Wat is Fysiotherapie?

Experts in Bewegen en lichamelijke functies

Een fysiotherapeut verhelpt klachten bij het bewegen. Voorbeelden hiervan zijn blessures, een verkeerde houding of pijn in spieren en gewrichten. Vaak is een fysiotherapeut is ook betrokken bij revalidatie na een ongeluk of operatie.

Het is dus het doel van een fysiotherapeut om het lichaam (weer) optimaal te laten functioneren, zodat er zonder klachten en pijnvrij kan worden bewogen.

wat is fysiotherapie

Klachten die door een Fysiotherapeut worden behandeld

De fysiotherapeut richt zich dus met name op klachten van het bewegingsapparaat: De spieren en gewrichten

Enkele van de veel voorkomende problemen zijn dan:

Artroseklachten door slijtage aan gewrichten
Knieklachten door een blessure of letsel
Polsklachten door RSI of Carpaal Tunnel Syndroom
Rugklachten door uiteenlopende oorzaken
Nek/Schouderklachten door stress, trauma of overbelasting
Heupklachten na operatie en hulp bij revalidatie

Welke Technieken gebruikt een Fysiotherapeut

Bij al deze klachten heeft de fysio een aantal technieken en vaardigheden tot zijn beschikking.

De basis hiervan is steeds een grondige kennis van de menselijke anatomie. Door een complete kennis van het lichaam, kan de fysiotherapeut in kaart brengen wat de oorzaak is van de pijn of van de klachten.

Een gewricht als de knie, kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn door een probleem met de ligamenten of het kraakbeen. Om de juiste behandeling te kunnen starten, is het dus nodig eerst in kaart te brengen wat de oorzaak is van de problemen.

Door gerichte testen in combinatie met kennis en ervaring kan een fysiotherapeut de oorzaak van de klachten achterhalen.

De volgende stap is dan de behandeling. Deze kan bestaan uit het doen van oefeningen waarbij pezen of spieren worden opgetraind. Ook kunnen bewegingen passief worden uitgevoerd om soepelheid terug te brengen in gewrichten.

Door de juiste houding aan te leren/te trainen kan een pijnlijke rug worden ontlast of kan een moeilijk looppatroon worden verbeterd. De fysiotherapeut kan hierbij adviseren en training geven.

Meer en meer aandacht wordt er ook besteed aan beweegprogramma’s voor mensen met COPD of hartaandoeningen. Door de conditie te verbeteren, ervaren mensen minder klachten en krijgen zij een hogere kwaliteit van leven. Hiervoor biedt onze praktijk ook gespecialiseerde programma’s aan.

“Experts in Bewegen. “

– Fysio World Amsterdam

Een steeds grotere rol voor Preventie van Klachten

De termen valtraining en valpreventie komen steeds meer voor. Hierbij zijn vaak fysiotherapeuten betrokken. Bij de valtraining/valpreventie leren ouderen of kwetsbaren om handelingen en dagelijkse bezigheden zo uit te voeren, dat deze een minimaal risico op vallen met zich meebrengen.

Denk hierbij aan heel praktische zaken als meer naar voren leunen tijdens het lopen of achteruit de trap af gaan.

Door aandacht te geven aan preventie kunnen zeer veel klachten en aandoeningen voorkomen worden. Om deze reden is het aanbod van hulp en preventie een belangrijk onderdeel van onze praktijk.

Is er een keurmerk of registratie voor Fysiotherapeuten?

Jazeker, fysiotherapeut is een wettelijk beschermde beroepstitel. Dit betekent dat enkel de juist opgeleiden therapeuten zich fysiotherapeut mogen noemen. Het BIG register houdt dan ook bij welke geregistreerde fysiotherapeuten er in Nederland actief mogen zijn.

Naast deze registratie is er een kwaliteitsregister vanuit de fysiotherapie zelf; het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Dit is te raadplegen op www.defysiotherapeut.com.

Ook direct Hulp ontvangen?

Onze praktijk biedt naast fysiotherapie ook aanvullende zorg. U kunt hierbij denken aan dry needling of COPD begeleiding. Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen we uw klachten doornemen om uit te zoeken hoe wij u bij kunnen staan.

Wij helpen u graag!

Hoe kunt U Revalideren bij Fysio World Amsterdam

Onze praktijk heeft goede contacten met zowel huisartsen als andere zorginstellingen in Amsterdam (Oost). Hierdoor zijn wij op de hoogte van de achtergrond van uw klacht. Dit betekent dat wij beslagen ten ijs komen.

Ook is het mogelijk om zelf contact met ons op te nemen. We zullen dan samen met u de oorzaak van de klachten achterhalen en een effectief behandelplan opstellen.

Indien u vrijblijvend meer informatie wilt hebben over de mogelijkheden of kosten van uw revalidatie dan helpen wij u graag telefonisch of per mail verder!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak