Zorg van de fysiotherapeut bij een ontstoken achillespees

Zorg van de fysiotherapeut bij een ontstoken achillespees

Een ontsteking van de achillespees is een typische overbelastingsblessure ten gevolge van hardlopen en springen. Achillespeesblessures zijn erg vervelend en kunnen lang duren. Deze blessure geeft pijnklachten bij het lopen en sporten. Hierdoor kunt u belemmerd worden in het dagelijks leven.

Door shockwave therapie en het rekken van de kuitspieren kunnen klachten verdwijnen. Tijdens het lange herstel kunt u de hulp inschakelen van onze fysiotherapeuten bij Fysio World Amsterdam. Wat kan een fysiotherapeut precies voor u betekenen?

Een ontsteking van de achillespees

De achillespees is de sterkste pees van het hele lichaam en verbindt de kuitspier met de hiel. Deze pees zorgt ervoor dat de voet zich met kracht kan afzetten van de grond wanneer u springt, hardloopt of wandelt.

Wanneer u veel loopt of springt kan de achillespees geïrriteerd raken. In dat geval kunt u last krijgen van een achillespeesblessure. Een achillespeesontsteking wordt ook wel tendinitis achillis genoemd. In plaats van een tendinitis (ontsteking) kan er ook sprake zijn van een tendinose. In dat geval is de pees niet ontstoken, maar beschadigd.

De oorzaak van klachten aan de achillespees

Klachten aan de achillespees kunnen ontstaan wanneer u de kuitspier veel gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Met name hardlopers hebben een vergrote kans op het ontwikkelen van een achillespeesblessure. Slechte schoenen kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling, soms in combinatie met een voetafwijking zoals platvoeten.

Wanneer u niet voldoende rust neemt tussen de momenten van belasting door, neemt de kans op blessures toe. Ook wanneer u al eerder last heeft gehad van uw achillespees kunnen er weer sneller klachten optreden.

Achillespees ontstoken

De symptomen van een ontstoken achillespees

U kunt last hebben van verschillende symptomen. Symptomen die passen bij een ontstoken achillespees zijn:

 

  • zeurende pijn achter de hiel, vooral tijdens en na het (hard-)lopen;
  • pijn of stijfheid bij het opstaan;
  • zwelling achter de hiel of in de achillespees;
  • pijn ten gevolge van het traplopen;
  • stijve of gespannen kuitspieren;
  • last van de schoenen ter hoogte van de hiel.

De behandeling van een ontstoken achillespees

Allereerst moet u voldoende rust houden en niet te snel beginnen met belasten. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het vergroten van de belastbaarheid van de achillespees en het opbouwen van conditie. De belastbaarheid van de achillespees kan vergroot worden door middel van oefeningen.

Zowel tijdens uw afspraak met de fysiotherapeut als thuis zult u oefeningen moeten doen. Naast het verbeteren van de belastbaarheid wordt er ook gewerkt aan de rekbaarheid van de pees met behulp van excentrische oefeningen, waarbij de spier langer wordt.

Voorafgaand aan het opstellen van het behandelplan moet er een lichamelijk onderzoek gedaan worden. Na het lichamelijk onderzoeken van de klachten is soms nog extra onderzoek nodig, zoals een echo van de achillespees of een röntgenfoto van het hielbeen.

In sommige gevallen is er een operatie aan de achillespees nodig, maar dit zorgt lang niet altijd voor verbetering van de klachten en daarom wordt het maar weinig gedaan. Het behandelen van achillespeesblessures kan soms lang duren, omdat de klachten erg hardnekkig kunnen zijn.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Een ontsteking van de achillespees is ook goed te behandelen met shockwave therapie. Deze therapie bieden we bij Fysio World Amsterdam ook aan.

Tijdens shockwave therapie verplaatsen geluidsgolven zich naar de plek van de blessure. Vervolgens verbeteren de geluidsgolven de bloedsomloop en stofwisseling in het gebied van de blessure.

Op deze manier wordt het natuurlijk herstel van het menselijk lichaam versneld en zal de pijn afnemen. Deze techniek wordt vaak toegepast als een ontsteking chronisch wordt en de lichaamseigen cellen ‘moe’ worden.

Neem contact met ons op!

Bij Fysio World Amsterdam zijn we gespecialiseerd in orthopedische klachten, klachten van het bewegingsapparaat, en daarom kunnen wij u goed helpen.

Blijf niet rondlopen met uw klachten en maak snel een afspraak via de website of door ons te bellen. Dan helpen wij u graag verder zodat u in de toekomst zonder klachten kan blijven bewegen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak