Fysiotherapie bij klachten door een cervicale stenose
Fysiotherapie bij klachten door een cervicale stenose
Met name de nek, schouders, armen of handen zijn gebieden waar de klachten aanwezig kunnen zijn. Een cervicale stenose kan je belemmeren in je dagelijkse activiteiten. Bij Fysio World Amsterdam kunnen we je helpen om je klachten te verminderen.
In dit artikel krijg je informatie over wat een cervicale stenose is, wat de oorzaken en symptomen zijn en lees je hoe onze fysiotherapeuten een oplossing voor de pijnklachten kunnen bieden.
Wat is een cervicale stenose?
De nek is opgebouwd uit zeven nekwervels die samen de nekwervelkolom vormen. Tussen twee opvolgende nekwervels, ligt telkens een tussenwervelschijf. Dit is een soort kussentje dat als schokdemper werkt.
Daarnaast zorgen de tussenwervelschijven ervoor dat je de wervels kunt bewegen. De zenuwen in je nek verlaten de nekwervelkolom dicht langs een tussenwervelschijf.
Een cervicale stenose is een aandoening waarbij de opening van het wervelkanaal in de nek, de cervicale wervelkolom, smaller wordt. De druk op het ruggenmerg wordt hierdoor te groot.
De ruimte voor de zenuwen wordt kleiner en hierdoor kunnen de zenuwen bedrukt raken. Naast de zenuwen kunnen ook plaatselijke bloedvaten onder druk komen te staan.
Wat zijn de oorzaken van een cervicale stenose?
Er zijn verschillende manieren waarop een cervicale stenose kan ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is slijtage van de tussenwervelschijven, oftewel artrose. Slijtage van een tussenwervelschijf is een proces dat tijdens het leven bij ieder mens plaatsvindt, bij de één wat meer dan bij de ander.
Door de slijtage van de wervels kunnen de tussenwervelschijven uitzakken en uitsteken. Artrose komt vooral voor op latere leeftijd. Een andere oorzaak is artritis. In dit geval zijn je gewrichten ontstoken en wordt de ruimte tussen de wervels kleiner.
Het is daarnaast ook mogelijk om een cervicale stenose te krijgen na een ongeluk, bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een val. De weefsels rondom de wervelkolom raken hierdoor beschadigd en nemen meer ruimte in.
Als laatste kan een afwijking van de wervelkolom, zoals scoliose, ook leiden tot een vernauwing van het wervelkanaal. De afwijking kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan.
Wat zijn de symptomen?
Daarnaast kan je ook tintelingen in je arm voelen, een slapend of doof gevoel ervaren en minder kracht in je schouder, arm of hand hebben. De pijnklachten kunnen erger worden bij hoesten, niezen of persen. Ten slotte zijn duizeligheid, evenwichtsproblemen en vermoeidheid voorkomende symptomen.
Hoe kan fysiotherapie je klachten verminderen?
Klachten aan wervels kunnen goed behandeld worden door middel van fysiotherapie, dus ook een cervicale stenose. Een fysiotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die mensen belemmeren in hun bewegen.
De behandeling van een cervicale stenose richt zich op het verbeteren van de mobiliteit van je nek en het trainen van de stabiliteit van je nekspieren. Door middel van verschillende technieken worden vastzittende structuren rondom de vernauwing losgemaakt.
Mobilisatie is een veelgebruikte techniek met als doel het beter te laten bewegen van je gewrichten en de pijn te verminderen, waardoor je nek soepeler en vrijer aanvoelt.
De fysiotherapeut zal je ook helpen om een juiste lichaamshouding aan te nemen en gerichte oefeningen uit te voeren om de kracht en stabiliteit van je nek te vergroten. De behandeling is persoonlijk afgestemd op je situatie en gericht op het behalen van je persoonlijke doelen.
Wij helpen je graag bij Fysio World Amsterdam
Als je een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen hebt, mag je gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website.
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak