Wij helpen u graag bij klachten door beenlengteverschil
Wij helpen u graag bij klachten door beenlengteverschil
Bij de meeste mensen is het ene been iets korter dan het andere, maar dit beenlengteverschil leidt niet bij iedereen tot problemen. Dit komt doordat het lichaam bij kleine verschillen nog kan compenseren. Als het verschil te groot is, kunnen er vervelende klachten ontstaan.
In dit artikel kunt u lezen wat een beenlengteverschil inhoudt en hoe fysiotherapie kan helpen om de klachten ervan te verminderen.
Wat is een beenlengteverschil?
Als de lengte van de onderbenen van elkaar verschillen, staan de knieën niet op dezelfde hoogte, maar bij een lengteverschil van de bovenbenen is dit wel het geval. In beide situaties ontstaat er een scheefstand van het bekken en een kromming in de rug. Later in dit artikel kunt u daar meer over lezen.
“Om de gevolgen van een beenlengteverschil te begrijpen is het belangrijk om te weten dat alle onderdelen van het lichaam met elkaar verbonden zijn.”
– Fysio World Amsterdam
Veel mensen hebben een beenlengteverschil
Hoewel niet iedereen er last van heeft, is er geschat dat 90% van de mensen een beenlengteverschil van ongeveer 0,6 centimeter heeft. Vaak heeft men niet veel last van een beenlengteverschil. Het wordt pas een probleem wanneer het ene been een stuk korter is dan het andere (meer dan 1 centimeter), of wanneer het lichaam niet in staat is om te compenseren, door bijvoorbeeld spierzwakte.
Hoe ontstaat een beenlengteverschil?
Welke gevolgen ontstaan er door een beenlengteverschil?
Om de gevolgen van een beenlengteverschil te begrijpen is het belangrijk om te weten dat alle onderdelen van het lichaam met elkaar verbonden zijn. Dit houdt in dat het lichaam een keten is, waarin een afwijking in één onderdeel kan zorgen voor aanpassingen in het hele lichaam. Het verschil in lengte tussen twee benen leidt bijvoorbeeld tot een aanpassing van het bekken. Dit kan zorgen voor een aanpassing van de rug, wat leidt op zijn beurt weer leidt tot een aanpassing van de schouder.
Compensatieklachten
In veel gevallen zijn aanpassingen van het lichaam handig en effectief, maar soms zorgt dit juist voor klachten. Een beenlengteverschil kan pijn in het bekken en de rug veroorzaken, doordat deze scheef komen te staan. Er ontstaat dan extra rek op de spieren en banden. De klachten kunnen ook voorkomen in de nek en de schouders.
Naast de bovengenoemde klachten kunnen er ook problemen ontstaan zoals mank lopen en pijn in de voeten. Daarnaast kan er slijtage in de knieën en heupen ontstaan.
Fysiotherapie kan helpen bij een beenlengteverschil
Als u bij één van onze therapeuten op consult komt, wordt er een uitvoerig onderzoek gedaan. De fysiotherapeut vormt een zo volledig mogelijk beeld door middel van een vragengesprek, waarin aandacht wordt besteed aan de aard en het verloop van uw klachten. Daarna wordt er lichamelijk onderzoek verricht. Op deze manier hoopt de fysiotherapeut te achterhalen waar het probleem vandaan komt, zodat de behandeling zich hier op kan richten.
Twee pijlers
Op basis van het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld. Dit plan kan tussen personen variëren, doordat de behandeling wordt aangepast op uw persoonlijke klachten en doelen. Twee belangrijke pijlers tijdens de therapie zijn het verminderen van de pijnklachten en aandacht besteden aan het voorkomen van de klacht in de toekomst.
De behandeling
Om de compensatieklachten te verhelpen kan de fysiotherapeut gebruik maken van oefentherapie om de spieren te versterken en de stabiliteit van het bekken en de rug te vergroten. Daarnaast kan massage een onderdeel zijn van de behandeling om de extra spanning in de spieren te verminderen.
Ook het verschaffen van informatie en advies (bijvoorbeeld over uw houding en compensatietechnieken) kan deel uitmaken van de behandeling. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan een langdurige oplossing voor de klachten.
Om de klacht zo goed mogelijk te verhelpen werken we bij Fysio World Amsterdam in een multidisciplinair team. De fysiotherapeut kan u adviseren een bezoek te brengen aan de podoloog, die u bijvoorbeeld kan helpen bij het aanmeten van een zooltje.
Kom in contact
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak