Psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten

Tegenwoordig heeft bijna iedereen er last van: Stress.

Een te grote werkdruk, prestatiedruk op school of gewoonweg teveel op je bord. Langdurig te veel stress kan leiden tot fysieke klachten. Hoe deze relatie tot stand komt is in veel gevallen onduidelijk.

Klachten die je vaak hoort zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, spierspanning, misselijkheid en onverklaarbare pijn. Deze klachten hebben dus geen fysieke oorzaak, maar zijn een gevolg van psychische problemen. Hoe kom je hier weer vanaf?

Psychosomatische klachten

Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je last krijgt van mentale klachten. Daarnaast lijkt er een trend te zijn in de afgelopen 10 jaar, dat het aantal Nederlanders die lijden aan overspannenheid sterk toeneemt. In 2018 is er onder mannen 26% toename en onder vrouwen 45% toename in gevallen van overspannenheid, met een totaal aantal van 253.500 gevallen. Als u te lang wordt blootgesteld aan deze mentale klachten van stress, kan dit zich fysiek gaan uiten. Op dat moment spreken we van psychosomatische klachten.

De samenhang tussen lichaam en geest

Helaas is er soms nog een stigma op deze groep van klachten. Stress wordt soms nog gezien als iets waar mensen “maar mee moeten dealen”. We zien dan ook dat er nog steeds mensen rondlopen met klachten die niet de aandacht krijgen die zij zouden moeten krijgen. Want denkt u zelf eens terug, in de periodes dat u last van uw rug had of wanneer u last had van uw pols/elleboog. Was dat misschien een periode waarin u erg druk was of wanneer u veel spanning had?

De relatie tussen lichaam en geest is dusdanig hecht, dat problemen bij het ene zich heel vaak ook bij het andere uiten.

Psychosomatische fysiotherapie

Onze psychosomatische fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het in kaart brengen van de fysieke klachten en de psychische problemen die hieraan ten grondslag liggen. Samen met onze fysiotherapeut gaat u aan de slag om de oorzaken van deze mentale klachten weg te nemen. Meestal behoeven de fysieke klachten geen behandeling omdat deze verdwijnen zodra de psychische klacht verdwijnt. Om de spanning of stress te verminderen wordt vaak wel een fysiek programma gebruikt. Bewegen zorgt namelijk in het brein voor de afgifte van stoffen die u helpen ontspannen.

“Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat je last krijgt van mentale klachten. “

– Fysio World Amsterdam

Psycholoog en huisarts

Een psychosomatische fysiotherapeut is geen psycholoog, maar behandelt de relatie tussen psychische klachten en fysieke klachten. In de meeste gevallen wordt een patiënt met psychosomatische klachten vanuit de huisarts of psycholoog doorverwezen naar een psychosomatische fysiotherapeut. Het kan ook voorkomen dat de fysiotherapeut de patiënt juist doorverwijst naar een huisarts of psycholoog. Deze zorgprofessionals hebben elk een andere behandelmethode en werken dus nauw samen om de klachten mentaal en fysiek aan te pakken.

Behandeling

Psychosomatische klachten zijn dus een ingewikkeld probleem. De oorzaak is vaak onbekend en de behandeling is voor iedereen anders. Het voornaamste doel van de behandeling door een fysiotherapeut is dat uw fysieke klachten afnemen en u niet meer zullen belemmeren tijdens uw dagelijks leven. Behandelmethoden die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld beweging, massages en ontspanningsoefeningen. Onze fysiotherapeuten beschikken over vele behandelmethoden en zullen samen met u kijken welke methode het beste bij u en uw klachten past.

Want het aloude gezegde over een gezond lichaam en een gezonden geest, is nog altijd van toepassing.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak