Fysiotherapie bij het syndroom cervicale wervelkolom

Fysiotherapie bij het syndroom cervicale wervelkolom

Krachtsverlies, een uitstralende pijn of een tintelend en doof gevoel of in de nek, schouders en soms zelfs in de armen. Deze nekklachten kunnen een behoorlijke belemmering zijn in het dagelijks leven. Maar hoe ontstaat dit klachtenbeeld en nog belangrijker, hoe komt u er weer van af?

syndroom cervicale wervelkolom

Cervicale wervelkolom

De ruggengraat is opgebouwd uit 26 botten: het heiligbeen, het staartbeen en 24 wervels. Deze wervels zijn opgedeeld in zeven nek(cervicale)wervels, twaalf borst(thoracale)wervels, vijf lenden(lumbale)wervels en vijf heiligbeen(sacrale)wervels.

De bovenste cervicale wervels vormen de cervicale wervelkolom. Tussen deze botten zitten laagjes kraakbeen, tussenwervelschijven, die de wervels met elkaar verbinden en zorgen voor beweeglijkheid. Op deze manier liggen de botten opgestapeld en vormen ze een tunnel voor de zenuwen die door het ruggenmerg lopen.

Aandoeningen aan de cervicale wervelkolom

Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De oorsprong van de klachten kan in de tussenwervelschijven liggen, zoals bij het hebben van ‘een stijve nek’ of het probleem kan afkomstig zijn vanuit de gewrichten van de cervicale wervelkolom. Echter, bij een cervicaal syndroom ontstaan de klachten door een beklemming van zenuwwortels in de nek.

“Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De oorsprong van de klachten kan in de tussenwervelschijven liggen, zoals bij het hebben van ‘een stijve nek’ of het probleem kan afkomstig zijn vanuit de gewrichten van de cervicale wervelkolom.”

– Fysio World Amsterdam

Cervicaal syndroom

Het cervicaal radiculair syndroom is een verzamelnaam voor nekklachten veroorzaakt door een verdrukking van een nekzenuw. Cervicale zenuwwortels lopen richting de nek en de armen vanuit het ruggenmerg, een bundel van zenuwen die zich in de ruggengraat bevindt.

Een uitpuilende tussenwervelschijf is een veelvoorkomende oorzaak van een beknelling in de nek. Naarmate u ouder wordt, zullen de wanden van deze schijven slapper worden, waardoor ze kunnen verzwakken en uitpuilen. Hierdoor kunnen ze op de lokale zenuwen drukken. In het geval zo’n wortel beklemt raakt, geeft dit de welbekende nekklachten. Met name de pijn, tintelingen of dofheid uitstralend naar de schouders, armen en zelfs handen zijn kenmerkend voor het cervicaal syndroom.

Behandeling van het cervicaal syndroom

Er zijn verscheidene behandelopties voor iemand met het cervicaal syndroom. In sommige gevallen kan een operatie een uitkomst bieden. Hierbij wordt door de chirurg de blokkade opgeheven. Gelukkig zijn er ook niet-operatieve oplossingen, waardoor een operatie in veel gevallen voorkomen kan worden. Een van deze behandelingen is fysiotherapie.

Daarnaast kan een cervicaal syndroom zich ook vanzelf oplossen. Dit herstel duurt daarentegen erg lang. Het kan tot wel een jaar duren voordat het syndroom herstelt en de klachten zijn verdwenen. Fysiotherapie kan erg nuttig zijn bij het bevorderen van dit herstel.

Fysiotherapie bij cervicaal syndroom

Bij fysiotherapie wordt er naar gestreefd de beknelling van de zenuwwortel te laten afnemen. Dit wordt gedaan door middel van oefeningen die de nekwervelkolom en de omliggende structuren soepeler en sterker te maken. Hierdoor worden de nek, rug en schouders beweeglijker en zal de druk op de nekzenuwen afnemen.

Daarnaast kan de fysiotherapeut u oefeningen geven om uw houding te verbeteren. Hiermee verlicht u ook de druk op de zenuwen, waardoor de klachten verlicht zullen worden. Deze oefeningen zijn tevens goed voor het verkleinen van de kans op beknellingen of andere nekklachten in de toekomst.

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Wilt u af van uw nekklachten en een operatie voorkomen? Dan bent u bij Fysio World Amsterdam aan het juiste adres! Ons team bestaat uit therapeuten met elk hun eigen vakgebied. Op deze manier krijgt u precies de zorg die u nodig heeft. Door onze ruime openingstijden kunt u altijd binnen 48 uur bij een van onze specialisten terecht. Zo zorgen wij ervoor dat u weer klachtenvrij door het leven kunt. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen of heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak