Wij helpen u graag wanneer u last heeft van zwakke enkels

U heeft last van zwakke enkels

Uw voeten zijn de basis waarop het hele lichaam rust als u staat, loopt of rent. Bij al die bewegingen spelen de enkels een belangrijke rol. De spieren, ligamenten (banden) en het gewricht zelf zorgen voor stabiliteit en helpen met het bewegen van de voet. Hierdoor is het mogelijk om te lopen en om stil te blijven staan zonder te vallen.

Wanneer u last heeft van zwakke enkels kunnen alledaagse bezigheden lastig zijn. Ook gaat u vaak door uw enkel of heeft u last van pijn. Fysiotherapie is een goede manier om de enkels te versterken en daarmee uw klachten te verminderen. In dit artikel leest u meer informatie over zwakke enkels en hoe fysiotherapie u daarin kan helpen.

De enkel als gewricht

Met de enkel wordt het gewricht tussen de voet en het onderbeen aangeduid. Dit gewricht werkt als een scharnier. Het gewricht is herkenbaar aan de twee knobbels vlak boven de voet.

De enkel bestaat uit vier verschillende botten, namelijk het sprongbeen, het hielbeen, het scheenbeen (tibia) en het kuitbeen (fibula). Aan de onderkant van het scheenbeen zit de malleolus medialis. Dit is de knobbel die zichtbaar is aan de binnenkant van de enkel. Aan het kuitbeen zit de malleolus lateralis, wat de knobbel is aan de buitenkant van de enkel.

Tussen de voet en het onderbeen zitten twee spronggewrichten, namelijk het bovenste spronggewricht (articulatio talocruralis) en het onderste spronggewricht (articulatio talocalcaneona-vicularis). Hoewel in de medische termen met de enkel alleen het bovenste spronggewricht wordt bedoeld, spreekt men vaak over beide spronggewrichten als er wordt gesproken over de enkel.

“Het bovenste spronggewricht zorgt ervoor dat de voet omhoog en omlaag kan bewegen.”

– Fysio World Amsterdam

Bewegingen van de enkel

Door de enkel kan de voet ten opzichte van het onderbeen bewegen. Het bovenste spronggewricht zorgt ervoor dat de voet omhoog en omlaag kan bewegen. In vaktermen heet dit respectievelijk dorsaalflexie en plantairflexie. Door het onderste spronggewricht kan de voet naar binnen of buiten bewegen. Dit wordt in vaktermen respectievelijk inversie en eversie genoemd.

Spieren en pezen van de enkel

Rondom de enkel zitten vele spieren die met bijbehorende pezen voor deze bewegingen zorgen. Zo zijn er spieren die zorgen voor plantairflexie, het omlaag bewegen van de voet. Dit zijn onder andere de m. gastrocnemius, m. soleus en m. plantaris. Deze drie spieren zitten aan de achterkant van het onderbeen. Ze eindigen alle drie in de achillespees.

Er zijn uiteraard ook spieren die zorgen voor de dorsaalflexie. Het omhoog bewegen van de enkel vindt vooral plaats door de m. tibialis anterior, maar daarnaast zijn er nog verschillende kleinere spieren die mee kunnen helpen aan de dorsaalflexie. De spieren aan de binnen- en buitenkant van het onderbeen zorgen voor de inversie en eversie (het naar binnen en buiten bewegen) van de enkel.

Wat veroorzaakt zwakke enkels?

Zwakke enkels kunnen ontstaan doordat de spieren (of ligamenten) niet sterk genoeg zijn. Dit ontstaat vaak nadat er eerdere enkelblessures zijn geweest waar niet goed van hersteld is.

Mogelijke problemen bij zwakke enkels zijn een instabiel gevoel, pijn, zwelling of snel omzwikken van de enkel. Logischerwijs kan er voor dit laatste een angst ontstaan.

Heeft u last van zwakke enkels, dan zijn er verschillende andere mogelijke problemen waar u ook sneller last van kunt krijgen. Voorbeelden hiervan zijn coördinatie- en evenwichtsproblemen, enkelverstuiking, knie- of heupblessures of lage rugpijn.

Fysiotherapie helpt uw enkels te versterken

Het is dus duidelijk dat zwakke spieren rond de enkels kunnen zorgen voor vervelende problemen. Gelukkig kan fysiotherapie hierin iets betekenen. Het is niet mogelijk om ligamenten te versterken, maar door te trainen is het wel mogelijk om spierkracht te vergroten. Als de spieren rond de enkel sterker worden, ontstaat er een actieve stabiliteit. Dit zorgt ervoor dat de enkel minder snel verzwikt en dat u minder last heeft van andere klachten.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens het eerste consult bij een van de fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam wordt er in kaart gebracht welke klachten u ervaart en hoe deze tot stand zijn gekomen. De fysiotherapeut doet dit met behulp van een vragengesprek en een lichamelijk onderzoek.

Aan de hand van de onderzoeken van de therapeut wordt er een behandelplan opgesteld. In dit plan worden uw klachten, wensen en doelen meegenomen, zodat er een gepersonaliseerde behandeling plaats kan vinden. De precieze inhoud van de behandeling verschilt dus van persoon tot persoon.

Een belangrijk onderdeel van de fysiotherapie is het versterken van de spieren rond de enkel (zie ‘spieren en pezen van de enkel’) en het verbeteren van de stabiliteit. Deze doelen kunnen worden bereikt door bijvoorbeeld spierkrachttraining en balansoefeningen uit te voeren. Ook kan de fysiotherapeut advies geven, waardoor de vorderingen die zijn behaald tijdens de therapie blijvend zullen zijn.

Neem contact op met Fysio World Amsterdam

Heeft u last van zwakke enkels? Dan hoeft u hier niet mee te blijven lopen. Neem gerust contact met ons op om een afspraak te maken voor een consult bij Fysio World Amsterdam. Ook kunt u contact opnemen als u nog vragen heeft.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak