Onze zorg bij klachten door pols instabiliteit
Onze zorg bij klachten door pols instabiliteit
Polsinstabiliteit is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Aangezien de pols voor veel alledaagse taken wordt gebruikt, kan polsinstabiliteit een grote belemmering zijn in uw dagelijks leven.
Wilt u meer weten over polsinstabiliteit? Of wilt u hier graag voor behandeld worden? Lees dan snel verder!
Wat is er precies aan de hand bij pols instabiliteit?
Instabiliteit van de pols hangt in de meeste gevallen samen met een beschadiging van de gewrichtsbanden. Dit zijn structuren van vezelig weefsel die zich in elk gewricht bevinden.
Ze zorgen niet alleen voor de stabiliteit in een gewricht, maar vormen ook een bescherming voor andere gewrichtsstructuren, beperken het bewegingsbereik van een gewricht en zorgen voor flexibiliteit. Wanneer een gewrichtsband beschadigd raakt of verzwakt, kan dit dus leiden tot pols instabiliteit.
Beschadiging van de gewrichtsbanden is vaak niet het enige probleem wanneer er sprake is van polsinstabiliteit. In veel gevallen is er ook sprake van andere factoren, zoals artrose en gewrichtsslijtage.
Hiernaast kan er sprake zijn van een afwijkende positie van de handwortelbeentjes in de pols. Dit kan er op zijn beurt toe leiden dat de gewrichtsbanden beschadigd raken.
Hoe kan instabiliteit van de pols ontstaan?
De gewrichtsbanden kunnen op verschillende manieren beschadigd raken. Voorbeelden hiervan zijn trauma of letsel, zoals verstuikingen of breuken. Deze kunnen de gewrichtsbanden direct beschadigen of verzwakken.
Ook overbelasting en repetitieve bewegingen kunnen bijdragen aan polsinstabiliteit. Niet alleen de gewrichtsbanden, maar ook de spieren en pezen kunnen hierdoor beschadigen.
Zoals genoemd zijn beschadigingen aan de gewrichtsbanden niet altijd de oorzaak van pols instabiliteit. Bij de geboorte kunnen er al afwijkingen aan de pols aanwezig zijn die de stabiliteit beperken.
Wat zijn de bijkomende klachten van polsinstabiliteit?
Bij polsinstabiliteit kunt u het gevoel hebben dat de pols niet goed ondersteund wordt. Dit gevoel van instabiliteit gaat vaak samen met pijn. Deze pijn kan optreden wanneer u de pols strekt, bijvoorbeeld bij het tillen van voorwerpen of bij het uitvoeren van sportieve bewegingen.
Daarnaast kunt u last hebben van de pijn tijdens dagelijkse activiteiten, zoals typen.
Ten slotte kunt u te maken krijgen met spierzwakte of een beperkt bewegingsbereik.
Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?
Heeft u last van polsinstabiliteit? Dan kan de fysiotherapeut u helpen! Het doel van fysiotherapie is om de stabiliteit te verbeteren en bijkomende klachten te verminderen. Aangezien de behandeling afhankelijk is van de oorzaak en ernst van de pols instabiliteit i.c.m. individuele klachten, zal er eerst een onderzoek worden gedaan.
Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan op.
De behandeling kan allereerst bestaan uit oefentherapie. Door middel van gerichte oefeningen gaan we aan de slag om de spieren rondom uw pols te versterken. Daarnaast dragen de oefeningen bij aan het verbeteren van de coördinatie en stabiliteit van uw pols.
Naast oefentherapie kan de behandeling bestaan uit mobilisaties en manipulaties. Deze technieken helpen om de bewegingsvrijheid en doorbloeding rondom de pols te verbeteren en de stijfheid te verminderen.
Ten slotte kunnen onze fysiotherapeuten u adviezen geven over hoe u uw pols kunt beschermen tijdens activiteiten en hoe u overbelasting kunt voorkomen. Op deze manier bevorderen we het herstel en voorkomen we dat de pols instabiliteit na herstel weer terugkeert.
Onze fysiotherapeuten bij Fysio World Amsterdam helpen u graag bij klachten door pols instabiliteit
Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak