben van korte of stijve kuitspieren de kans op hielspoor klachten vergroten. Omdat er op deze manier continue rek wordt uitgeoefend via de achillespees op de peesplaat.

Daarnaast speelt uw leefstijl een grote rol. Wanneer er sprake is van overgewicht worden de voetspieren anders belast waardoor deze, zoals eerder vermeld, geïrriteerd kunnen raken.

Tot slot komen hielspoor klachten het meest voor bij mensen tussen de 40 en 70 jaar. Naarmate men ouder wordt neemt de kwaliteit van spieren, pezen en weefsel af waardoor deze structuren kunnen verzwakken.

“Hielspoor kent niet één oorzaak maar is vaak een combinatie van verschillende oorzaken.”

– Fysio World Amsterdam

Symptomen bij hielspoor

De meest voorkomende pijn bij hielspoor is felle en scherpe pijn onder de hiel. De pijn is vaak in de ochtend het sterkst aanwezig wanneer mensen moeten opstarten.

Bij het begin van een training is de pijn ook vaak aanwezig net zoals bij het lopen op een harde ondergrond zonder goede demping in de schoenen en wanneer gedrukt wordt op de zere plek onder de hiel.

Gedurende de dag nemen de pijnklachten vaak iets af. Ook in rust zijn de klachten vrijwel direct verdwenen. s’ Avonds kan de pijn onder de voet alleen nog even nazeuren van de belasting op de dag.

Oplossingen voor hielspoor

Wanneer u last heeft van hielspoor zijn er een aantal dingen die u kunt proberen om van uw klachten af te komen. Het is van belang om in eerste instantie genoeg rust te pakken. Daarnaast is het handig om naar de demping in uw schoenen te kijken en of deze wel voldoende is. Klachten kunnen verminderen bij gewichtsverlies en een verbetering van de leefstijl. Tot slot is het verstandig om rek en spierversterkende oefeningen te doen onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Fysiotherapie bij hielspoor

Fysiotherapie bij hielspoor kan met name helpen door het uitvoeren van rekoefeningen en het geven van krachttraining. Rekoefeningen kunnen helpen bij het oprekken van de kuitspieren. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de kracht op de achillespees wordt verkleind waardoor de peesplaat minder wordt belast.

Krachttraining voor met name kuitspieren en spieren in de voet is ook zeker aan te raden. Op deze manier worden de spieren versterkt waardoor deze minder snel klachten zullen geven.

Mocht u klachten herkennen en een van onze fysiotherapeuten naar uw voet willen laten kijken? Twijfel dan niet langer en neem contact met ons op! Bij Fysio World Amsterdam helpen wij u graag om de oorzaak van uw pijnklachten te achterhalen zodat deze niet meer terugkeren.

Want uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak