Voetblessures door Overbelasting bij Voetbal

Voetblessures door Overbelasting bij Voetbal

Voetblessures komen veel voor bij voetballers. Loopsporten zijn gevoelig voor het ontwikkelen van voetblessures. Dit komt bijvoorbeeld door verkeerde looptechnieken, een slechte stand van de voeten die niet wordt gecorrigeerd, foutief schoeisel en overbelasting.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus hoe zorgt u ervoor dat u of uw kinderen geen blessures oplopen?
En, als u toch een blessure heeft opgelopen, wilt u daar natuurlijk snel vanaf. Op welke manieren kan fysiotherapie gunstig zijn voor het herstel?

Cijfers over Voetblessures in het Voetbal

Voetbal is in Nederland een van de meest populaire sporten. Op 30 juni 2018 telde de KNVB maar liefst 1,2 miljoen leden. Dit grote ledenaantal verklaart ook waarom voetbal op de derde plek staat als het gaat om de meest voorkomende oorzaak van sportblessures. Alhoewel ruim de helft van de leden van de KNVB 20 jaar of ouder is, komen de meeste blessures voor bij jongeren onder de 18.

De meest frequent opgelopen blessures zijn aan de benen en voeten (maar liefst 81%). Hiervan is 12% een verstuiking, verdraaiing of bandletsel in en om het enkelgewricht.

Overbelasting is in 31% van de gevallen de oorzaak van opgelopen blessures in veldvoetbal. Driekwart van de voetballers met een blessure wordt naderhand behandeld door een fysiotherapeut.
Tot zover de cijfers, op welke manier kan een fysiotherapeut u helpen bij een voetblessure.

Fysiotherapeutische Behandeling

Een blessure aan uw voet is erg vervelend. Natuurlijk vooral als u graag verder wilt met voetballen. Het voordeel van een behandeling door een fysiotherapeut, is dat de klacht wordt verholpen met zo min mogelijk functieverlies. Doordat er oefeningen worden uitgevoerd waarbij de spieren in en rond de voet actief blijven, verloopt het herstel sneller.

Naast een sneller herstel, is ook preventie van nieuwe blessures heel belangrijk! Zeker in het geval van blessures door overbelasting, kan uw fysiotherapeut hierbij helpen. Een goede revalidatie is dan een gezonde basis om op verder te sporten.

In samenspraak met u en uw prioriteiten, wordt een behandelplan opgesteld. Behandelingen aan de voet kunnen erg uiteenlopen ten aanzien van de verschillende typen blessures. Een botbreuk moet voornamelijk rust houden, maar de voet kan wel bewegen zolang er geen druk wordt gezet op de breuk. Als het gaat om een geïrriteerde spier of pees, dan is het beter om die ene spier of pees niet te belasten. De fysiotherapeut geeft dan oefeningen om alle andere spieren wel actief te houden. Hoe fitter uw spieren blijven, hoe sneller u weer op het veld staat.

“Overbelasting is in 31% van de gevallen de oorzaak van opgelopen blessures in veldvoetbal. “

– Fysio World Amsterdam

Voorkomen is beter dan genezen

Voetblessures ontstaan vaak in eerste instantie door verkeerd schoeisel of de verkeerde looptechniek.3 Dit kan zorgen voor irritatie en pijn in de voet, maar ook in de knie, heup en zelfs de rug. Tijdens een voetbalwedstrijd loopt een gemiddelde voetballer vele kilometers. Overbelasting ligt dan al snel op de loer. Om te voorkomen dat u last krijgt van blessures, kunt u beter van tevoren al aanpassingen doen.

Wij kunnen u helpen bij het aanmeten van de juiste zool in uw voetbalschoenen. Hierdoor heeft uw voet over het gehele oppervlak voldoende ondersteuning waardoor de kans op blessures afneemt.

Loopband analyse en inlegzooltjes in onze praktijk

In onze praktijk wordt bij blessures door loopsporten eerst een (loopband)analyse uitgevoerd. Hierbij kunnen wij vaststellen of de stand van romp, boven- en onderbeen en voet juist is en of de oorzaak van de blessure in de voet zit, of juist ergens anders.

Als de oorzaak buiten de voet ligt, dus bijvoorbeeld bij de verkeerde looptechniek. Dan zal de fysiotherapeut samen met u werken aan een juiste techniek.
Zodra blijkt dat de oorzaak in de voet zit, onderzoekt de fysiotherapeut of deze opgelost kan worden met behulp van inlegzooltjes. Deze kunnen in de praktijk gemaakt worden. Dit heeft als voordeel dat u niet doorverwezen hoeft te worden naar een orthopeed.

Hierdoor heeft uw fysiotherapeut direct invloed op de behandeling en kunnen de inlegzooltjes perfect aangepast worden op uw lichaam.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak