Wat kan een fysiotherapeut doen als mijn schouder vast zit?

Een vastzittende schouder, ook wel een frozen shoulder genoemd, is een complexe aandoening die een aanzienlijke invloed kan hebben op jouw dagelijks leven.

Bij een frozen shoulder raakt het gewrichtskapsel in de schouder ontstoken. Dit leidt tot ernstige pijn, stijfheid en beperkingen in het bewegingsbereik van de arm.

In dit artikel gaan we verder in op wat een vastzittende schouder inhoudt, wat de mogelijke oorzaken en symptomen zijn en welke rol fysiotherapie kan spelen in de behandeling van deze aandoening.

Wat is een vastzittende schouder?

Een vastzittende schouder wordt gekenmerkt door een langzaam ontwikkelende verstijving van het schoudergewricht. Dit is het gevolg van een ontsteking van het kapsel in het schoudergewricht. In de schouder is namelijk niet veel extra ruimte.

Wanneer het gewrichtskapsel door de ontsteking verdikt, zorgt dit voor een gebrek aan ruimte en een verhoogde druk, waardoor het bewegen van de arm bemoeilijkt wordt.

De verstijving kan in alle richtingen voorkomen. Wanneer de schouder minder goed bewogen kan worden in drie richtingen, denk hierbij aan bijvoorbeeld het voorwaarts, zijwaarts of achterwaarts bewegen van de arm, spreken we pas vanaf een frozen shoulder.

Wat is de oorzaak van een vastzittende schouder?

Hoewel de exacte oorzaak van een vastzittende schouder niet altijd duidelijk is, zijn er verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan. Zo kan zwaar werk, werken met de armen boven het hoofd of het herhaaldelijk maken van dezelfde bewegingen een rol spelen.

Het verloop van een vastzittende schouder kan beschreven worden in drie fasen, die nu besproken zullen worden.

Oorzaak vastzittende schouder (1)

Wat zijn de symptomen van een vastzittende schouder?

Twee symptomen zijn typerend voor een vastzittende schouder, namelijk pijn aan de buitenkant van de schouder en stijfheid. Per fase verschilt de intensiteit van de symptomen.

De eerste fase is het “freezing” stadium. In deze fase ervaar je geleidelijk steeds meer pijn- en stijfheidsklachten in de schouder. Deze fase duurt tussen de 6 weken en 9 maanden. Naarmate de pijn erger wordt, neemt de beweeglijkheid van de schouder af.

Fase twee is het “frozen” stadium. De pijnklachten zijn nog steeds aanwezig, maar wel minder dan in de eerste fase. De stijfheidsklachten zijn nog onverminderd aanwezig. Dit stadium duurt tussen de 4 en 9 maanden.

De laatste fase is het “thawing” stadium, oftewel de ontdooiende fase. De pijn is afgenomen en de beweeglijkheid van de schouder neemt weer toe.

Hoe ziet een fysiotherapeutische behandeling eruit?

Een frozen shoulder is vaak goed te verhelpen. Het gewricht kan soepeler gemaakt en gehouden worden door specifieke oefeningen. Daarnaast neemt hierdoor de pijn af. Ondanks dat dit weken tot maanden kan duren, kan fysiotherapie de hersteltijd van een frozen shoulder aanzienlijk verkorten.

Met een frozen shoulder is het erg lastig bewegingen te forceren, simpelweg omdat je je schouder niet verder kan bewegen. De fysiotherapeut kan jou precies vertellen wat er aan de hand is met je schouder en je advies geven over hoe en hoeveel de schouder te belasten.

Het is namelijk cruciaal om de balans tussen inspanning en ontspanning goed in evenwicht te houden. Verder kan de fysiotherapeut advies geven over hoe om te gaan met de beperkende mobiliteit tijdens bijvoorbeeld autorijden of werk.

Tijdens de behandeling bij de fysiotherapeut wordt oefentherapie ook vaak ingezet als behandelmethode. Met oefentherapie krijg je aangepaste oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van mobiliteit en kracht. Deze kunnen bij ons in de praktijk uitgevoerd worden, maar zeker ook thuis.

Maak een afspraak bij Fysio World Amsterdam!

Heb jij last van je schouder en ben je beperkt in je bewegingsmogelijkheden? Deze klachten horen bij een vastzittende schouder. Dit is zeer belemmerend in het dagelijks leven en een aandoening die niet snel overgaat.

Het herstel duurt lang, maar hierbij kan een gespecialiseerde fysiotherapeut jou helpen. Stel jouw herstel niet langer uit en neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak