Wat is het verschil tussen een hernia en een ischias?

Wat is het verschil tussen een hernia en een ischias?

Een ischias en een hernia zijn twee veelvoorkomende aandoeningen die verband houden met de wervelkolom. Beide leiden ze (vaak) tot pijn en ongemak in de onderrug en de benen. Hoewel het twee verschillende aandoeningen zijn, hebben ze overeenkomsten doordat de een kan ontstaan door de ander.

Bent u benieuwd wat de verschillen (en overeenkomsten) zijn tussen een hernia en een ischias? U leest hier in deze blog meer over.

Wat is een hernia?

De wervelkolom bevindt zich in het midden van de achterzijde van de rug en bestaat uit 24 wervels. Tussen bijna elke ruggenwervel zit een tussenwervelschijf. De ruggenwervels bieden bescherming aan de zenuwen die door de wervelkolom lopen.

Deze zenuwen lopen op verschillende punten tussen de wervels door om vanuit daar informatie van en naar de hersenen te kunnen sturen.

Tussen bijna elke ruggenwervel zit een tussenwervelschijf. Het kan zijn dat een deel van een tussenwervelschijf uitpuilt. Door deze uitpuiling kan de schijf druk uitoefenen op een nabijgelegen zenuw en deze daardoor stimuleren.

Doordat de zenuw normaal gesproken informatie doorgeeft van een ander gebied, ontstaat de sensatie dat er op die plek iets niet goed gaat. Dit kan leiden tot pijn of tintelingen op andere plekken in het lichaam, zoals het onderbeen.

Waar de pijn zit, is afhankelijk van welke zenuw bekneld is geraakt. Het gebied waarin de pijn of tintelingen worden ervaren is vaak (een gebied van) een been en/of bil. Als deze pijn in een specifiek deel van het been en/of bil zit, dan noemen we dit ischias.

De oorzaken van een hernia

Waarom de één wel een hernia krijgt en de ander niet, dat is nog niet geheel duidelijk. Mogelijk speelt erfelijke aanleg een rol.

Andere mogelijke factoren die de kans op het krijgen van een hernia vergroten, zijn: lengte, zwaar lichamelijk werk, stress, roken, en lang en vaak autorijden.

Verschil Ischias en Hernia

Wat is een ischias?

Bij een ischias is er een irritatie ontstaan van de langste zenuw in ons lichaam, namelijk de nervus ischiadicus. Deze zenuw ontspringt, zowel aan de rechter als linker lichaamshelft, aan de onderkant van de rug uit de wervelkolom en loopt vanaf daar naar de bil door langs de achterkant van het been.

De ontstane irritatie kan veroorzaakt worden door artrose, het syndroom van Verbiest (vernauwing van het wervelkanaal) of, zoals eerder genoemd, een hernia.

De symptomen bij een ischias

Bij ischias heeft u pijn in de billen en/of benen aan één kant van het lichaam. Veel patiënten hebben pijn in de onderrug. Daarnaast kan het zijn dat het aangetaste gedeelte branderig, prikkelend, doof of slaperig aanvoelt.

Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger. Zo kunnen de klachten opspelen bij lang staan, maar ook niezen, persen of hoesten maken de klachten vaak erger.

Een ischias die veroorzaakt wordt door een hernia geeft dezelfde klachten als een ischias door andere oorzaken. Veroorzaakt de hernia irritatie bij een andere zenuw die de wervelkolom ontspringt, dan zijn de klachten vergelijkbaar als hier boven beschreven.

Het enige verschil is dat de klachten dan in een ander gebied van het lichaam ervaren worden.

Hoe worden de diagnoses gesteld?

De diagnose van een hernia en/of een ischias kan meestal al gesteld worden door de symptomen uit te vragen. Dit kan een arts of fysiotherapeut doen.

In sommige gevallen is er extra onderzoek nodig middels specialistische apparatuur, zoals een MRI-scan. Dit kan alleen door een arts worden gedaan.

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Kortom, een hernia kan leiden tot een ischias, maar een ischias hoeft niet veroorzaakt te worden door een hernia. Een hernia kan ook aanwezig zijn zonder dat er sprake is van een ischias. Drukt een hernia niet op een zenuw, dan geeft de hernia ook geen klachten.

Ervaart u de klachten die beschreven zijn in deze blog en wilt u weten of u last heeft van een hernia en/of een ischias? Of heeft uw huisarts al een diagnose gesteld en wilt u professionele begeleiding voor een optimaal herstel?

De fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam kunnen u helpen! Maak daarvoor een afspraak via de website of door telefonisch contact met ons op te nemen!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak