Mijn knie is pijnlijk, maar niet gezwollen. Wat is er aan de hand?

Mijn knie is pijnlijk, maar niet gezwollen. Wat is er aan de hand?

Een pijnlijke knie kan voor veel bewegingsbeperkingen zorgen en u daarom erg belemmeren in uw dagelijks leven. Blijf er daarom niet langer mee rondlopen!

Pijn is altijd een signaal dat er iets mis is. Door pijn vraagt ons lichaam namelijk onze aandacht. Wanneer de knie een keertje pijnlijk is, dan is er weinig aan de hand. Maar wanneer de pijn lang aanwezig blijft of wanneer deze steeds terug komt, dan is het verstandig om iemand naar uw knie te laten kijken.

Bij Fysio World Amsterdam werken fysiotherapeuten met veel kennis over het kniegewricht die u kunnen helpen bij het verminderen van de pijn in uw knie. Bent u benieuwd naar de zorg die wij u kunnen bieden? U leest hier meer over op deze pagina.

Wat kan er aan de hand zijn bij een knie die pijnlijk, maar niet gezwollen is?

In de meeste gevallen ontstaat een pijnlijke, maar niet gezwollen knie als het gevolg van overbelasting. Bij overbelasting is de belasting van de knie groter dan dat de knie aan kan.

Hierdoor ontstaat schade, wat weer leidt tot pijn.

Overbelasting kan geleidelijk of acuut ontstaan. Geleidelijke overbelasting ontstaat meestal door het uitvoeren van herhaalde bewegingen, langdurig staan of intensieve fysieke activiteit. Zo komt kniepijn door overbelasting veel voor bij hardlopers vanwege de herhaaldelijke hoge belasting op de knie tijdens het rennen.

Daarnaast is kniepijn zonder zwelling veelvoorkomend bij mensen die zwaar fysiek werk doen. Overbelasting kan echter ook acuut zijn ontstaan. In dat geval is er duidelijk een gebeurtenis aan te wijzen die de kniepijn heeft veroorzaakt.

Pijnlijke knie

Bekende oorzaken van pijn zonder zwelling in de knie

Enkele veelvoorkomende aandoeningen of factoren die pijn in de knie kunnen veroorzaken zonder dat er zwelling optreedt zijn:

Patellofemoraal pijnsyndroom

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening waarbij pijn wordt ervaren aan de voorzijde van de knie, rondom de knieschijf. Deze pijn wordt veroorzaakt doordat de knieschijf niet goed over het bot van het bovenbeen glijdt.

Iliotibiale band syndroom

Het iliotibiale bandsyndroom is een blessure aan de iliotibiale peesplaat die van het bekken naar de knie loopt. Door de knie veel te strekken en te buigen ontstaat er veel wrijving van deze peesplaat over de structuren van de knie.

Dit kan voor irritatie en pijn zorgen bij de aanhechting van deze pees aan de knie.

Verrekking of verstuiking

Voorbeelden van acute overbelasting zijn verrekkingen en verstuikingen van de spieren of banden rondom uw knie. Verrekkingen of verstuikingen ontstaan door plotselinge verdraaiing van de knie of door een val of stoot.

Bij deze gebeurtenissen kunnen de structuren in de knie de krachten die op de knie werken niet opvangen. Hierdoor ontstaat schade en pijn.

Hoe kan de fysiotherapeut u helpen?

Zoals u heeft kunnen lezen, zijn er meerdere mogelijke oorzaken van een pijnlijke, maar niet gezwollen knie. Een fysiotherapeut is gespecialiseerd in het vaststellen en behandelen van de oorzaak van uw pijn.

Mocht u daarom last hebben van uw knie, dan is de fysiotherapeut dé aangewezen persoon om u hierbij te helpen!

Na het intakegesprek zal de fysiotherapeut een passend en persoonlijk behandelplan opstellen. Een veelvoorkomend onderdeel van het behandelplan is oefentherapie. Bij oefentherapie geeft de fysiotherapeut u oefeningen die de structuren rondom uw knie versterken en mobiliseren.

Zo wordt de belastbaarheid van de knie vergroot en zal de kans op een blessure in de toekomst verminderen. Daarnaast kan de fysiotherapeut u belangrijke adviezen meegeven. Op deze manier denkt de therapeut met u mee wat in uw specifieke situatie verstandig is om wel of niet te doen.

Fysio World Amsterdam

Heeft u last van pijn in de knie zonder dat de knie gezwollen is? Dan kunt u veel baat hebben bij een behandeling van de fysiotherapeut. Neem daarom snel contact met ons op.

Dit kan via het contactformulier op onze website of door te bellen of mailen. Bij Fysio World Amsterdam kunt u altijd binnen 48 uur terecht! Wij hopen u snel van dienst te kunnen zijn.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak