Psychosomatische fysiotherapie in Amsterdam

Hoe u naar de verhouding tussen de menselijke geest en lichaam kijkt, beïnvloedt hoe u omgaat met fysieke en mentale problemen. Er zijn verschillende standpunten over de verhoudingen tussen geest en lichaam. In onze westerse samenleving heerst er vooral het geest-lichaam dualisme. Dit betekent dat wij een scheiding tussen lichaam en geest zien. Maar is dit wel terecht?

Wat dit precies inhoudt en hoe zich dit verhoudt tot psychosomatische fysiotherapie lees je in onderstaand artikel.

Wat is het geest-lichaam dualisme?

In onze Westerse samenleving heerst het idee van het geest-lichaam dualisme. Dit betekent dat de geest en het lichaam als twee verschillende entiteiten worden gezien. Als iemand lichamelijk niet in orde is, wordt daarvoor een fysieke oplossing gezocht. Voorbeelden van deze oplossingen zijn medicijnen of meer bewegen.

Heeft iemand problemen met de mentale gezondheid, dan wordt er gezocht naar mentale oplossingen, al dan niet met de hulp van psychologen.

Hoewel de geest-lichaam dualiteit dus vaak als uitgangspunt wordt genomen, wordt er ook gezocht naar waar de verbinding tussen deze twee verschillende entiteiten dan ligt. Deze verbinding moet namelijk ergens zijn aangezien geest en lichaam samen één mens maken.

Kortom, ze moeten samenwerken en elkaar beïnvloeden.

Mind body connectie

Hoe beïnvloeden geest en lichaam elkaar?

Hoe geest en lichaam elkaar beïnvloeden is niet altijd even duidelijk. Vaak zijn de lichamelijke klachten het meest duidelijk en het makkelijkst te omschrijven. Het kan zijn dat deze klachten geen vindbare lichamelijke oorzaak hebben. Of dat mentale klachten bijdragen aan het verergeren of het in stand houden van de klachten.

Uiteraard kan het ook zijn dat er mentale klachten zijn die vaak niet erg makkelijk te omschrijven zijn. Het is vaak onduidelijk waar deze klachten vandaan komen. Het kan zijn dat er een mentale oorzaak is, maar het is ook mogelijk dat er een fysieke (mede-)oorzaak is.

Een voorbeeld van de beïnvloeding tussen geest en lichaam is spanning. Als de geest gespannen is, leidt dat vaak tot een gespannen houding. Een gespannen houding zorgt voor gespannen spieren, wat leidt tot een oppervlakkige ademhaling. Deze gespannen lichamelijke status draagt weer bij aan een gespannen gevoel.

Wat is psychosomatisch fysiotherapie?

Door de samenhang tussen lichaam en geest is het soms te beperkend om slechts met één van beide aan de slag te gaan. Waar een ‘gewone’ fysiotherapeut zich bezighoudt met het lichaam, kijkt een psychosomatische fysiotherapeut, zoals de naam al suggereert, naar zowel de geest (“Psyche”) als het lichaam (“Somatisch”).

Een psychosomatische fysiotherapeut kijkt dus naar de samenhang tussen lichaam en geest. Er wordt gewerkt aan het herstellen van het evenwicht tussen ontspanning en spanning. In de behandeling worden daarom zowel lichamelijke, psychologische als sociale aspecten betrokken, zodat de behandeling van de klachten alle (mogelijke) oorzaken aanpakt.

Een psychosomatische fysiotherapeut werkt nauw samen met andere specialisten, zoals artsen en psychologen, om zo de beste behandeling te kunnen bieden.

Welke klachten behandelt een psychosomatische fysiotherapeut?

Een psychosomatische fysiotherapeut behandelt vele verschillende klachten. Vaak gaat het hierbij om onbegrepen lichamelijke klachten die worden veroorzaakt door stress of spanning. Zoals eerder omschreven kan deze stress of spanning een negatief effect hebben op de lichamelijke status.

Voorbeelden van deze klachten zijn paniekaanvallen, hyperventilatie, werk-gerelateerde klachten, depressies, chronische vermoeidheid of chronische pijn.

Hoe ziet de behandeling van psychosomatische fysiotherapeut eruit?

Zodra je onder behandeling van een psychosomatische fysiotherapeut bent, zal hij/zij eerst goed kijken naar wat je klachten precies zijn. Daarbij wordt vooral ook gekeken naar hoe deze klachten je leven beperken. Daarna wordt samen gezocht naar wat nodig is om de klachten te laten verminderen of verdwijnen.

Om dit te laten gebeuren zal je psychosomatische fysiotherapeut je meer inzicht geven in welke factoren de klachten beïnvloeden. Daarbij zal het bijna altijd nodig zijn om beter te leren ontspannen. De psychosomatische fysiotherapeut zal hiervoor oefeningen met je doen en je deze ook als huiswerk geven.

Fysiotherapie Fysio World Amsterdam

Heb je last van chronische pijn of vermoeidheid, van spannings- of stressklachten of van onbegrepen lichamelijke klachten? Maak dan vooral een afspraak met een van de psychosomatische fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam. Zij helpen je graag om van deze klachten af te komen en je lichaam en geest weer in gezonde staat te krijgen.