Ga goed voorbereid een voorste kruisband operatie in bij Fysio World Amsterdam

Ga goed voorbereid een voorste kruisband operatie in bij Fysio World Amsterdam

Het revalideren na een voorste kruisband operatie is een intensief proces. Om zo goed mogelijk voor te bereiden op een voorste kruisband operatie, is het handig om van tevoren al naar een fysiotherapeut te gaan.

Hoe sterker u de operatie in gaat, des te beter het herstel. Uw knie zal dan sneller en vollediger herstellen. Na de operatie kunt u dan weer dezelfde fysiotherapeut raadplegen.

Bij Fysio World Amsterdam kunnen wij u deze begeleiding bieden. Maar wat houdt een kruisband operatie precies in en hoe kunt u zich daarop voorbereiden?

Anatomie van de knie

In de knie zitten twee kruisbanden: de voorste en de achterste kruisband. Ze worden kruisbanden genoemd omdat ze kruislings over elkaar heen lopen. Deze twee kruisbanden verbinden het bovenbeen met het onderbeen.

De voorste kruisband moet ervoor zorgen dat het onderbeen niet te ver naar voren kan bewegen. De kruisbanden liggen in het gewrichtskapsel en zijn de sterkste banden van de knie. De kruisbanden hebben verschillende functies zoals stabiliteit en het bovenbeen en onderbeen onder elkaar houden.

Een gescheurde voorste kruisband

Door een verkeerde, draaiende beweging, bijvoorbeeld tijdens het sporten, kan de kruisband scheuren. In dat geval voelt of hoort u ook meestal iets knappen in de knie.

Wanneer de voorste kruisband gescheurd is, wordt uw knie blauw en dik en zakt u mogelijk door uw knie heen. De knie voelt ook minder stabiel, staan wordt hierdoor lastiger. Doordat de voorste kruisband minder sterk is dan de achterste kruisband scheurt deze sneller.

voorste kruisband operatie

Wat is een voorste kruisband operatie?

Tijdens een voorste kruisband operatie krijgt u een nieuwe kruisband. De arts gebruikt hiervoor een pees uit uw been. Dit kunnen verschillende pezen zijn zoals de hamstrings of een deel van de pees van de knieschijf. Voor de operatie begint, bespreekt de arts met u welke pees gebruikt wordt. Na de operatie duurt het ongeveer drie maanden voor de kruisband is vastgegroeid aan de knie.

Het herstel duurt echter langer, namelijk negen tot twaalf maanden. Hierbij geldt hoe sterker u de operatie in bent gegaan, des te sneller gaat het herstel. In deze maanden moeten namelijk de spierkracht en stabiliteit weer opnieuw opgebouwd worden.

Voorbereiden op een voorste kruisband operatie

Met behulp van een op maat gemaakt trainingsplan kunt u de stabiliteit en kracht van de knie voorafgaand aan de operatie verbeteren met behulp van een fysiotherapeut. Hier kan al twee tot drie maanden voor de operatie mee begonnen worden.

Het doel hiervan is om zo optimaal mogelijk de operatie in te gaan. De knie moet weer kunnen buigen en strekken, de zwelling moet minimaal zijn en er moet voldoende spierkracht aanwezig zijn. Daarnaast kan de fysiotherapeut u voorbereiden op wat er precies gaat gebeuren tijdens de operatie.

Fysiotherapie na de kruisband operatie

Het is handig om na de operatie naar dezelfde fysiotherapeut te gaan als voor de operatie. Deze kent u namelijk het best en kan u het best begeleiden. Het eerste doel is om ervoor te zorgen dat u zich thuis weer zelfstandig kan redden. Hierbij leert de fysiotherapeut u hoe u het best kunt bewegen en u krijgt oefeningen voor de bewegelijkheid van de knie.

Wanneer u weer mobieler bent, komt u in een periode van een aantal maanden waarin geprobeerd wordt u weer net zo sterk en fit te krijgen als voor de operatie. In deze periode krijgt u oefeningen voor stabiliteit en daarna bouwen we dit op naar volledige kracht, stabiliteit en belastbaarheid.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Onze praktijk is gespecialiseerd in de zorg bij orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. Een belangrijk onderdeel van deze zorg is de begeleiding van mensen met knieklachten. Zo helpen wij dus ook mensen tijdens en voor de revalidatie na een kruisband operatie. Na het intakegesprek doen we een lichamelijk onderzoek.

Daarna stellen we samen met u een behandelplan op met als doel u weer zo fit en sterk mogelijk te krijgen. Neem snel contact met ons op via de website of door te bellen en dan hebt u al binnen 48 uur een afspraak.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak