Wat is er te doen tegen uitstralende pijn in de schouder?

De schouder is erg beweeglijk, dit maakt het zelfs mogelijk om de arm bijna 360 graden te draaien. Door deze beweeglijkheid is het gewricht helaas ook gevoelig voor blessures. Schouderklachten komen dan ook vaak voor.

Wanneer je pijnklachten in je schouder ervaart, is de kans aanwezig dat deze pijn uit gaat stralen naar de arm of andere lichaamsdelen in de buurt van je schouder. Om uitstralende pijn goed te kunnen behandelen, is het van belang om de oorzaak in de schouder aan te pakken.

Op deze pagina lees je hoe fysiotherapie kan bijdragen aan de behandeling van uitstralende pijn vanuit de schouder.

De complexiteit van de schouder

De schoudergordel bestaat uit drie gewrichten die nauw met elkaar samenwerken. Wanneer we over het schoudergewricht praten, gaat het over de verbinding tussen het bot van de bovenarm en het bot van het schouderblad die de schouderkom vormt.

De andere twee gewrichten vormen de verbinding tussen het sleutelbeen en het schouderdak, en tussen het schouderblad en de borstkas. Het schouderdak is de voorste rand van het schouderblad, dat zich boven de schouderkop bevindt.

Om de drie gewrichten van de schouder te kunnen bewegen, bevat dit gebied een groot aantal spieren. De rotator cuff vormt hierbij een belangrijke spiergroep en maakt beweging van de arm mogelijk en verzorgt de stabiliteit van het schoudergewricht.

Tussen het schouderdak, de schouderkop en de pezen van de rotator cuff bevindt zich een slijmbeurs. Dit is een zakje vocht die de wrijving tussen pezen en botten vermindert.

pijn schouder

Wat zijn mogelijke oorzaken van uitstralende pijn vanuit de schouder?

Pijn in de schouder kan om verschillende redenen ontstaan. Allereerst kan een ontsteking of scheur in een spier of pees de pijn veroorzaken. Dit gebeurt meestal na overbelasting, door slijtage of door een ongeluk.

Wanneer de pijn wordt veroorzaakt door een spier of pees, is deze spier of pees vaak onderdeel van de rotator cuff spiergroep. Pijn in de schouder kan daarnaast ook ontstaan als gevolg van een slijmbeursontsteking of door instabiliteit in de schouder doordat de schouder uit de kom is geweest. In dit laatste geval zijn de gewrichtsbanden uitgerekt.

Nu weten we hoe pijn in de schouder kan ontstaan. Maar hoe kan het dat de pijn uitstraalt naar andere gebieden? Bij schade in de schouder kunnen er zenuwen beklemd raken. Zenuwen vervoeren informatie vanuit ons hele lichaam naar de hersenen en andersom.

Hierdoor kan de pijn vanuit de schouder uitstralen richting andere gebieden die door dezelfde beklemde zenuw worden geïnnerveerd.

Wat zijn de symptomen bij uitstralende pijn vanuit de schouder?

Schouderpijn kan uitstralen naar de nek, arm en zelfs de vingers. De pijn wordt vaak als stekend ervaren en kan erger worden bij het heffen van de arm. Hiernaast kun je last hebben van stijfheid in de ochtend en van tintelingen en een doof gevoel in de nek, handen en vingers.

Fysiotherapie bij uitstralende pijn vanuit de schouder

Wanneer schade in je schouder een beklemde zenuw heeft veroorzaakt en je daardoor uitstralende pijn ervaart, is het belangrijk om de beklemming van de zenuw aan te pakken. Een fysiotherapeut is de geschikte persoon om de precieze locatie en oorzaak van de beklemming te ontdekken en deze vervolgens te behandelen.

In veel gevallen bestaat de behandeling uit oefentherapie. Afhankelijk van de oorzaak kunnen we door middel van oefeningen de spieren rondom je schouder versterken en de stabiliteit en beweeglijkheid verbeteren. Naast oefentherapie kunnen mobilisaties, dry needling of massage uitkomst bieden.

Herstel van uitstralende pijn vanuit de schouder bij Fysio World Amsterdam

Heb je last van schouderpijn die uitstraalt naar je nek, arm en/of vingers? Onze fysiotherapeuten bij Fysio World Amsterdam helpen je graag herstellen van je klachten. Na het vaststellen van de oorzaak, stellen we een persoonlijk behandelplan op, waar we je vervolgens in zullen begeleiden

Komen de klachten je bekend voor? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak