Kan een fysiotherapeut helpen bij een zwangerschapsischias?

Met de zwangerschap kunnen meerdere kwaaltjes opkomen. Zo kunt u bijvoorbeeld flinke last krijgen van uitstralende rugpijn. Deze rugpijn wordt zwangerschapsischias genoemd, ook wel bekend als zwangerschap gerelateerde lage rugpijn en heuppijn.

Het is een veelvoorkomende aandoening die optreedt tijdens de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door de druk van de groeiende baarmoeder op de heupzenuw, die zich uitstrekt van de onderrug naar de voeten.

In dit artikel zal er worden besproken wat zwangerschapsischias precies inhoudt en wat u hier het beste tegen kunt doen. Wij willen u adviseren over fysiotherapie na te denken.

Wat is ischias?

Ischias is een aandoening in de ischiaszenuw. Deze zenuw loopt vanaf de onderrug helemaal achterlangs tot aan de voeten. Het is een aandoening waarbij er sprake is van pijn die uitstraalt van de onderrug naar de benen.

De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de benen. Eén van de oorzaken van ischias is zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap worden gewrichten soepeler onder invloed van hormonen. Hierdoor raken uw zenuwen eerder bekneld.

Waar kunt u last van hebben bij zwangerschapsischias?

De meest voorkomende symptomen van zwangerschapsischias zijn pijn en ongemak in de onderrug, de heupen en de benen. De pijn kan variëren van een zeurende, milde pijn tot een scherpe, stekende pijn die uitstraalt naar de benen en voeten.

De symptomen kunnen ook doorslaan van de rug naar de onderste ledematen. Zo hebben sommige vrouwen ook last van gevoelloosheid of tintelingen in de benen en voeten.

De symptomen zijn meestal het ergst in het derde trimester van de zwangerschap, wanneer de baarmoeder het grootst is.

Zwangerschapsischias Pijn

Verschillende oorzaken van zwangerschapsischias

De belangrijkste oorzaak van zwangerschapsischias is de druk van de groeiende baarmoeder op de heupzenuw. Dit komt doordat de baarmoeder steeds groter wordt naarmate de foetus groeit, waardoor er meer druk op de zenuw ontstaat en u hier last van kunt krijgen.

Bovendien kunnen veranderingen in de hormoonspiegels van een vrouw tijdens de zwangerschap de banden die de bekkenbodem ondersteunen versoepelen, waardoor de heupen instabieler worden en de zenuw ook meer wordt belast.

Want kunt u tegen zwangerschapsischias doen?

Er zijn verschillende manieren om de symptomen van zwangerschapsischias te behandelen en te verlichten. Het is belangrijk om rustig aan te doen en uw rug genoeg rust te geven. Daarnaast kan fysiotherapie enorm helpen.

Een fysiotherapeut kan bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen of stretches aanbevelen die helpen de spieren rond de heupen te versterken en te ontspannen en de zenuw te ontlasten.

Daarnaast kan een fysiotherapeut bijvoorbeeld uw houding beoordelen en bepalen of er bepaalde gewoonten zijn die bijdragen aan zwangerschapsischias.

Wat doet een fysiotherapeut tegen een zwangerschapsischias?

Door samen te werken met een fysiotherapeut kan een zwangere vrouw meer controle krijgen over haar lichaam en zich beter voorbereiden op de bevalling.

Een fysiotherapeut kan ook advies geven over hoe de zwangere vrouw de oefeningen en technieken kan gebruiken in haar dagelijks leven en kan helpen het juiste moment te bepalen om hiermee te beginnen. Hierdoor versterkt u uw rugregio, waardoor er minder druk op de zenuw komt te staan.

Waarom Fysio World Amsterdam bij een zwangerschapsischias?

Bij Fysio World Amsterdam hebben wij orthopedische revalidatie als aandachtsgebied. Hierdoor zijn onze therapeuten meer ervaren en opgeleid waardoor wij u beter kunnen helpen bij het herstel. We zullen eerst beginnen met een intakegesprek, vervolgens zullen wij met u een persoonlijk behandelplan opstellen.

De behandeling is voorbij als uw doel is behaald en zullen wij nog enkele tips voor in de toekomst geven voor we de behandeling afsluiten. Bent u nieuwsgierig geworden naar onze praktijk en wilt u een afspraak maken? Kijk dan snel op onze website!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak