SPORTREVALIDATIE MET FYSIOTHERAPIE

Terug op niveau na een goede revalidatie

Wie wel eens op de eerste hulp is geweest op een zondagmiddag in pakweg oktober of maart, heeft ongetwijfeld een volle wachtkamer aangetroffen. De kamer zit vol met voetbalsters, hockeyers en rugbyers. Allemaal met een gezwollen enkel of pijnlijke knie.

Sporten is leuk om te doen en goed voor lijf en leden. De blessures echter kunnen wel een groot probleem zijn. De eerste hulp op zondagmiddag is daar een duidelijk voorbeeld van. Het kan zo maar zijn dat er een paar uur wachttijd is voor de MRI of het Röntgen apparaat omdat er wat knietjes, polsen en enkels bekeken moeten worden.

Na het in kaart brengen van de blessure is er soms een spalk, gips of zelf operatie nodig om de getroffen lichaamsdelen te laten helen. Na een periode van genezen is het herstel echter nog niet afgerond. Nu begint een minstens zo belangrijke periode, de revalidatie van een sportblessure.

Als Fysiotherapie praktijk zijn wij gespecialiseerd in de begeleiding van (top)sporters bij herstel en revalidatie na blessures.

Wij vertellen u graag wat meer over onze hulp bij sportblessures.

We nemen enkele veel voorkomende blessures als voorbeeld.

Sportrevalidatie bij Fysio World Amsterdam

Onze praktijk staat veel voetballers en bijvoorbeeld hockeyers bij in het herstel na een knieblessure.

De meest bekende blessures hierbij zijn de kruisbandblessures, waarbij één van de kruisbanden is ingescheurd of afgescheurd. Doordat deze band in de knie zo belangrijk is voor een stabiel kniegewricht, is het noodzakelijk dat deze in goede staat is.

Dit betekent dat een ingescheurde kruisband intensief moet worden opgetraind. Hierbij wordt de doorbloeding van het beschadigde weefsel gestimuleerd. Dit bevordert het herstel van de kruisband. Tegelijkertijd wordt het omliggende spierweefsel sterker waardoor de kruisband minder wordt belast.

Deze revalidatie is na een operatie aan de kruisband zelfs nog intensiever.

Bij het revalideren van de kruisband is het zeer belangrijk dat er een goede balans is tussen rust en inspanning. Het weefsel moet worden gestimuleerd maar niet worden overbelast. Onze therapeuten zijn dan ook altijd alert op de intensiteit en de kwalitatieve uitvoering van de oefeningen en training.

Bij een goed uitgevoerd en volledig traject is het resultaat een stabiele knie die weer geschikt is voor (top)sport.

“De essentie van revalidatie is aandacht”

– Fysio World Amsterdam

Bekkenpijn door zwangerschapshormonen

Tijdens de zwangerschap zijn er natuurlijk veel veranderingen in het vrouwenlichaam. Niet alleen groeit er nieuw leven, het lichaam wordt ook voorbereid op de bevalling. Dit betekent dat banden van het bekken losser worden om zo meer ruimte te maken. De hormonen zorgen ervoor dat spieren en gewrichten losser worden.

Omdat ook de houding verandert, krijgen veel vrouwen last van bekkenpijn. Deze bekkenpijn is goed te herkennen wanneer u weet waarop u moet letten.

Fysiotherapie bij een enkelbreuk/gescheurde enkelbanden

Naast de kruisbandblessure zien wij heel veel enkelblessures. Bij sporten waar veel wordt gedraaid en waar ook nog eens sprake van contact is, worden er veel enkels verdraaid. Een verdraaide enkel kan gescheurde band opleveren of zelf een breuk in het enkelgewricht.

Waar het bij de knie ook van belang is om de spieren rondom het gewricht te versterken gaat het bij enkelblessures meer om het beschadigde weefsel zelf.

De revalidatie richt zich daarom meer op bewegelijkheid en herstel van de beschadigde banden/botten. Omdat de enkel een complex gewricht is dat heel veel kanten op kan bewegen, is de beweeglijkheid van het gewricht dus een speerpunt bij onze behandeling.

Dit betekent dat we passieve en actieve oefeningen doen om blijvende stijfheid te voorkomen.

Wanneer dit niet gebeurt, dan is de kans groot dat de enkel stijf blijft of dik blijft worden na inspanning.

Bij het revalideren van een enkel blessure is het heel belangrijk dat er op een gecontroleerde manier wordt bewogen om zo weer een maximaal bewegelijke enkel terug te krijgen zodat deze weer volledig belast kan worden.

Hoe kunt u revalideren bij Fysio World Amterdam

Onze praktijk heeft goede contacten met zowel huisartsen ziekenhuizen in Amsterdam. Dit betekent dat wij op de hoogte zijn van belangrijke medische informatie en artsen kunnen u naar ons doorverwijzen.

Ook is het mogelijk om zelf contact met ons op te nemen. We zullen dan samen met u een effectief behandelplan opstellen. Het doel is altijd een zo volledig mogelijk herstel.

Indien u vrijblijvend meer informatie wilt hebben over de mogelijkheden of kosten van uw revalidatie dan helpen wij u graag telefonisch of per mail verder!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak