Fysiotherapie na een Meniscus Blessure

Herstel na blessure of operatie

De meniscus is een veel besproken onderdeel van de knie. Klachten van de meniscus horen bij de vaakst optredende klachten van met name (top)sporters. Het is dan ook voor onze praktijk een duidelijk speerpunt. Het begeleiden van mensen die terugkomen na meniscusklachten is één van onze specialiteiten.

Wij willen u dan ook graag meer informeren over meniscusklachten en de zorg die wij hierbij kunnen bieden.

Revalidatie Meniscus

De meniscus; het Stootkussentje van de Knie

In de knie zit een binnenste en buitenste meniscus. Beide bestaan uit een plaatje van kraakbeen dat over het bot heen ligt. De meniscus ligt hierdoor als een stootkussen tussen de botten van het bovenbeen en het onderbeen. Hierdoor vangt de meniscus klappen en schokken op waardoor de botten niet beschadigen. Om dit goed te kunnen doen is de meniscus flexibel en veerkrachtig.

Helaas gebeurt het dat bij harde klappen of bij verkeerde bewegingen, er teveel kracht op de meniscus komt. Deze kan hierdoor scheuren of omklappen. Het gevolg is dan vaak een pijnlijke knie en verminderde beweging. De knie kan zelfs helemaal op slot schieten en is vaak dik doordat er vocht in ophoopt.

“Onze Fysiotherapeuten Kunnen dan al Beginnen met de Oefeningen om uw Knie weer in Goede Conditie te Krijgen.”

– Fysio World Amsterdam

Herstel na een lichte Meniscus Blessure

Bij een blessure wordt allereerst vastgesteld wat de ernst van het letsel is. Hier kan een fysiotherapeut of arts behulpzaam bij zijn. Bij een scheur in een goed doorbloed gedeelte van meniscus, kan de meniscus met rust en de juiste oefeningen uit zichzelf herstellen. Dit is met name het geval bij jonge mensen die in een goede lichamelijke conditie verkeren.

Bij dit herstel zonder ingreep is het belangrijk dat er op doordachte wijze wordt omgegaan met het gewricht. Dit betekent niet zomaar belasten, maar wel regelmatig oefeningen doen.

Wij begeleiden veel mensen tijdens deze periode. Door regelmatig onze fysiotherapie praktijk te bezoeken kunnen wij het herstel begeleiden en toezien op het correct uitvoeren van de oefeningen. Onze ervaring is dat het lastig is voor mensen om zonder professionele begeleiding dit herstel goed te laten verlopen.

Het voordeel van het bezoeken van onze Fysiotherapiepraktijk in Amsterdam Oost is ook het gebruik van hulpmiddelen. Wij beschikken over een moderne en complete gym waar alle mogelijke hulpmiddelen aanwezig zijn. De juiste hulpmiddelen in combinatie met goede begeleiding zijn essentieel tijdens het herstel.

Herstel na een zware Meniscus Blessure

Bij de zwaardere blessures van de meniscus is er vaak een operatie nodig om een stukje meniscus te verwijderen of de meniscus juist te hechten. Na deze operatie is er dan ook een revalidatie nodig.

Ook deze revalidatie na een meniscus operatie kunt u laten begeleiden door onze specialisten. Net zoals het herstel na een licht kwetsuur, bieden wij begeleiding op maat die exact is afgestemd op uw behoeften.

U kunt meestal direct beginnen met het (rustig) belasten van de knie. Afhankelijk van de ingreep loopt u in het begin wel of niet op krukken. Het drukverband mag meestal enkele dagen na de operatie worden verwijderd, vanaf dat moment kunt u de knie ook weer (deels) buigen en strekken.

Onze fysiotherapeuten kunnen dan al beginnen met de oefeningen om uw knie weer in goede conditie te krijgen. U kunt denken aan lichte belasting om de spieren te stimuleren en oefeningen om buigen en strekken weer mogelijk te maken.

Doordat de knie mogelijk al enige tijd niet goed heeft gefunctioneerd, is het belangrijk om bij de revalidatie goed de reactie van de knie in de gaten te houden. Te veel of te weinig belasting kan ervoor zorgen dat de revalidatie niet naar volle tevredenheid wordt afgerond.

Om deze reden zijn wij graag in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken bij de revalidatie. Dit kan zelfs betekenen dat we al voor de operatie aan de slag gaan, om het lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden op het herstel na de operatie.

U kunt dan ook op ieder moment in de revalidatie contact met ons opnemen om onze expertise in te schakelen voor een optimaal herstel.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak