Hulp van de fysio bij kniepeesklachten
Hulp van de fysio bij kniepeesklachten
Tegenwoordig zien wij dat veel mensen ook al zelf de fysiotherapeut bij rugklachten weten te vinden.
Wat zijn de oorzaken van kniepeesklachten?
Rondom de knie bevinden zich veel spieren met hun pezen, zo ook de kniepees. De kniepees wordt ook wel patellapees genoemd. Deze loopt vanaf de knieschijf naar het scheenbeen. Door overbelasting en het maken van herhaalde bewegingen, kunnen klachten ontstaan. Een oorzaak van de klachten kan een springersknie zijn. Dit is een pijnlijke knie als gevolg van overbelasting van de kniepees. Verder kan een peesontsteking de oorzaak zijn van klachten.
Bovendien kunnen klachten ontstaan na een trauma of val, maar ook bij het te snel opbouwen van belasting tijdens het sporten. In deze gevallen kan de pees niet wennen aan datgene wat van hem gevraagd wordt. Ook door een verkeerde houding kan de pees geïrriteerd raken, waardoor klachten kunnen ontstaan.
Pezen kunnen flink belast worden, maar kunnen dit alleen aan als ze ook voldoende rust krijgen. Pezen worden namelijk slecht doorbloed, waardoor het herstel hiervan langer duurt. Peesklachten kunnen tot wel een aantal maanden aanhouden. Hierdoor heeft u veel baat bij een spoedige behandeling door een fysiotherapeut.
Wat zijn symptomen van kniepeesklachten?
Kniepeesklachten kenmerken zich door pijn en stijfheid. Pijn aan of onder de knieschijf wijst op irritatie. Stijfheid speelt vooral op bij het starten met een activiteit. Verder kan de knieschijf opgezwollen, rood en/of warm zijn. Na het opwarmen trekken de klachten geleidelijk weg. Echter kunt u na de activiteit ook pijn, stijfheid of zwelling ervaren.
Hoe langer u blijft doorlopen met klachten, hoe langer ze aanhouden en hoe erger de klachten worden. Als u te lang door blijft lopen, is de pijn continu aanwezig en zal het uitvoeren van activiteiten ook (bijna) niet meer gaan.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Rust is erg belangrijk. Zoals eerder genoemd kunnen pezen veel belasting aan. Echter is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen de mate van belasting en de belastbaarheid van de pees.
Een behandeling heeft bij ons een vaste structuur. Zo beginnen wij met een intakegesprek, waarbij gevraagd wordt naar uw klachten en uw persoonlijke doelen. Daarna wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd om de oorzaak van uw klachten te kunnen achterhalen. Na het onderzoek stellen wij een behandelplan wat specifiek gericht is op uw doelen. In de behandelfase kunnen wij gebruik maken van behandelmogelijkheden als oefentherapie en shockwavetherapie. Na het behalen van de doelen, sluiten we de behandeling af.
“Peesklachten komen relatief vaak voor, omdat pezen zich minder snel aanpassen dan bijvoorbeeld spieren dit doen”
– Fysio World Amsterdam
Behandelmogelijkheden bij kniepeesklachten
Massage kan ook gebruikt worden in de behandeling, net als shockwave therapie. Bij shockwave therapie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Door deze geluidsgolven met precisie op de aangedane plek te richten, wordt de stofwisseling geactiveerd. De zelfhelende werking van het lichaam wordt daardoor gestimuleerd. Met echografie kan vervolgens gekeken worden hoe het herstel van de peesklachten verloopt. Dit word gedaan door de pees in beeld te brengen en te vergelijken met de beelden die voor aanvang van de behandeling zijn gemaakt.
Kom naar onze praktijk
Heeft u last van kniepeesklachten? Blijf hier niet mee rondlopen. Wij komen graag met u in contact om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak