Shin Splints, hoe kom ik er vanaf?

Zeurende pijn

Heeft u last van een zeurende en stekende pijn aan de schenen tijdens het sporten? Keert de pijn steeds terug en komt u er maar niet vanaf? Dan zou het zo maar kunnen dat u last hebt van shin splits of periostitis. Dit is erg vervelend en u wilt vast dat deze klachten snel verminderen. In dit artikel wordt besproken wat u tegen deze blessure kunt doen en hoe een fysiotherapeut u hierbij kan helpen.

Shin Splints

Een kenmerk van shin splints is een irritatie aan de scheenbeenspieren, waarbij ook het scheenbeen zelf gevoelig kan zijn. Aan het scheenbeen zitten allerlei spieren vast. Wanneer deze spieren overmatig worden gebruikt kan de plek waar de spier aan het bot zit geïrriteerd raken.

Deze irritatie zorgt voor pijn aan het scheenbeen. Vooral bij bewegingen met een hoge belasting zoals rennen en springen kunt u veel last krijgen van pijnklachten. Meestal wordt de pijn aan de binnenkant van het scheenbeen of aan de voorzijde ervaren.

Pijn aan de schenen is een veelvoorkomende blessure bij hardlopers. Het is een hardnekkige blessure waar goed mee moet worden omgegaan. Wanneer de klachten eenmaal opspelen kan deze blessure namelijk erg lang aanhouden. Het is een blessure die vaak wordt veroorzaakt door overbelasting.

Shin Splints Last

“Wanneer er een afwijking is in de voetenstand kan dit leiden tot het niet gelijkmatig verdelen van het lichaamsgewicht over de voeten.”

– Fysio World Amsterdam

Symptomen Shin Splints

Shin splints kunnen verschillende en meerdere symptomen geven. U kunt tijdens het sporten of na het sporten een scherpe pijn voelen in uw scheenbeen (deze is dan aan de voorkant van het onderbeen gelokaliseerd). Verder kan het pijn doen om de voet neer te zetten en/of met deze voet af te zetten.

Ook kunt u te maken krijgen met gevoelloosheid of een zwak gevoel van de voeten. Bovendien kan er een kleine zwelling ontstaan op de plek waar uw scheenbeen pijn doet. Meestal treedt de pijn op gedurende het sporten, maar als de blessure chronisch wordt, treedt het ook op tijdens rust.

Oorzaken van Shin Splints

Patient met Shin Splints
Zoals eerder genoemd ontstaat de pijn in de schenen doordat de scheenbeenspieren geïrriteerd of overbelast zijn geraakt door te hoge belastingen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak van shin splints is een verkeerde voetenstand. Wanneer er een afwijking is in de voetenstand kan dit leiden tot het niet gelijkmatig verdelen van het lichaamsgewicht over de voeten. Hierdoor worden de scheenbeenspieren extra belast, waardoor deze mogelijk overbelast kunnen raken.

Verder kunnen slechte schoenen ook een oorzaak zijn van shin splints. Schoenen die niet genoeg ondersteuning bieden en weinig demping hebben, kunnen voor overpronatie zorgen (het naar binnen kantelen van de voet). Op deze manier worden dus ook de kans op het krijgen van shin splints verhoogd.

Te intensief en eenzijdig sporten is ook een van de belangrijkste oorzaken van shin splints. Wanneer er een slechte warming-up wordt gedaan of er een te snelle verhoging van trainingsintensiteit plaatsvindt kan dat zorgen voor klachten. Evenals het trainen op een te harde ondergrond. Tot slot is er nog een aantal andere mogelijke oorzaken van shin splints, zoals lopen in een heuvelachtig landschap, een verschil in beenlengte en overgewicht.

Patient met Shin Splints

Behandelmethoden

Bij een irritatie van de scheenbeenspieren is het allereerst van belang om rust te nemen, zodat de pijn kan zakken. Wanneer de pijn weg is en u voldoende rust heeft gehouden, kunt u weer voorzichtig gaan opbouwen. Hierna is het van belang om te bedenken wat de mogelijke oorzaak van uw klachten zou kunnen zijn, zodat er een interventie plaats kan vinden.

Onze fysiotherapeuten bij FysioWorldAmsterdam kunnen u voorzien van oefeningen om de klachten te verminderen. De fysiotherapeut kan u hierin ondersteunen en aangeven welke oefeningen voor u het beste zijn. Verder kan de fysiotherapeut een plan van aanpak maken om ervoor te zorgen dat de klachten niet snel meer zullen terugkeren. Het laten controleren van uw voetenstand door een podotherapeut kan vaak veel inzicht geven. Verder wordt het dragen van compressiekousen door veel sporters als erg prettig ervaren.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Herkent u de klachten die passen bij shin splints? Wacht niet langer en neem contact met ons op! Bij FysioWorldAmsterdam werken professionals die u graag helpen bij het behandelen van uw klachten. Wij hopen u te mogen verwelkomen in onze praktijk!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak