Wij helpen u graag wanneer u last heeft van een peesontsteking in uw voet

Wij helpen u graag wanneer u last heeft van een peesontsteking in uw voet

Het stuk van een spier dat de spier met het bot verbindt, noemen we ook wel de pees. Deze verbinding tussen spier en bot is belangrijk voor het soepel kunnen bewegen van de gewrichten in het lichaam. Wanneer een pees geïrriteerd is, is er sprake van een peesontsteking. Zo’n peesontsteking kan veel pijn opleveren en daarmee een flinke impact hebben op uw dagelijkse activiteiten. Hoe een peesontsteking in de voet ontstaat, wat voor klachten hierbij komen kijken en wat we eraan kunnen doen, leest u in deze blog.
Peesontsteking voet

De oorzaak van een peesontsteking in uw voet

Een peesontsteking kan ontstaan wanneer de pees overbelast raakt, of juist een tijd onderbelast is geweest. Van overbelasting is sprake wanneer er bijvoorbeeld veel wordt gesport waarbij de voet en enkel zwaar worden belast. We zien dit dan ook vooral terug bij sporters die hardlopen, balletten of turnen. Onderbelasting vormt een risico doordat de belastbaarheid van de spieren en pezen in de voet afneemt. Door deze verslechterde belastbaarheid kan een lichte belasting namelijk alweer overbelasting veroorzaken.

Peesontstekingen ontstaan vaak op plekken waar de pees vlak langs het bot loopt. Hierdoor kan de pees bij belasting langs het bot schuren, waardoor er kleine scheurtjes ontstaan die de irritatie veroorzaken. Dit is dan ook de reden dat we peesontstekingen in de voet voornamelijk terugzien als hielspoor. Hierbij is de pees die vanaf de hak naar de tenen loopt ontstoken.

Daarnaast zijn er ook nog andere risicofactoren verbonden aan peesontstekingen in de voet. Zo vergroten slecht schoeisel of (aangeboren) standsafwijkingen in de voet, enkel of knie de kans op het oplopen van peesontstekingen in de voet. Tot slot kan overgewicht een rol spelen, doordat er dan continu meer gewicht op de voet staat wat sneller overbelasting kan veroorzaken.

“Hoe langer u last heeft van de peesontsteking, hoe aanhoudender de klachten worden.”

– Fysio World Amsterdam

De symptomen van een peesontsteking in de voet

Bij een peesontsteking is er vaak sprake van opstartpijn. Dit is pijn die ontstaat wanneer de pees een tijd niet is gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een paar uur stil te hebben gezeten of in de ochtend als u wakker wordt. De voet voelt dan stijf en pijnlijk, maar deze pijn strekt vaak weer weg wanneer de voet weer wat is gebruikt. Hoe langer u last heeft van de peesontsteking, hoe aanhoudender de klachten worden. In een later stadium kan het moeilijk zijn de voet nog te belasten, de pijn kan branderig aanvoelen en de voet kan dan ook warm zijn op de plek van de ontsteking.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Onze fysiotherapeuten zullen door middel van een intakegesprek eerst bepalen wat uw hulpvraag precies is. Welke activiteiten kunt u nu niet meer ondernemen die u wel weer zou willen kunnen ondernemen? Vervolgens zal er een lichamelijk onderzoek plaatsvinden. Tijdens dit onderzoek kan bepaald worden welke pees precies ontstoken is, waardoor de juiste diagnose gesteld kan worden en een geschikt behandelplan kan worden opgesteld. 

Hierna gaat het behandelplan van start. Tijdens dit behandelplan staat uw hulpvraag centraal. Uw fysiotherapeut adviseert eerst of deze vraag reëel en daarmee ook haalbaar is. Daarnaast zal een tijdsindicatie van het traject gegeven worden. Het behandelplan kan uit verschillende fysiotherapeutische methoden bestaan, voorbeelden daarvan zijn massages, medical taping of dry needling. Het traject wordt afgesloten wanneer de behandeldoelen behaald zijn en u weer naar wens kunt bewegen.

Waarom Fysio World Amsterdam?

Bij Fysio World Amsterdam hebben we veel verschillende specialisten in huis. Dit betekent dat wij u vele behandelingen kunnen bieden zodat u altijd de zorg krijgt die aansluit op uw hulpvraag. Mocht u zich herkennen in de beschreven klachten, neem dat vooral contact met ons op! Dan kijken we samen hoe we u het beste kunnen helpen naar een fijn en fit leven!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak