Ik ben door mijn rug gegaan, hoe kan een fysio mij helpen?

Door de rug gaan wordt spit of acute lumbago genoemd. Dit is meestal heftige lage rugpijn die er opeens ‘inschiet’. Vaak ontstaat het heel plotseling na een verkeerde beweging of overbelasting. In dit artikel lees je meer over spit, zoals de meest voorkomende symptomen, eventuele oorzaken en hoe Fysio World Amsterdam jou kan helpen.

Wat is spit (hetzelfde als door je rug gaan?)

Recente onderzoeken tonen aan dat spit een verstuiking of een scheurtje in een van de wanden van de tussenwervelschijf is. Net zoals je door je enkel kunt gaan, kun je ook zo door je rug gaan. De pijnprikkels als gevolg van de kleine scheurtjes in de tussenwervelschijf zorgen voor een sterke aanspanning van de rugspieren. Dit kun je zien als een verdedigingsmechanisme om erger te voorkomen. De spierverstijving is dus niet de oorzaak van de rugpijn maar een gevolg.

De symptomen bij spit verschillen van persoon tot persoon. Maar de meest voorkomende klachten zijn als volgt: heftige acute pijn laag in de onderrug die meestal schietend van aard is. Dit gaat gepaard met een verstijfd gevoel en bewegingsbeperking rond de lage rug. De pijn kan uitstralen naar de billen of de bovenbenen. Met name bij het bewegen, zoals bukken en draaien, of langdurig zitten is erg pijnlijk.

Door het scheurtje kan een ontstekingsreactie ontstaan die op één van de onderste zenuwwortels kan drukken wanneer er een acuut herniabeeld kan ontstaan.

Oorzaken van spit of door je rug gaan

Zowel een hernia als spit ontstaan dus als beginsel in de tussenwervelschijf. Door al het bukken, tillen en draaien, maar vooral ook door het ‘verkeerd’ zitten met een bolle rug, verdwijnt de normale holling in de onderrug. Dit levert asymmetrische belasting op voor de achterwand van de tussenwervelschijf.

Toch kan bij ieder persoon de oorzaak anders zijn, wel is het vaak een combinatie van verschillende factoren. Een aantal van deze factoren zijn een plotselinge verkeerde buig- of draaibeweging, maar ook stress, langdurige verkeerde houding, ongetraind zwaar werk doen of een slechte lichamelijke conditie.

kniepijn met rennen

Fysio World Amsterdam kan je helpen bij rugklachten

Klachten gerelateerd aan spit verdwijnen soms vanzelf. Het lichaam is namelijk in staat om zelf te herstellen. Afhankelijk van de ernst wordt eerst een rustperiode aangeraden, zodat de spieren uit hun spasme kunnen komen.

Daarna is het van belang dat je blijft bewegen. Regelmatig en gematigd bewegen geeft namelijk een positieve invloed op het herstel. Een fysiotherapeut kan je hierbij goed begeleiden en advies geven.

Het behandelplan bij rugklachten

Na de diagnose zal de fysiotherapeut een individueel behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke situatie. Dit kan onder meer oefeningen, mobilisatie, manipulatie en andere behandelmethoden omvatten.

Het doel van het behandelplan is meervoudig, namelijk ter pijnverlichting, spierversterking en flexibiliteit. Ook voor educatie en preventie kan de fysiotherapeut het juiste advies geven.

Voel je welkom bij Fysio World Amsterdam

Fysio World Amsterdam is gespecialiseerd in orthopedische klachten. Dit zijn klachten aan gewrichten die zeer uiteenlopend kunnen zijn. Klachten aan de rug, zoals spit behoort hier tot.

Daarnaast kunnen wij diverse behandelingen aanbieden buiten de reguliere behandelingen, zoals manuele therapie, echografie, shockwave therapie en EPTE. Omdat iedere therapeut zijn of haar eigen specialisme heeft, ben je snel bij de juiste persoon.

Blijft niet rondlopen met pijn, vragen of twijfels. Wanneer je contact opneemt met ons, kun je altijd binnen 48 uur terecht. Dan kunnen we samen kijken naar een passende oplossing voor je klacht.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak