Wat is er aan de hand wanneer je pijn hebt aan de voorkant van je knie?

Jaarlijks hebben zo’n 31 per 1.000 mensen last van knieklachten. Hiervoor zijn veel verschillende mogelijke oorzaken, zoals een val of ongeluk waarbij er acute knieklachten ontstaan. Daarnaast komt het vaak voor dat klachten ontstaan door langdurige overbelasting, wat zorgt voor meer chronische klachten aan de knie.

De knie wordt in het dagelijks leven veel belast, aangezien het constant je gewicht moet dragen wanneer je staat of loopt. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk hulp in te schakelen van een fysiotherapeut, wanneer je klachten aan je knie krijg. Hoe langer je ermee blijft rondlopen, hoe langer het ook duurt om er weer vanaf te komen.

De klachten kunnen dan het dagelijks functioneren behoorlijk in de weg gaan zitten. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn van pijn aan de voorkant van je knie, hoe deze klachten verminderd kunnen worden en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

Hoe ziet het kniegewricht eruit?

Het kniegewricht bestaat uit 4 verschillende botten, namelijk het bovenbeen, kuitbeen, scheenbeen en de knieschijf. Het kuitbeen is niet een direct onderdeel van het gewricht maar is wel het aanhechtingspunt van de buiten knieband, waardoor het toch een belangrijk onderdeel van het gewricht is.

De binnenband, buitenband, voorste en achterste kruisbanden zorgen ervoor dat de botten bij elkaar worden gehouden. Tussen de botdelen zitten de meniscus schijven, waardoor het kniegewricht goed kan bewegen.

pijn voorkant knie

Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn van pijn aan de voorkant van je knie?

Pijn aan de voorkant van de knie ontstaat vaak door activiteiten waarbij de knie veel gestrekt en gebogen wordt, zoals traplopen, hardlopen, hurken en fietsen. Wanneer deze belasting te zwaar is voor wat de knie aan kan, kan dit irritatie rondom de knieschijf of van de voorste kniebanden veroorzaken.

Daarnaast kan pijn aan de voorkant van de knie ontstaan doordat de slijmbeurs achter de knieschijf ontstoken is geraakt. Dit kan bijvoorbeeld komen door veel druk op de knie, door veel zitten op de knieën of door verschillende klappen op de knieën.

Wanneer je pijn hebt aan de voorzijde van je knie kan het zijn dat het niet meer helemaal lukt om de knie goed te bewegen of dat het gebied eromheen wat stijf aanvoelt.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij pijn aan de voorkant van je knie?

Een fysiotherapeut kan je helpen om het functioneren van het kniegewricht en de omliggende spieren en weefsels te verbeteren en daardoor de pijn te verlichten. Ook kan de fysiotherapeut ervoor zorgen dat je niet gaat overcompenseren met andere gebieden in het lichaam, waardoor je meer klachten ontwikkelt.

Wanneer de oorzaak duidelijk is kan de fysiotherapeut oefeningen met je doen om de spieren en gewrichtsbanden om het gewricht heen te versterken, waardoor de druk op het kniegewricht vermindert. Het is belangrijk om dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen, om verdere overbelasting van het gewricht te voorkomen.

Fysiotherapie bij klachten aan je knie bij Fysio World Amsterdam

Heb jij klachten aan je knie en weet je niet goed wat de oorzaak hiervan is en hoe je er weer vanaf moet komen? De fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam zullen onderzoeken wat de oorzaak van jouw klachten zijn en bekijken wat er voor nodig is om je zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Eerst zullen we een anamnese afnemen en lichamelijk onderzoek doen, waarna er een gepersonaliseerd behandelplan opgesteld kan worden. Tijdens het hersteltraject word je goed begeleid om je zo snel mogelijk van je klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysio World Amsterdam als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak