REVALIDATIE VAN HET CARPALE TUNNEL SYNDROOM

Herstel na een ingreep voor het carpale tunnel syndroom

De pols is een complex gewricht dat bestaat uit vele botjes en ligamenten. Door het polsgewricht lopen ook allerlei structuren zoals zenuwen, pezen en aderen. Doordat het polsgewricht ook nog eens erg bewegelijk is, is het te verwachten dat er soms klachten kunnen ontstaan aan dit ingewikkelde gewricht.
fysiotherapie polsklachten
In onze praktijk zien wij dan ook zeer regelmatig personen met polsklachten. Een grote veroorzaker van polsklachten is het carpale tunnel syndroom. Wij zijn intensief betrokken bij de behandeling om de klachten te verminderen, zowel voor als na een operatie.

Dit kan dus bij het eerste ontstaan van de klachten, maar dit kan ook na een chirurgische ingreep. Wij helpen dan met oefeningen aan een voorspoedig herstel van uw pols, arm en hand.

Fysiotherapie bij het herstel van het carpale tunnel syndroom

Het carpaal tunnels syndroom kenmerkt zich vooral door pijn, tintelingen en een doof gevoel in de hand. De pijn wordt soms erger in rust en kan hierdoor ook ‘s nachts heel erg hinderlijk zijn. De klachten vinden hun oorsprong in een beknelling van de carpale zenuw.

Doordat de zenuw door een kanaal loopt waar ook bijvoorbeeld pezen liggen, kan de zenuw bekneld raken wanneer het kanaal wordt verkleind door zwelling van bijvoorbeeld de pezen. Het beklemmen van de zenuw geeft vervolgende de kenmerkende klachten.

Het is mogelijk om door middel van een operatie proberen de zenuw weer vrij door het kanaal te laten bewegen. Echter, een operatie heeft ook forse nadelen.

Om deze reden is fysiotherapie een mogelijke eerste behandeling wanneer de klachten nog niet zo lang aanwezig zijn.

Wanneer er al wel sprake is van langere klachten (chronische klachten) dan is vaak een operatie de beste behandeling. Wij zijn dan vooral intensief betrokken bij de revalidatie na de operatie voor het carpale tunnel syndroom.

Door een doordacht schema, worden zo snel mogelijk alle functies van de arm, pols en hand weer hersteld.

“Een goede revalidatie na een operatie aan uw pols is van essentieel belang”

– Fysio World Amsterdam

Oefeningen en andere technieken voor het Carpale Tunnel Syndroom

Een revalidatie traject na een ingreep aan de pols heeft vaak enige weken tot maanden nodig. Tijdens de revalidatie is er vanzelfsprekend aandacht voor het herstellen van beweging, kracht en coördinatie. Dit kan worden gedaan door oefeningen en manuele “hands on” fysiotherapie zoals ook massage.

Al naar gelang het stadium van de CTS bieden wij echter ook andere technieken aan.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan dry needling waarbij we heel gericht en zeer specifiek spieren aan kunnen pakken. Ook maken we gebruik van technieken voor gewrichtsmobilisatie.

Door tape of bracing toe te passen kunnen we delen van uw arm fixeren en zo extra ontspanning bieden.

Al deze mogelijkheden geven ons een breed pallet om het Carpale Tunnel Syndroom te bestrijden of u bij te staan bij het herstel.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak