Hoe kan een fysio helpen bij een knie met slotklachten?

Afgelopen jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan verschillende blessures. Deze worden vaak opgelopen tijdens het sporten. Alle gewrichten en spieren zijn van essentieel belang in ons lichaam. Een belangrijk voorbeeld van zo’n groot gewricht is het kniegewricht. De knieën zijn essentieel voor de mens om zich te kunnen verplaatsen. De knieën spelen dus een centrale rol in het functioneren van het menselijk lichaam.

Wat is een knie die op slot zit?

Er zijn tal van oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een knie op slot kan gaan. De knie is een heel belangrijk, maar gevoelig gewricht voor blessures. Als de knie op slot gaat, heeft dit vaak een mechanische achtergrond. Doordat een soort blokkade in de knie is ontstaan, kan het kniegewricht tijdelijk minder belast worden.

Het functioneren van de knie gaat dan ook hard achteruit. De mensen die een slot gevoel ervaren in de knieën, hebben vaak moeite met buigen en strekken. De knie kan ook dik worden, dit noemen we zwelling. In onderstaande kopjes zal nader worden uitgelegd wat slotklachten van de knie inhouden.

Last van Knie

“De gewrichten worden minder soepel en door het maken van verkeerde bewegingen kunnen er scheurtjes ontstaan in de meniscus.”

– Fysio World Amsterdam

De verschillende oorzaken van een knie die op slot schiet.

Er zijn meerdere oorzaken van een knie die op slot schiet. Zodra de patiënt bij de fysiotherapeut komt, wordt er vaak meteen gedacht aan een scheurtje in de meniscus. Indien dit het geval is, is er vaak een trauma vooraf gegaan aan de ontstane klacht. Door het recente trauma kan de meniscus schade hebben opgelopen. Een scheurtje of totale afscheuring van de meniscus kan slotklachten geven. Bovendien is het ook mogelijk dat de meniscus dubbelgevouwen is. Als de slotklachten blijven bestaan wordt een knie operatie aangeraden.

Een andere oorzaak van een knie die op slot zit is ouderdom. De gewrichten worden minder soepel en door het maken van verkeerde bewegingen kunnen er scheurtjes ontstaan in de meniscus. Een klein scheurtje in de meniscus kan zichzelf ‘helen’, waarbij er een soort littekenweefsel ontstaat. Er wordt daarom vaak geadviseerd om rust te nemen en op den duur de bovenbeenspieren goed te trainen. Hierdoor kan mogelijke schade in de toekomst worden opgevangen door de bovenbeenspieren.

Een tweede oorzaak van een vastzittende knie is het ouder worden van het gewricht. In gewrichten is ouderdom ook te zien, er kan minder kraakbeen aanwezig zijn en een gewricht kan minder soepel worden. Er kan ook plotseling een scheurtje ontstaan in de meniscus. In deze periode is rust aanbevolen en zal er later worden gewerkt aan een goed herstel.

Een mogelijke derde oorzaak is letsel aan de voorste of achterste kruisband. Indien er letsel ontstaat aan de voorste kruisband is er vaak een groot trauma aan vooraf gegaan. Op het moment dat dit trauma zich voordoet ontstaat er een soort klik gevoel in de knie. Het voelt alsof het boven- en onderbeen even los van elkaar staan.

Het trauma beschreven in bovenstaand stukje kan gepaard gaan met veel pijn en een enorme zwelling. Dit soort letsel geneest doorgaans niet vanzelf, waardoor een reconstructie van de voorste kruisband nodig is. Hierbij wordt er een stukje pees van de hamstring ingebouwd in de knie. Hierna volgt een lange revalidatie periode.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij slotklachten?

Oorzaken knie op slot
In dit artikel is een aantal mogelijke oorzaken van slotklachten beschreven. Tijdens het lichamelijk onderzoek zullen onze deskundige fysiotherapeuten al hun ervaring en kennis toepassen om erachter te komen wat de oorzaak is van uw klacht.

De fysiotherapeut zal samen met u een behandelplan opstellen, waarbij de eerste fase vooral zal bestaan uit mobiliserende en stabiliserende oefeningen. In een later traject worden deze oefeningen gevolgd door een intensiever trainingsprogramma. Het uiteindelijke doel is om de knie weer sterk en stabiel te maken.

Oorzaken knie op slot

Kom voor slotklachten naar Fysio World Amsterdam

Indien u slotklachten ervaart aan de knie, dan is het raadzaam om snel een fysiotherapeut te raadplegen. Bij Fysio World Amsterdam bent u op de juiste plek en zullen wij uw klacht uiterst serieus nemen. We kijken graag samen naar de mogelijke oorzaak voor uw klacht en bespreken uitgebreid met u de mogelijke oplossingen. Neem gerust contact met ons op!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak