Sneller herstellen van een ontstoken achillespees met aangepaste zooltjes

Sneller herstellen van een ontstoken achillespees met aangepaste zooltjes

Heeft u last van gevoeligheid of pijn rondom de hak en de kuitspier? Het kan zijn dat u te maken heeft met een ontstoken achillespees. Dit kan vervelende en lang aanhoudende klachten met zich meebrengen. Aangepaste zooltjes kunnen het herstelproces versnellen en uw klachten doen verminderen. Wilt u weten hoe dit werkt? In dit artikel wordt hierover meer informatie gegeven.
Achillespees Ontstoken

Wat is een ontstoken achillespees?

Een pees is de verbinding tussen een spier en een bot. De achillespees is de pees van de kuitspier en deze pees verbindt de kuitspier met de hiel. De functie van de kuitspier en de achillespees is het optillen van de hak van de grond. Het ondersteunt daarbij de beweging van het been en het enkelgewricht. Dit maakt onder andere wandelen, springen en hardlopen mogelijk.

Een onstekingsreactie wordt in gang gezet door het lichaam wanneer weefsel beschadigd raakt. De achillespees kan dus ook ontstoken raken als gevolg van een beschadiging. Een ontstoken achillespees wordt ook wel achillestendinopathie, -tendinose of -tendinitis genoemd.

De oorzaken van een achillestendinopathie

Een achillestendinopathie kan op verschillende manieren ontstaan. Er komen dagelijks veel krachten op de achillespees te staan en dit verhoogd de kans op beschadigingen van de pees. Vooral tijdens het sporten is de belasting op de pees hoog.

Een achillestendinopathie ontstaat in de meeste gevallen door het overbelasten van de pees als gevolg van hoge krachten op de kuitspier. De overbelasting kan zowel acuut als chronisch zijn. Bij acute overbelasting is er in een keer een te hoge kracht op de pees gekomen, waardoor deze beschadigd is geraakt. Bij een chronische overbelastingsblessure is de pees over een langere tijd te veel belast, waardoor elke keer kleine beschadigingen zijn ontstaan. Opgeteld hebben de kleine beschadigingen voor een ontstekingsreactie gezorgd.

“Doorbloeding zorgt ervoor dat voedingstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. “

– Footbasics

De symptomen van een ontstoken achillespees

De ontsteking van de pees bevindt zich in de meeste gevallen net boven of op de aanhechting van de pees aan de hiel. Een achillestendinopathie geeft vaak een of meer van de volgende klachten:

  • gevoeligheid of pijn in de achillespees en kuitspier;
  • gevoeligheid of pijn in de enkel of hiel;
  • zwelling rondom de enkel;
  • stijfheid bij het lopen.

Het verloop van de klachten hangt af van de oorzaak. In het geval van een acute achillestendinopathie zullen de klachten in een keer hevig aanwezig zijn. In de meeste gevallen ontstaan de klachten echter geleidelijk. Uiteindelijk kan de ontsteking dusdanig veel klachten geven dat u tijdens het wandelen of activiteiten in het dagelijks leven veel pijn ervaart.

Herstellen met aangepaste zooltjes

Een ontstoken achillespees is erg vervelend en kan veel klachten met zich mee brengen. Het herstel kan soms lang duren, omdat de achillespees niet goed doorbloed is. Doorbloeding zorgt ervoor dat voedingstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. Voor het herstellen van beschadigde structuren is dit enorm belangrijk.

Het is natuurlijk erg vervelend dat het herstel van een achillestendinopathie zo lang duurt. Het dragen van aangepaste zooltjes in uw schoen kan er echter voor zorgen dat uw klachten verminderen. Aangepaste zooltjes zorgen er namelijk voor dat de hak wat hoger in de schoen ligt. Hierdoor staat u iets meer naar voren en wordt de achillespees ontlast. Het ontlasten van de achillespees zal uw klachten op deze manier verminderen en het herstelproces optimaliseren.

Aangepaste zooltjes bij Footbasics

Heeft u last van een ontstoken achillespees? Dan bent u bij Footbasics aan het juiste adres. Footbasics richt zich op het op maat maken van zooltjes voor in uw schoen. Deze zooltjes werken ter ondersteuning van uw voet. Deze ondersteuning kan er op deze manier voor zorgen dat uw klachten verminderen.

Bent u benieuwd wat onze specialisten van Footbasics voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op! Dit kan telefonisch, per mail of via het contactformulier op onze website. Wij hopen u snel te mogen helpen in onze praktijk!

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.