Waarmee kan een hand- polsfysiotherapeut helpen?

Anatomie van de hand en pols

De pols bevindt zich aan het eind van de onderarm en zorgt ervoor dat de hand en de onderarm goed bewogen kunnen worden. De pols is een samenstelling van drie gewrichten. De onderarm bestaat uit twee botten, het spaakbeen en de ellepijp. De twee uiteinden van deze botten vormen samen een van de drie gewricht van de pols. Daarnaast maken ook de handwortel en de middenhandsbeentjes een deel uit van het polsgewricht. Ten slotte vormen de handwortelbeentjes samen het derde gewricht.

De hand bestaat uit enorm veel botjes welke zijn in te delen in drie zones:

  • De handwortelbeentjes
    De handwortelbeentjes zijn acht botjes die op twee rijen van vier naast elkaar liggen. De botjes zijn via kapsels en banden met elkaar verbonden. Tussen de handwortelbeentjes is weinig beweging mogelijk.
  • De middenhandsbeentjes
    De middenhandsbeentjes zitten vast aan de bovenste rij van de handwortelbeentjes. Er zijn in totaal vijf middenhandsbeentjes, voor elke vinger een.
  • De vingers
    De vingers liggen in het verlengde van de middenhandsbeentjes. Elke vinger behalve de duim bestaat uit drie vingerkootjes. Dit zijn allerlei kleine botjes. De duim telt twee in plaats van drie vingerkootjes.
De pols en de hand krijgen stabiliteit door kapsels en gewrichtsbanden. Daarnaast bevinden zich allerlei spieren rondom de hand en de pols om de structuren te kunnen bewegen. Deze spieren worden aangestuurd door zenuwen om ervoor te zorgen dat de spieren in beweging komen, maar ook om te zorgen dat er zintuiglijke informatie naar de hersenen kan worden vervoerd.
Anatomie Hand en Pols

Hand- polsklachten

Zoals u hebt kunnen lezen zijn de pols en de hand een enorm complexe samenstelling van botjes, spieren, zenuwen, bloedvaten, kapsels en gewrichtsbnaden. Er zijn dan ook veel uiteenlopende klachten die zich kunnen voordoen in dit gebied. In dit artikel worden de meest voorkomende klachten behandeld.

Artrose
Bij artrose, ook wel bekend als gewrichtsslijtage, is er sprake van aangedaan kraakbeen in de gewrichten. Een gewricht verbindt twee botten met elkaar en tussen die botten zit een laagje kraakbeen. Door het kraakbeen schuiven de botten soepel over elkaar. Bij artrose is het kraakbeen aangedaan, waardoor het lichaam soms zelf stukjes bot aan gaat maken. Hierdoor worden vaak de knokkels van de vingers breder. Daarnaast geeft artrose stijfheidsklachten en pijn.

Beknelling van de nervus anterior interosseous
De nervus anterior interosseous is een zenuw. Deze zenuw kan bekneld raken door omliggende structuren die op de zenuw gaan drukken. Bij de beknelling van deze zenuw kunt u het laatste kotje van de duim minder goed bewegen. Daarnaast kan het functioneren van het topje van de wijsvinger verminderen.

Carpaal Tunnel Syndroom
Het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) ontstaat door een beknelling van de middenhandszenuw in de pols. De zenuw loopt door een soort tunnel die gevormd wordt door bindweefsel. Wanneer dit bindweefsel gaat zwellen, raakt de zenuw bekneld. Hierdoor kunt u last krijgen van een prikkelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers. Ook uitstralende pijn, krachtsverlies en een doof gevoel zijn klachten die kenmerkend zijn voor het CTS.

Botbreuken
De vele botjes in de vinger en de pols maken dat er op veel verschillende plekken botbreuken voor kunnen komen. Een botbreuk ontstaat wanneer de kracht die op het bot komt hoger is dan dat bot kan verdragen. Dit komt vaak door een beknelling of harde klap tegen uw pols of hand. Symptomen die passen bij een botbreuk zijn zwelling, pijn, een vreemde vorm van (een van) uw vingers en het niet kunnen bewegen van uw vinger.

“Onze fysiotherapeuten zijn hoogopgeleid en hebben veel ervaring met orthopedische klachten. “

– Fysio World Amsterdam

Wat is een hand- polsfysiotherapeut?

Een hand- pols fysiotherapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van klachten rondom de hand en de pols. De behandeling van de therapeut hangt enorm af van de klachten die u ervaart en de ontstaanswijze hiervan.

Acuut ontstane klachten, zoals een botbreuk, worden vaak behandeld met oefeningen om de beweeglijkheid en coördinatie te verbeteren. In sommige gevallen wordt een ook een spalk aangemeten.

Bij chronische klachten, zoals bijvoorbeeld artrose, is de behandeling meer gericht op het gebruik van de handen in het dagelijks leven. Er wordt gekeken hoe de klachten die u ervaart tijdens bewegingen die u veel moet uitvoeren in het dagelijks leven zoveel mogelijk verminderd kunnen worden. Hoe de behandeling er precies uitziet, is afhankelijk van uw klachten en activiteiten in het dagelijks leven.

Naast de pijn, stijfheid en een ontsteking kan de stand van de voet veranderen. De wreef kan inzakken of de tenen kunnen anders komen te staan. Dit kan zorgen voor instabiliteit.

Een behandeling bij FysioWorldAmsterdam

Heeft u last van hand- en polsklachten? Kom gerust eens langs in onze praktijk! Bij FysioWorldAmsterdam helpen wij u graag bij het verminderen van uw klachten!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak