Fysiotherapie voor wielrenners met lage rugklachten

Fysiotherapie voor wielrenners met lage rugklachten

Veel wielrenners hebben wel eens last van lage rugklachten. Erg vervelend, want als wielrenner wil je natuurlijk pijnvrij kunnen fietsen. In dit artikel leggen we uit hoe lage rugklachten door wielrennen kunnen ontstaan en hoe een fysiotherapeut kan helpen bij het behandelen van deze klachten.

Oorzaken lage rugklachten

Lage rugklachten kunnen enorm veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder zullen de meest voorkomende oorzaken van lage rugklachten bij wielrenners toegelicht worden.

Acute lage rugklachten:
Lage rugklachten die plotseling ontstaan, noemen we acuut. Acute lage rugklachten zijn meestal het gevolg van een val of een botsing. Door de klap die de onderrug moet opvangen, kunnen structuren in de lage rug beschadigen. Hierdoor ontstaan klachten.

Geleidelijk ontstane lage rugklachten
De meeste rugklachten die geleidelijk ontstaan, zijn het gevolg van overbelasting. Bij deze soort klachten is de onderliggende oorzaak vaak niet meteen duidelijk. De drie belangrijkste oorzaken van overbelasting zijn:
– De voorovergebogen fietshouding:
Tijdens het wielrennen wil je zo weinig mogelijk wind vangen. Dit doe je door voorovergebogen op de fiets te zitten. Deze houding is echter ook de positie waarin de rug onder de meeste druk komt te staan en het meeste belast wordt. Veel fietsen in deze houding leidt dan ook vaak tot overbelasting van de rug.
– Verkeerde afmetingen van de fiets:
Het is belangrijk dat je wielrenfiets goed is afgesteld op je lichaam. Wanneer de afmetingen van de fiets niet goed passen bij jou lichaamsafmetingen, kan dit leiden tot het verkeerd belasten van bepaalde spieren. Hierdoor kunnen op den duur klachten ontstaan.
Verschil in beenlengte:
Wielrenners met een verschil in beenlengte zitten vaak scheef op de fiets. Tijdens het fietsen zullen bepaalde spieren harder moeten werken om voldoende kracht te produceren. Dit beweegpatroon kan leiden tot overbelasting van de lage rug.

Symptomen lage rugklachten

Symptomen van lage rugklachten zijn:

  • een zeurende pijn;
  • pijn bij bepaalde houdingen of bewegingen;
  • een stijve rug na een tijdje stil te hebben gezeten;
  • uitstraling van de pijn naar een of beide billen of bovenbenen.

“Onze fysiotherapeuten zijn hoogopgeleid en hebben veel ervaring met orthopedische klachten. “

– Fysio World Amsterdam

Wat kunt u doen bij lage rugklachten?

Onafhankelijk van de oorzaak van uw lage rugklachten, is het verstandig om te kijken naar de afmetingen van uw fiets. Het is belangrijk dat de afmetingen van de fiets goed passen bij uw lichaamsafmetingen. Het afstellen van uw fiets op uw lichaam is bij veel fietszaken mogelijk en daarom een makkelijke eerste stap tot het verminderen van lage rugklachten.

Naast het afstellen van uw fiets, kunt u voor het verminderen van zowel acuut ontstane klachten, als bij klachten als gevolg van overbelasting, terecht bij de fysiotherapeut. De behandeling van de fysiotherapeut is afhankelijk van de oorzaak van de klachten. Bij acuut ontstaan van de klachten zal de fysiotherapeut onderzoeken in hoeverre structuren in uw onderrug, zoals spieren en pezen, nog intact zijn. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging en de klachten die u ervaart, zal een behandelplan worden opgesteld.

Bij geleidelijk ontstane klachten zal de fysiotherapeut allereerst samen met u de oorzaak van uw klachten proberen te achterhalen. In de meeste gevallen zullen oefeningen voorgeschreven worden. Deze oefeningen hebben als doel de spieren in de lage rug te versterken en zo de belastbaarheid te verhogen. Wanneer de overbelasting van de spieren het gevolg is van een verschil in beenlengte, zijn niet alleen de spierversterkende oefeningen, maar ook preventieve maatregelen van belang. Zo kunnen bijvoorbeeld vulplaatjes geplaatst worden tussen uw schoen en schoenplaatje, waardoor het verschil in beenlengte wordt gecompenseerd.

Een behandeling bij Fysio World Amsterdam

Doet u aan wielrennen en hebt u last van uw onderrug tijdens het wielrennen? Fiets er niet langer mee door! Bij Fysio World Amsterdam werken ervaren fysiotherapeuten. Wij helpen u graag bij het achterhalen van de oorzaak van uw klachten en het verminderen ervan. U bent van harte welkom!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak