Orthopedische Revalidatie bij Fysio World Amsterdam

Orthopedische Revalidatie bij Fysio World Amsterdam

Eén van de aandachtsgebieden van onze praktijk is onze zorg bij herstel na een orthopedische ingreep. Denk hierbij dus aan revalidatie na bijvoorbeeld een kruisband operatie of ingreep aan het heupgewricht.

Omdat orthopedische revalidatie een op zichzelf staande expertise is binnen de fysiotherapie, willen we u graag wat meer uitleggen over deze bijzondere vorm van fysiotherapie.

Orthopedisch revalidatie

Orthopedische Revalidatie door een Fysiotherapeut

Afhankelijk van de aard van de operatie en uw wensen voor de revalidatie zal de fysiotherapeut een specifiek behandelplan opstellen dat persoonlijk bij u past. Onze fysiotherapeuten vinden uw optimale behandeling door middel van een fysiek onderzoek om de (toe)stand van de spieren, gewrichten of ledematen vast te stellen en de anamnese. Bij een anamnese stelt de behandelend fysiotherapeut u vragen om meer inzicht te krijgen in uw klachten.

Iedere patiënt heeft namelijk een op maat gemaakte behandeling nodig om de revalidatie zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Alle lichamen zijn immers verschillend. Daarnaast kunnen behandelplannen gedurende het revalidatietraject waar nodig bijgesteld worden. Dit gebeurt omdat ieder lichaam anders reageert op bepaalde oefeningen.

Na een operatie zijn de spieren, pezen en bij gewrichtsoperaties ook het kraakbeen vaak aangetast. Niet alleen door de blessure en door de ingreep, maar ook door de vaak lange inactiviteit of onevenredige belasting.

Bij operaties aan spieren, pezen en gewrichtsbanden (door bijvoorbeeld scheuren) is het belangrijk dat de spier niet te snel wordt uitgerekt en niet teveel wordt belast om opnieuw scheuren te voorkomen. Bij operaties aan gewrichten worden spieren, pezen en gewrichtsbanden vaak even opzij gedrukt, waardoor deze beurs aan kunnen voelen. Soms moet er zelfs een kleine snede gemaakt worden om goed bij het bot te kunnen komen.

“Orthopedische ingrepen komen in Nederland vaak voor. De meeste operaties zijn een totale heupprothese waarvan er in 2015 ruim 28.000 zijn geplaatst volgens het LROI. In 87% van de gevallen was artrose in het heupgewricht de oorzaak voor de behandeling. “

– Fysio World Amsterdam

Na de operatie is het natuurlijk belangrijk om een bepaalde tijd rust te houden. Dit is goed voor het herstel van de wond, maar niet voor de mobiliteit van de spieren. Hoe langer u spieren niet heeft kunnen of mogen gebruiken, hoe meer de spiermassa is afgenomen, wat gevaarlijk kan zijn als u daarna direct weer ‘normaal’ gaat bewegen. Na een dag bedrust, bent u al bijna 5% van uw spiermassa kwijt.

De eerste stappen van de behandeling bestaan dus bijna altijd uit oefeningen om de spieren die zijn geopereerd of die rond het geopereerde gewricht liggen, weer wat aan te sterken. Hierdoor kunnen omliggende spieren de geopereerde spier, pees, of gewricht(sbanden) ondersteunen zodat die zoveel mogelijk worden ontlast.

Met deze spierversterkende oefeningen wordt de mobiliteit van de spier of het gewricht weer vergroot, waardoor er kan worden opgeschaald naar bijvoorbeeld meer gewicht of een grotere bewegingshoek.

De fysiotherapeut zal uw bewegingen nauwkeurig monitoren en geeft aan wanneer de volgende stappen nodig zijn, zodat u uw spieren en gewrichten steeds meer kunt belasten zonder pijn.

Waarom Kiezen voor Onze Praktijk?

Heeft u een orthopedische ingreep gehad of ondergaat u deze binnenkort en bent u op zoek naar specialistische begeleiding voor uw revalidatie?

Neem contact op met onze praktijk om een eerste consult aan te vragen met een van onze fysiotherapeuten.

Wij beschikken over verschillende fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in verschillende delen van het lichaam. Samen met u, kunnen we de geschikte therapeut vinden voor uw klachten. Dit zorgt ervoor dat, in combinatie met onze kennis, u een zo snel en zo prettig mogelijke revalidatie tegemoet ziet.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak