Fysiotherapie bij tintelingen in uw voeten

Fysiotherapie bij tintelingen in uw voeten

Vage klachten zoals vermoeidheid, rugklachten, hoofdpijn en ook tintelingen in de handen of voeten komen vaak voor. In de meeste gevallen wijzen deze klachten niet op iets ernstigs, maar ze kunnen wel hinder veroorzaken bij dagelijkse handelingen. Helaas worden deze klachten niet altijd herkend als patroon, waardoor mensen soms jaren met klachten blijven lopen. Dit hoeft gelukkig niet zo te zijn! In dit artikel leggen we graag aan u uit wat de oorzaak kan zijn van een tintelend gevoel in de voeten en hoe fysiotherapie kan helpen.
tintelingen in de voeten

Een tintelend gevoel, wat is het?

Met een ‘tintelend’ gevoel in de voeten wordt de sensatie van een slapende voet met gevoelloosheid bedoeld. Sommigen beschrijven het gevoel als kleine speldenprikjes in de voet. Dit maakt iedereen wel eens mee; bijvoorbeeld wanneer u in een verkeerde houding heeft geslapen en uw voet gevoelloos voelt, doordat er zenuwen in beknelling zijn geraakt. Ditzelfde kunt u ervaren wanneer u een tijdje in dezelfde houding heeft gezeten en uw voet begint te tintelen.

Deze situaties zijn niet ernstig. Het tintelende gevoel trekt namelijk snel weg wanneer de beknelling wordt weggenomen of wanneer de voet wordt bewogen. De aanleiding van het tintelende gevoel is in deze situaties ook makkelijk aan te wijzen. Wanneer er tintelingen optreden zonder een duidelijke reden, wijst dit vaak op onderliggend probleem. Om de vervelende klachten aan te pakken, is het belangrijk om de bron van de klachten te achterhalen.

De oorzaak van tintelingen in de voeten

Wanneer u regelmatig last hebt van tintelende voeten zonder duidelijke aanleiding, kunnen de tintelingen een symptoom zijn van een groter onderliggend probleem. In ernstige gevallen kan een tintelend gevoel in de voeten wijzen op diabetes, infecties of een verhoogde bloeddruk. Ook dingen zoals een vitaminetekort of overmatig alcoholgebruik kunnen de kans op tintelingen in de voeten vergroten.

Meestal worden tintelingen in de voeten echter veroorzaakt door een beknelde zenuw. Wanneer een zenuw bekneld is, raakt signaaloverdracht die via de zenuw plaatsvindt verstoord. Dit geeft klachten zoals pijn, slapende ledematen en tintelingen. De oorzaak van een beknelde zenuw kunnen zeer uiteenlopend zijn. Andere klachten zoals pijn, vermoeidheid en krachtsverlies komen hier soms ook bij kijken. Dit is afhankelijk van welke zenuw bekneld is geraakt.

“Wanneer u regelmatig last hebt van tintelende voeten zonder duidelijke aanleiding, kunnen de tintelingen een symptoom zijn van een groter onderliggend probleem. “

– Fysio World Amsterdam

Wat doet een fysiotherapeut bij tintelingen in de voeten?

De fysiotherapeut heeft veel gespecialiseerde kennis over het bewegingsapparaat. Het bewegingsapparaat bestaat uit spieren, gewrichten, zenuwen, pezen en botten. Al deze losse componenten werken samen om beweging mogelijk te maken, maar beïnvloeden elkaar ook in hun functie. 

Wanneer wordt vastgesteld dat u een zenuwbeknelling heeft, wordt vaak naar uw houding gekeken. Door het doen van specifieke oefeningen, kan uw lichaamshouding verbeteren, waardoor in veel gevallen de beknelde zenuw weer genoeg ruimte krijgt. Ook kan de fysiotherapeut met manuele technieken het gebied rond de beknelling aanpakken, om op deze manier meer ruimte te geven aan de beknelde zenuw.

Het doel van fysiotherapie is de bron van de klacht aanpakken. Hierdoor verdwijnen niet alleen de klachten, maar is de kans ook groter dat de klachten wegblijven. Fysiotherapie is dus gericht op de bron van de symptomen.

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Bij FysioWorld Amsterdam werken ervaren fysiotherapeuten met veel ervaring met cliënten die last hebben van tintelende ledematen. Een gevoel van tintelingen in de voeten is een veelvoorkomende klacht, maar de ervaring leert dat dit met de juiste fysiotherapeutische ondersteuning makkelijk onder controle te krijgen is.

Heeft u last van een tintelingen in uw voeten en wilt u hier graag vanaf, zodat dit geen belemmering voor u vormt in het dagelijks leven? Bent u benieuwd wat de fysiotherapeuten bij FysioWorldAmsterdam u kunnen bieden? Neem contact met ons op!

Direct een diagnose & hulp met een digitaal Consult bij FysioPlanet.com

Heeft u direct professionele hulp of deskundig advies nodig? Voor het verminderen van klachten is een fysieke afspraak niet altijd vereist. FysioPlanet.com biedt de mogelijkheid om een digitaal consult in te plannen, waarbij u vaak binnen een dag al geholpen kunt worden.

Tijdens het consult kunt u vragen stellen en zal er aandacht worden besteed aan uw specifieke klachten.

De fysiotherapeut kan via het online consult vaak een nauwkeurige inschatting maken waar de klachten vandaan komen en in een deel van de gevallen kunt u al aan de slag met thuis oefeningen. Klik op de knop voor meer informatie.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak