Mijn knieën knakken. Het doet geen pijn, maar is het gevaarlijk?
Jaarlijks zijn er ongeveer 31 per 1000 mensen die last hebben van knieklachten. Hier vallen verschillende soorten klachten onder, zoals overbelasting of acute knieklachten.
Een relatief veel voorkomende klacht is het knakken van de knieën. Dit kan erg vervelend zijn, want wat betekent het eigenlijk. Is er iets aan de hand?
De fysiotherapeut kan bekijken waar de klachten vandaan komen en of er iets tegen te doen is.
In dit artikel geven we je meer informatie gegeven over wat knakkende knieën precies zijn, wat mogelijke oorzaken hiervoor zijn en wat een fysiotherapeut zou kunnen doen.
Hoe ziet het kniegewricht eruit?
Het kniegewricht bestaat uit 4 verschillende botten, het bovenbeen, kuitbeen, scheenbeen en de knieschijf. Het kuitbeen is niet een direct onderdeel van het gewricht, maar is wel het aanhechtingspunt van de buitenknieband. Dit maakt dat het kuitbeen toch een belangrijk onderdeel van het gewricht is.
De botten worden door de binnenband, buitenband en voorste en achterste kruisbanden bij elkaar gehouden. Tussen de botdelen zitten schijven waardoor het kniegewricht goed kan bewegen.
Deze schijven heten de meniscus schijven. De knieschijf kan meebewegen, doordat deze glijdt over het kraakbeen wat op het uiteinde van het bovenbeen zit. Dit kraakbeen vormt een gleuf, waardoor de knieschijf op de goede plek blijft.
Wat is het knakkende geluid in de knieën?
Doordat het kniegewricht uit veel verschillende componenten bestaat, kunnen er veel verschillende soorten klachten ontstaan.
Eén van deze klachten is een knakkende knie. Je hoort dan een knakkend geluid wanneer je de knie buigt.
Dit kan gek voelen, maar het hoeft geen pijn te doen. Er zijn verschillende oorzaken waardoor er een knakkend geluid in de knie kan ontstaan.
Ondanks dat het afwijkend is, hoeft er niet altijd iets aan de hand te zijn!
Wat zijn mogelijke oorzaken voor knakkende knieën?
Een andere oorzaak die vaak voorkomt, is dat er een luchtbelletje zit in het vocht in het kniegewricht. Door het bewegen van de knie of als er druk op de knie komt, kan dit luchtbelletje knappen wat een knakkend geluid geeft.
Verder kan geluid ontstaan door een pees die wat verplaatst is van de normale positie door een bepaalde beweging. Als deze pees weer terugschiet naar de normale positie, kan dit ook een knakkend geluid geven.
Een laatste oorzaak voor het knakkende geluid is artrose in de knie. De kwaliteit van het kraakbeen gaat dan achteruit waardoor de botten niet meer soepel over elkaar kunnen bewegen en er een knakkend geluid ontstaat. Dit gaat gepaard met pijnklachten, deze oorzaak wijkt daarom af van de andere oorzaken.
Wat kan een fysiotherapeut doen bij knakkende knieën?
Daarnaast kan het wel betekenen dat de functie van je knieën niet optimaal zijn en hier kan een fysiotherapeut bij helpen door middel van oefeningen. Deze oefeningen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit grote bewegingen, zoals volledige kniebuigingen en -strekkingen om de knieën soepel te houden.
Fysiotherapie bij knakkende knieën bij Fysio World Amsterdam
Eerst zullen wij een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek doen, waarna er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld kan worden. Tijdens het hersteltraject word je begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.
Neem contact op met Fysio World Amsterdam als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak