Fysiotherapie bij artrose van de botjes in de voet

Fysiotherapie bij artrose in de voet

De benodigde stabiliteit voor een mens wordt geregeld door 28 boten, 33 gewrichten en 19 spieren en pezen in de voet en het onderbeen. Deze onderdelen bepalen dus letterlijk hoe stevig u in uw schoenen staat. Naarmate u ouder wordt, kan de stabiliteit afnemen. Deze afname kan ontstaan vanwege slijtage van het kraakbeen in uw voeten. Tijdens het lopen kunt u dan pijn in combinatie met een stijf gevoel ervaren.

Artrose bij botjes in voet

Uw voeten moeten als het ware uw hele gewicht dragen. Wanneer u loopt, rent of andere bewegingen maakt, wordt er extra druk uitgeoefend op de gewrichten in uw voeten. Bij het ouder worden kan dit echter leiden tot gewrichtsslijtage. Gewrichtsslijtage wordt ook wel artrose genoemd. Als er artrose ontstaat in één of meerdere gewrichten in de voet kan dit een nadelig effect hebben op uw balans en manier van lopen.

Wat is artrose?

In de voet bevinden zich meerdere botten. De plaatsen waar de uiteinden van deze botten bij elkaar komen, worden gewrichten genoemd. Op deze plaatsen zit kraakbeen. Kraakbeen kan worden vergeleken met een soort stootkussen dat ervoor zorgt dat de gewrichten in de voet soepel kunnen bewegen zonder dat de botten tegen elkaar aan wrijven.

Bij artrose wordt het kraakbeen aangetast. Artrose is een degeneratieve aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen steeds verder achteruit gaat. Na verloop van tijd kan het kraakbeen zelfs zo zijn aangetast dat het helemaal verdwijnt. Hierdoor schuren de botten tegen elkaar, wat voor hevig pijn en stijfheid in het gewricht kan zorgen.

Symptomen die horen bij artrose in de voet

Pijn is een van de klachten die hoort bij artrose; hoe erger de slijtage van het kraakbeen, hoe meer pijn er ontstaat. Deze pijn wordt vaak ervaren bij het lopen. De voet wordt ook stijver, waardoor het bewegen moeilijker gaat. Over het algemeen zijn de stijve en pijnlijke voeten ’s ochtends het meest voelbaar. Dit wordt ook wel startpijn genoemd.

Bij een gevorderde vorm van artrose is er doorlopend gewrichtspijn. De pijn wordt dan ervaren bij zowel beweging als in rust. Daarnaast kunt u af en toe ook een knarsend geluid horen door het langs elkaar schuren van de botten.

Als gevolg van artrose kan er soms ook een kapselontsteking ontstaan. Deze ontsteking gaat vaak gepaard met een zwelling. De voet zal hierdoor dik worden en warm aanvoelen.

Naast de pijn, stijfheid en een ontsteking kan de stand van de voet veranderen. De wreef kan inzakken of de tenen kunnen anders komen te staan. Dit kan zorgen voor instabiliteit.

De oorzaak van artrose in de voet

Artrose in de voet kan zowel een primaire als een secundaire oorzaak hebben. Een primaire oorzaak is de meest voorkomende oorzaak van artrose. Hierbij is er geen direct aanwijsbare oorzaak en speelt leeftijd vooral een grote rol. Iedereen die ouder wordt krijgt namelijk te maken met een vermindering van de kwaliteit van het kraakbeen. Dit wordt ook wel het natuurlijk slijtageproces genoemd.

Bij secundaire artrose heeft het slijtageproces een andere oorzaak dan veroudering. Artrose kan dan het gevolg zijn van een langdurige zware belasting, verkeerd schoeisel, een ontstekingsreactie in het gewricht, posttraumatisch letsel en/of door slappe gewrichtsbanden.

“Onze fysiotherapeuten zijn hoogopgeleid en hebben veel ervaring met orthopedische klachten. “

– Fysio World Amsterdam

De behandeling van artrose

Artrose kan helaas niet volledig worden verholpen. Wel zijn er behandelingen die vooral zorgen voor het verminderen van de bijbehorende pijn en stijfheid. In eerste instantie wordt geprobeerd artrose te behandelen zonder operatief in te grijpen. Niet-operatieve behandelen zijn het inzetten van een corrigerende steunzool gecombineerd met aangepast schoeisel, medicatie en zorgen voor voldoende beweging. Wanneer deze behandelmethoden onvoldoende effect hebben, kan een (kijk-)operatie worden overwogen.

Behandeling van artrose in de voet bij Fysio World Amsterdam

Artrose is niet makkelijk te behandelen. Wel is het voor de gezondheid van het kraakbeen in de voet verstandig om iedere dag oefeningen uit te voeren. Zo is er een speciale oefentherapie voor de gewrichten in de voet die kan zorgen voor het verminderen van uw klachten. Een fysiotherapeut kan helpen om deze oefeningen op de juiste manier uit te voeren.

Bij Fysio World Amsterdam zijn wij naast de reguliere fysiotherapie gespecialiseerd in orthopedische klachten en orthopedische revalidatie. Uw klachten kunnen op verschillende manieren bij ons worden behandeld. Na de intake vindt er lichamelijk onderzoek plaats. Op basis hiervan kunnen wij samen met u een geschikt behandelplan opstellen dat afgesteld wordt op uw doelen en mogelijkheden. Dus blijf niet langer rondlopen met pijn, vragen of twijfels, maar neem contact met ons op om te bespreken hoe we u kunnen helpen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak