Revalidatie na een Kruisbandblessure: Fysiotherapie of Operatie?

Revalidatie met Fysio World Amsterdam

Zowel amateursporters als topsporters zijn er mee bekend: de kruisbandblessure. Vaak betreft deze blessure de voorste kruisband, waardoor de afkorting VKB (Voorste Kruisband Blessure) veel wordt gebruikt.

De kruisband blessure is de schrik van menig voetballer, hockeyer of rugbyer maar ook van basketballers, judoka’s of skiërs. De blessure staat garant voor een flinke periode van klachten en verminderde mobiliteit.

Het letsel kan variëren van lichte verrekking tot een volledig afgescheurde kruisband (ruptuur). Helaas is de incidentie van dit type knieletsel bij sporters ook nog eens fors.

Tot wel een kwart van de sportblessures bestaat uit knieletsel, met een substantieel aandeel kruisbandblessures. De registratie van kruisbandletsel is niet overal eenduidig, maar conservatief kan er toch wel worden geschat dat er enkele tienduizenden personen jaarlijks een blessure aan kruisbanden oplopen.

Het probleem is dus overduidelijk veelvoorkomend.

Wij willen u vertellen over de mogelijke oplossingen en behandelingen bij kruisbandblessures, de oplossing kan namelijk sterk verschillen afhankelijk van de aard van de blessure en de omstandigheden van degene die de blessure oploopt.

Grofweg zijn er twee keuzes: Een operatieve aanpak of een conservatieve aanpak.

VKB Reconstructie vs Conservatief Beleid

Er wordt bij een kruisbandblessure dus soms gekozen voor een operatie en soms voor een revalidatie zonder operatie.

Bij de kruisband reconstructie (kruisband operatie) wordt er een stukje pees elders uit het lichaam gehaald om hiermee een nieuwe kruisband te reconstrueren. Er wordt dus feitelijk een nieuwe kruisband geplaatst, die de afgescheurde pees vervangt.

Deze ingreep is van toepassing op de zwaarste categorie kruisbandblessures, namelijk de totale ruptuur van de kruisband. Hierbij is het ligament geheel doorgescheurd en is de kans op herstel van de kruisband bijzonder klein zonder een operatie. Het al dan niet kiezen voor deze optie wordt mede bepaald door de mate van instabiliteit, maar ook de conditie van de patiënt en de intensiviteit van sporten die de patiënt graag weer zou willen bereiken.

Een fitte patiënt die ook nog eens van plan is om weer intensief te gaan sporten, wordt om deze reden vaak geopereerd om een stabiele knie te kunnen garanderen. Wanneer het gaat om een oudere, minder fitte patiënt die waarschijnlijk de knie ook minder intensief zal gaan belasten, dan kan er ook worden gekozen voor herstel zonder ingreep.

Bij een operatie wordt de kruisband vervangen en wordt er vervolgens flink getraind om  de spieren rondom de knie te versterken. Hierdoor neemt ook de doorbloeding toe waardoor andere structuren zoals ligamenten ook beter herstellen. Bij een conservatief beleid wordt gekozen voor fysiotherapie en oefeningen om met name de spieren in het bovenbeen te verstevigen. Wanneer deze sterk genoeg zijn, kunnen deze een deel van de functie van de kruisband overnemen en het gewricht stabiel houden.

Omdat bij intensief sporten er veel kracht op de knie kan komen, wordt de optie van conservatief beleid minder uitgevoerd wanneer mensen verwachten de knie weer intensief te gaan belasten. De keuze voor het optrainen van de spieren rondom de knie, wordt dan ook vaak ingezet bij oudere personen of personen waarbij extra risico’s zijn verbonden aan de operatie.

“Er wordt bij een kruisbandblessure dus soms gekozen voor een operatie en soms voor een revalidatie zonder operatie. “

– Fysio World Amsterdam

Hulp bij Revalidatie na een Kruisbandblessure

Zowel bij een operatie als bij een conservatief beleid, is het bij een kruisbandblessure essentieel om een fysiotherapeut bij de revalidatie te betrekken. Omdat het gewricht met name bij contactsporten intensief gebruikt zal worden, moet de knie weer in staat zijn om deze krachten goed op te vangen.

Wij spreken hierbij dan van een stabiele knie. Om deze stabiele knie te bereiken is het belangrijk om stelselmatig oefeningen uit te voeren. Deze kunnen worden uitgevoerd op geleide van pijn en mogelijkheden. Dat betekent dat de belasting toe neemt wanneer het lichaam het toe staat. Soms wordt bij de revalidatie een brace gebruikt die de knie beperkt in zijn bewegingsruimte. We zien dat het zonder begeleiding van een fysiotherapeut lastig is om maandenlang, stelselmatig de oefeningen uit te voeren.

Een interessante mogelijkheid is het trainen met een therapeut voor de operatie. Door al voor de operatie de spieren rondom de knie te versterken, neemt de doorbloeding van de knie toe. Hierdoor kan het herstel na de operatie soepeler en sneller verlopen.

Of u nu op zoek bent naar hoogwaardige zorg bij het revalideren van een kruisbandoperatie of voor hulp van een gespecialiseerde fysiotherapeut bij een conservatief beleid: De specialisten van Fysio World Amsterdam staan voor u klaar.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak