Wat is een snapping hip en wat valt hier tegen doen?

Hoort u tijdens het bewegen wel eens een ‘klikkend’ geluid rondom uw heup? Of voelt u wel eens wat verspringen aan de buitenkant of voorkant van uw heup? U vraagt u zich vast af wat dit precies is.

Wellicht heeft u een ‘snapping hip’. Een snapping hip kan vervelend zijn, maar bij Fysio World Amsterdam kunnen we u helpen om uw klachten te verminderen of zelfs op te heffen.

In dit artikel krijgt u meer informatie over de heup, wat een snapping hip is, de oorzaken en symptomen zijn ervan en hoe onze fysiotherapeuten een oplossing kunnen bieden voor uw klachten.

De anatomie van de heup

In het heupgewricht komen twee botten samen, namelijk het heupbeen en het bovenbeen. Het heupbeen is een onderdeel van het bekken.

Aan beide kanten heeft u een heupbeen waar de kom van het heupbeen precies in de kop van het bovenbeen past.

Zowel de kom als de kop zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Kraakbeen is glad, waardoor de botten soepel over elkaar kunnen bewegen.

Stevige gewrichtsbanden voorkomen dat het gewricht uit de kom schiet. Rondom de heup zijn spieren aanwezig die de bewegingen mogelijk maken.

Snapping Hip Pijn

Wat is een snapping hip?

Een ‘snapping hip’ is een aandoening waarbij er een hoorbaar en/of voelbaar knappend geluid of gevoel optreedt rondom de heup tijdens bepaalde bewegingen.

Een snapping hip kan in sommige gevallen pijn doen, maar u hoeft zich geen zorgen te maken dat uw heup is ontwricht. Daarnaast kan deze aandoening bij mensen van alle leeftijden voorkomen.

Er zijn drie verschillende vormen van een snapping hip. U kunt last hebben van een buitenste, binnenste of intra-articulaire snapping hip.

De buitenste vorm komt het vaakst voor. In dit geval hoort u het knappende geluid aan de buitenkant van uw heup. Dit kan worden veroorzaakt door structuren die over uw bot schuren tijdens het bewegen en is vaak pijnloos. De binnenste vorm ontstaat doordat uw pezen over de kop van uw bovenbeen bewegen en is vaak pijnlijk.

Als laatste kunt u last hebben van een intra-articulaire snapping hip. Deze vorm is zeldzaam en ontstaat door een probleem in het heupgewricht, zoals losse gewrichtsfragmenten of een beschadiging in het kraakbeen.

Wat zijn oorzaken en symptomen van een snapping hip?

Een snapping hip kan meerdere oorzaken hebben, zoals overbelasting van de heup of een slechte houding. Daarnaast kunnen spierzwakte, onvoldoende flexibiliteit of anatomische afwijkingen van uw heup een snapping hip veroorzaken.

Veelvoorkomende symptomen zijn pijn in de heup, stijfheid en zwelling. In ernstige gevallen kan er bewegingsbeperking optreden. Het is voor de meest passende vorm van zorg vanzelfsprekend belangrijk, wat de oorzaak van de aandoening is. Zodat deze effectief kan worden bestreden.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij een snapping hip?

De fysiotherapeut is de expert in houding en beweging en behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die mensen belemmeren in het bewegen. Bij Fysio World Amsterdam maken we een op maat gemaakt behandelprogramma voor u dat past bij uw persoonlijke situatie en is gericht op het doel dat u wilt bereiken.

Fysiotherapie wordt in verschillende vormen aangeboden omdat iedere persoon en klacht uniek is. Bij een snapping hip kan de fysiotherapeut u adviseren om de spieren rondom uw heup te versterken en om uw flexibiliteit te vergroten.

Deze methode staat bekend als oefentherapie. Tijdens oefentherapie krijgt u specifieke oefeningen om de kracht en beweeglijkheid in uw heup te verbeteren, waardoor de algehele belastbaarheid in en rondom uw heup toeneemt.

Wij helpen u graag bij heupklachten en meer

Hebt u last van een snapping hip en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij ons bent u van harte welkom! Als u een afspraak wilt maken of eerst nog wat vragen hebt, mag u gerust contact opnemen met ons.

Het maken van een afspraak kan ook direct via onze website.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak