U kunt bij ons terecht wanneer u de “unhappy triad” heeft

Laatst bijgewerkt
30 augustus 2024
Auteur
                   Team Fysio World Amsterdam
Roxanne Helleward

Medische review door: Roxanne Helleward
Specialist in sportfysiotherapie

Medische review door: Roxanne Helleward
Specialist in sportfysiotherapie

Er kunnen allerlei klachten en blessures ontstaan aan de knie, omdat het een complex gewricht is en de knie in het dagelijks leven intensief belast wordt. De ‘Unhappy Triad’ is een van de blessures die u aan uw knie kan hebben. Dit is een erg vervelende en complexe blessure, waar u zeker enige tijd zoet mee zult zijn.

In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat Unhappy Triad precies is, wat mogelijke oorzaken hiervoor zijn, welke klachten er bij Unhappy Triad horen en wat een fysiotherapeut kan doen om u te helpen.

Hoe ziet het kniegewricht eruit?

Het kniegewricht bestaat uit het bovenbeen, kuitbeen, scheenbeen en de knieschijf. De botten worden door de binnenband, buitenband en voorste en achterste kruisbanden bij elkaar gehouden.

De meniscus schijven, die tussen het scheenbeen en bovenbeen zitten, zorgen er samen met het kraakbeen op de botuiteinden voor dat de botten goed langs elkaar kunnen bewegen. De spieren, gewrichtsbanden en pezen rondom het kniegewricht zorgen voor beweeglijkheid en stabiliteit in het gewricht.

De knie is hierdoor flexibel, maar tegelijk krachtig.

Wat is de Unhappy Triad?

Unhappy Triad betekent ‘ongelukkig drietal’, wat staat voor wat de blessure inhoudt. Het is namelijk een combinatie van drie blessures:

  • Een scheur in de voorste kruisband
  • Een scheur in de mediale collaterale band (binnenband van de knie)
  • Beschadiging van de mediale (binnenste) meniscus

Heel kort door de bocht is zo’n beetje alles wat belangrijk is, in de knie beschadigd.

Unhappy Triad

Wat zijn mogelijke oorzaken voor de Unhappy Triad?

Unhappy triad is een blessure die niet zo snel in het dagelijks leven ontstaat. Er is een combinatie van bewegingen nodig, waardoor deze blessure kan ontstaan.

Dit bestaat uit een licht gebogen knie, een x-stand van de knie en een naar buiten draaiende knie terwijl het onderbeen recht blijft staan. Deze combinatie van bewegingen komt bijvoorbeeld voor bij sporters die aan een contactsport, zoals voetbal of een vechtsport doen.

Daarnaast komt het veel voor bij skiërs en ook rugby is een sport waarbij de blessure op kan treden.

Welke symptomen passen bij Unhappy Triad?

Op het moment waarop de verdraaiing van de knie plaatsvindt, kunt u een ‘plop’ geluid horen, wat vanaf de aangedane banden komt. Daarna ontstaat er vaak al snel een zwelling op de aangedane plek op de knie, wat gepaard gaat met veel pijn.

Het bewegen van de knie zal niet tot nauwelijks meer mogelijk zijn. Verder is de stabiliteit in de knie sterk verminderd, aangezien de banden die onder andere zorgen voor stabiliteit zijn beschadigd. Na een aantal dagen kan er ook een bloeduitstorting op de knie te zien zijn.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij Unhappy Triad?

Bij minder ernstige gevallen of bij patiënten die minder fysiek actief zijn, kan een conservatieve aanpak worden gekozen. Dit bestaat uit geleidelijke fysiotherapie om de kracht en mobiliteit in de knie terug te krijgen. Het is belangrijk om de knie tijdens dit proces niet te overbelasten.

Vaak is echter een operatie nodig om de schade te herstellen bij Unhappy Triad en krijgt iemand daarna tijdelijk een orthese of kniebrace om het gewricht te beschermen en te ontlasten.

Daarbij is begeleiding van een fysiotherapeut noodzakelijk om de belasting weer stapsgewijs op te bouwen, zodat de knie steeds wat sterker wordt voordat er weer gelopen kan worden zonder orthese of kniebrace.

De verschillende fases van een unhappy triad knieblessure

Fase 1: Acute fase (0-6 weken)

In deze fase ligt de focus op pijnbeheersing en ontstekingsremming. U loopt in deze fase op krukken en we gaan voorzichtige range-of-motion (ROM) oefeningen doen om stijfheid te voorkomen. We doen ook isometrische oefeningen om te voorkomen dat uw spiermassa sterk afneemt.

Fase 2: Herstelfase (6-12 weken)

Hier verschuift de nadruk op het herstellen van de bewegingsvrijheid en het opbouwen van spierkracht. We doen intensievere ROM-oefeningen en gaan spierversterkende oefeningen doen. We richten ons hierbij met name op de hamstrings en quadriceps.
Ook doen we evenwicht- en proprioceptie-oefeningen om stabiliteit te verbeteren.

Fase 3: Functionele herstel fase (3-6 maanden)

De nadruk ligt nu op het herstellen van functionele bewegingen en het voorbereiden op terugkeer naar sport. We gaan nu sport-specifieke trainingen en drills doen. We doen Plyometrische oefeningen om explosiviteit en reactietijd te verbeteren. En we gaan zwaarder trainen op kracht en conditie.

Fase 4: Terugkeer naar sport (6-12 maanden)

De laatste fase richt zich op volledige functionele en sportieve revalidatie. We doen hierbij een uitgebreide beoordeling van de knie functionaliteit. Deze wordt gevolgd door een stapsgewijze terugkeer naar volledige sportactiviteiten. Dit gebeurt onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Fysiotherapie bij Unhappy Triad bij Fysio World Amsterdam

Wanneer u de unhappy triad blessure heeft, dan kunt u hier niet zelfstandig van herstellen. Daarom heeft u de best mogelijke ondersteuning nodig.

De fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam zullen een gepersonaliseerd behandelplan voor u opstellen. Zodat uw wensen leidend zijn tijdens de revalidatie.

Neem contact op met Fysio World Amsterdam als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak