Fysiotherapie bij een knie die ‘op slot zit’
Fysiotherapie bij een knie die ‘op slot zit’
De knie kan op slot komen te zitten door een verkeerde beweging of trauma. Als dit gebeurt, is het buigen en strekken van het kniegewricht nog maar in beperkte mate mogelijk, of helemaal niet. Fysiotherapie kan daarbij een uitkomst bieden, want het is erg pijnlijk als de knie op slot zit.
Het kniegewricht
Tussen het boven- en onderbeen bevindt zich een gewricht, het kniegewricht. Dit gewricht bestaat uit botten, spieren, pezen, gewrichtsbanden, de voorste en achterste kruisband en kraakbeen. In het gewricht zitten ook menisci. De binnen- en buitenmeniscus zijn nodig om het gewricht soepel te bewegen en fungeren als schokbreker. Wanneer het gewricht is beschadigd kan vocht blijven zitten in de knie en kan de knie dikker zijn dan normaal.
De oorzaak van een knie die ‘op slot zit’
De knie kan op slot komen te zitten door het maken van een verkeerde beweging of een trauma. Soms komt de knie op slot te zitten zonder dat er een daadwerkelijke oorzaak kan worden gevonden. Dit gaat vaak dan ook weer weg. Als de knie op slot zit, is het in veel gevallen de meniscus die beschadigd is. Er zijn meerdere oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat de knie op slot gaat zitten.
Door een verkeerde beweging kan de meniscus scheuren of losraken van het gewricht. De meniscus komt van zijn plek, waardoor (een deel van) de meniscus vast komt te zitten in het gewricht, tussen het boven- en onderbeen. Dit zorgt ervoor dat het boven- en onderbeen niet meer goed kunnen glijden. De knie zit op slot. Het voelt dan alsof de beweging van het kniegewricht zeer beperkt is.
Ook de kruisbanden kunnen scheuren door een verkeerde beweging. De uiteinden kunnen dan, net als in het geval van de meniscus, vast komen te zitten in het kniegewricht waardoor het gewricht beperkt kan bewegen. Een scheurtje in de kruisband, kan ook een oorzaak zijn van een knie dit op slot zit. Een andere oorzaak kan een gewrichtsmuis zijn. Dit komt echter niet vaak voor. Een gewrichtsmuis is een stukje losgeraakt kraakbeen of bot dat in de knie ‘rondzweeft’. Dit hoeft geen problemen te veroorzaken wanneer het door de knie zweeft, maar als de gewrichtsmuis tussen het boven- en onderbeen beklemd raakt, kan het kniegewricht op slot komen te zitten.
“De knie kan op slot komen te zitten door het maken van een verkeerde beweging of een trauma. Soms komt de knie op slot te zitten zonder dat er een daadwerkelijke oorzaak kan worden gevonden. “
– Fysio World Amsterdam
De behandeling van een knie dit ‘op slot zit’
De behandeling begint met een intakegesprek. Wij voeren een gesprek met u over uw klachten en waar die mogelijk door zijn ontstaan. Twee zaken staan centraal in het intakegesprek: Wat kunt u nog en wat wilt u weer kunnen doen? Vervolgens onderzoeken wij tijdens het lichamelijke onderzoek het gewricht. Op basis van dit gesprek stellen wij een behandelplan op. Dit nemen wij met u door zodat u goed weet waar u aan toe bent. Er wordt een tijdsindicatie gegeven zodat u weet waar u rekening mee moet houden.
Het doel van de behandeling is de knie en de spieren daaromheen sterker te maken. Door te blijven oefenen en steeds wat meer te bewegen, krijgt u steeds meer spierkracht in het been. Dit zorgt voor meer stabiliteit in het kniegewricht. Als er geen ernstige schade is opgelopen door het trauma, kunt u meestal na zes tot twaalf weken uw normale activiteiten weer uitvoeren.
Het is goed om te weten dat bij ernstige schade in het kniegewricht een operatie nodig kan zijn. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Maar als dit het geval blijkt te zijn, zijn wij er ook voor u na de operatie om te helpen revalideren. Ook kan het zijn dat de klachten niet verdwijnen of het herstel voorspoediger gaat als van tevoren verwacht. In dat geval kunnen wij u doorverwijzen naar de huisarts zodat u een orthopeed of andere medisch specialist kunt bezoeken.
Wat kan Fysio World Amsterdam voor u betekenen?
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak