Fysiotherapie bij whiplash klachten
Fysiotherapie bij Chronische Rugpijn
Per jaar krijgen 15.000 tot 30.000 mensen een whiplash. Dit betekent dat het hoofd plotseling van achter naar voren beweegt door een ongeval en hierdoor een heftige slingerbeweging maakt. De spieren en banden rondom uw nek rekken daardoor uit. Vaak gaat een whiplash vanzelf weer over, maar fysiotherapie kan goed helpen bij het herstel.
Fysiotherapie houdt zich bezig met bewegingstherapie. Door de whiplash doen de spieren erg pijn en worden daardoor vaak niet gebruikt. Het is erg belangrijk dat deze wel worden gebruikt en sterker worden gemaakt. Dit kan onder begeleiding van de fysiotherapeut. Fysio World Amsterdam kan u de vakkundige hulp bieden die u nodig heeft.
Wat is een whiplash?
Als door een ongeluk een nekspier verrekt, wordt dat een whiplash genoemd. Bij een whiplash maakt het hoofd een heftige beweging ten opzichte van de rest van het lichaam. Een whiplash beperkt zich niet alleen tot nekklachten. Veel patiënten kampen ook met concentratieproblemen, vermoeidheid, duizeligheid of vergeetachtigheid. Dit komt het vaakst voor bij een ongeluk in het verkeer. Het kan ook gebeuren tijdens het sporten, werken of een ongeluk thuis.
De nek rekt tijdens een whiplash te ver uit, waardoor er delen rondom de nek beschadigd raken. Door een whiplash krijgt u pijn aan uw nek, schouders en soms armen. Het is dan lastig om deze lichaamsdelen te bewegen.
Klachten bij een whiplash
- Nekpijn en hoofdpijn.
- Misselijkheid, moeheid of duizeligheid.
- Problemen ervaren met dingen onthouden.
- Moeite om uw aandacht ergens bij te houden.
- Gevoeligheid voor licht en geluid.
Wat is van belang bij een whiplash?
Het is verstandig om eerst langs de huisarts te gaan om iets anders dan een whiplash uit te sluiten. De huisarts zal vragen stellen over het ongeluk en de klachten en daarna uw lichaam onderzoeken. Daarbij wordt bepaald of u een whiplash heeft. Indien nodig verwijst een huisarts u vaak naar een fysiotherapeut.
Meestal gaan de klachten van een whiplash vanzelf over. Na het ongeluk zal de huisarts aanraden om alles zo gewoon mogelijk te blijven doen. Als u wordt doorverwezen naar een fysiotherapeut, krijgt u oefeningen om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk uw dagelijkse activiteiten weer kan oppakken.
“In de eerste drie weken na de whiplash observeert en ondersteunt de fysiotherapeut het natuurlijke beloop van het herstel. Vanaf drie tot zes weken speelt de fysiotherapeut in op de wijze waarop u omgaat met de klachten”
– Fysio World Amsterdam
Behandeling
Het algemene doel van de behandeling is om u te laten terugkeren op het niveau van voor de whiplash en het voorkomen van chronische klachten. In de eerste drie weken na de whiplash observeert en ondersteunt de fysiotherapeut het natuurlijke beloop van het herstel. Vanaf drie tot zes weken speelt de fysiotherapeut in op de wijze waarop u omgaat met de klachten. De fysiotherapeut stimuleert u tijdens activiteiten om het herstel gunstig te beïnvloeden.
Waarom fysiotherapie bij whiplash klachten?
De fysiotherapeut kan u helpen met het herstel van een whiplash. U leert op een verantwoorde manier te bewegen en uw dagelijkse activiteiten weer op te bouwen. De fysiotherapeut kan u ook advies geven over hoe u het beste rustmomenten kunt inbouwen. Fysiotherapie voor een whiplash wordt tot maximaal drie maanden vergoed, omdat het op de lijst van chronische aandoeningen staat.
Fysio World Amsterdam
Naast fysiotherapie is Fysio World Amsterdam gespecialiseerd in orthopedische klachten. Ook worden behandelingen als manuele therapie, echografie, shockwave therapie en EPTE aangeboden. Hierover kunt u meer lezen op de pagina van de website.
Heeft u vragen over een whiplash, andere klachten of wilt u een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact op en dan kijken we samen hoe we u het beste kunnen helpen!
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak