Spit in de onderrug: Oorzaken, symptomen en behandeling

Spit in de onderrug, ook wel bekend als acute lage rugpijn of lumbago, is een veelvoorkomende klacht die mensen van alle leeftijden kan treffen. De aandoening wordt gekenmerkt door plotselinge, intense pijn in de onderrug die vaak beweging beperkt en dagelijkse activiteiten bemoeilijkt.

Wij zien vaak dat mensen echt heel veel pijn hebben, waardoor ze niet goed kunnen zitten, werken of zelfs slapen.

In deze blog bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingsopties voor spit, evenals preventieve maatregelen die kunnen helpen om deze vervelende aandoening te voorkomen. En wat een goede fysiotherapeut kan betekenen voor je bij spit in de lage rug!

Oorzaken van spit in de onderrug

Spit in de onderrug wordt meestal veroorzaakt door overbelasting of een plotselinge beweging die de spieren en ligamenten in de rug overstretcht of scheurt. Dit kan gebeuren door verkeerd tillen, een onverwachte draai of plotseling bukken.

Een slechte houding tijdens het zitten of staan kan ook bijdragen aan het ontwikkelen van spit, vooral als dit gedurende een lange periode gebeurt. Stress en gebrek aan fysieke activiteit zijn eveneens risicofactoren. Stress kan leiden tot verhoogde spierspanning, wat de kans op spierblessures vergroot.

Een zittende/weinig inspannende levensstijl kan de rugspieren verzwakken, waardoor ze minder goed in staat zijn om dagelijkse belasting te weerstaan. Dit kan de kans op spit vergroten.

Symptomen van spit in de onderrug

De symptomen van spit variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de mate van overbelasting of letsel. Meestal wordt de pijn beschreven als scherp en intens, vaak erger bij beweging zoals opstaan, bukken of draaien.

Deze pijn gaat vaak gepaard met stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid. Sommige mensen ervaren ook spierkrampen, wat de pijn en stijfheid kan verergeren.

De symptomen kunnen plotseling optreden en enkele dagen tot weken aanhouden, afhankelijk van de ernst en de behandeling die wordt toegepast.

onderrug spit fwa

Behandeling van spit in de lage rug

Het behandelen van spit richt zich vooral op het verlichten van pijn en het herstellen van de mobiliteit. Rust is essentieel, maar het is belangrijk om langdurige immobiliteit te vermijden, omdat dit de stijfheid kan verergeren. Te lang niets doen werkt dus averechts!

Warmte- en koude behandelingen kunnen effectief zijn om pijn en ontsteking te verminderen. IJs kan worden gebruikt in de eerste 48 uur na het optreden van de pijn om ontsteking te verminderen.

Warmte kan juist helpen om spieren te ontspannen en de bloedstroom te bevorderen. Dit zijn tijdelijke oplossingen, ze bieden geen duurzaam herstel. Ook pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen bij het beheersen van de pijn.

Voor een echte oplossing is het raadzaam om professionele hulp te zoeken bij een fysiotherapeut. Bij Fysio World Amsterdam kunnen onze therapeuten een op maat gemaakt behandelplan opstellen dat oefeningen, massagetherapie en andere technieken omvat om de spieren te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Dit plan is gericht op duurzaam herstel, niet alleen op het onderdrukken van de pijn.

Preventie en herstel van spit in de onderrug

Hoewel spit soms onvermijdelijk lijkt, zijn er verschillende preventieve maatregelen die u kunt nemen om het risico te verminderen. Een goede lichaamshouding is cruciaal. Zorg ervoor dat u veel met een rechte rug zit en staat, en vermijd langdurig in dezelfde positie te blijven.

Regelmatige lichaamsbeweging is ook belangrijk om de spieren sterk en flexibel te houden. Het is raadzaam om een mix van aerobe oefeningen, krachttraining en stretchen op te nemen in uw routine.

Het beheersen van stress is een andere belangrijke factor. Want spanning en stress kunnen verkramping van de rugspieren geven. Ontspanning is dus belangrijk bij het voorkomen van spit.

Het is ook belangrijk om te leren hoe u op de juiste manier zware voorwerpen kunt tillen. Buig altijd door de knieën en houd de rug recht om overbelasting van de rugspieren te voorkomen.

Kies voor goede fysiotherapeutische bij lage rugklachten door spit

Spit in de onderrug kan zeer pijnlijk en beperkend zijn, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunt u sneller herstellen en de kans op terugkeer verkleinen.

Bij Fysio World Amsterdam bieden we professionele fysiotherapie om u te helpen bij het herstel van spit en het voorkomen van toekomstige rugproblemen.

Heeft u last van spit of wilt u meer informatie over preventie en behandeling? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk consult. Onze ervaren therapeuten staan klaar om u te helpen bij uw herstel en welzijn.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak