Onze zorg bij pijn aan de binnenkant van de knie

Wanneer u pijn aan de binnenkant van uw knie ervaart, kan dit erg vervelend zijn. Dit kan u hinderen bij de dagelijkse bezigheden zoals sport en werk. De knie is een complex gewricht wat bestaat uit verschillende botstructuren, banden, pezen en spieren.

Pijn aan de binnenkant van uw knie kan dan ook duiden op verschillende onderliggende blessures. In dit artikel vindt u meer informatie over de symptomen, ontstaanswijzen, achterliggende oorzaken en de behandeling van pijn aan de binnenkant van uw knie.

Hoe ontstaat pijn aan de binnenkant van de knie?

Pijn aan de binnenkant van de knie kan ontstaan op verschillende manieren. Er kan sprake zijn van acuut letsel of een acuut moment waarop u de knie heeft bezeerd. Denkt u hierbij aan het verdraaien van de knie tijdens een sportwedstrijd of een val/ongeluk waarbij u de knie heeft bezeerd.

Naast acute blessures, kan pijn aan de binnenkant van uw knie ontstaan doordat de knie overbelast raakt. U heeft gedurende enige tijd meer van uw knie gevraagd dan dat deze aan kon waardoor er structuren overbelast zijn geraakt en er pijnklachten zijn opgetreden.

Oorzaken van pijn aan de binnenkant van de knie

Zoals eerder besproken bestaat de knie uit verschillende structuren. Meerdere van deze structuren kunnen bij acuut letsel of overbelasting pijnklachten aan de binnenkant van de knie veroorzaken.

De binnenband van de knie kan door een (sport)trauma of ongeluk beschadigd of opgerekt raken. Deze blessure kenmerkt zich door lokale zwelling aan de binnenkant van de knie en een zeurende pijn tijdens het belasten van de knie.

Ook kan een blessure aan de binnenband van de knie ontstaan door een verkeerde stand van het been of van de voet. Door deze scheefstand komt er tijdens activiteiten veel kracht op de binnenband van de knie te staan met een blessure tot gevolg.

De binnenste meniscus, een kraakbeenstructuur in de knie, kan door een verdraaiing van de knie beschadigd raken met pijn aan de binnenkant van de knie tot gevolg. Deze blessure gaat vaak gepaard met zwelling en wordt gekenmerkt door een scherpe stekende pijn.

Ook kunnen er slotklachten optreden waardoor het buigen of strekken van de knie plotseling moeizaam verloopt. Door overbelasting van de knie kan de kwaliteit van het meniscusweefsel achteruit gaan (degenereren), wat eenzelfde soort klachten als acuut meniscusletsel met zich meebrengt.

Kniepijn

De anatomie van de knie is stevig maar tegelijk kwetsbaar

De botten van het onder en het bovenbeen maken samen het kniegewricht. Deze botuiteinden worden bedekt met een laag kraakbeen. Door het verkeerd of overmatig belasten van de knie, kunnen zowel het kraakbeenweefsel als het botweefsel in kwaliteit achteruitgaan.

In het geval van kwaliteitsvermindering van het kraakbeenweefsel wordt er gesproken van artrose. De pijnklachten veroorzaakt door deze blessure presenteren zich vaak wanneer u vanuit rust weer in beweging komt.

Bij het patellofemoraal pijnsyndroom ontstaan er pijnklachten rondom de knieschijf. Deze klachten ontstaan door een combinatie van meerdere factoren zoals hypermobiliteit, verkeerd schoeisel, statiekafwijkingen en/of spierzwakte. De klachten presenteren zich vooral tijdens en na belasting zoals fietsen, wandelen, hardlopen en traplopen.

Een centimeter of vijf onder uw knie, aan de binnenkant van het onderbeen, bevindt zich een aanhechtingsplek van de hamstring pees. Door verminderde kracht in uw bovenbeen en/of een verkeerd beweegpatroon kan deze pees overbelast raken. De plek van de peesaanhechting is dan gevoelig en kan verdikt zijn.

Behandeling van pijnklachten aan de binnenkant van de knie

De verschillende structuren die pijnklachten aan de binnenkant van de knie kunnen veroorzaken, vergen maatwerk in een behandeling. De fysiotherapeut kan uw knieklachten, zowel acute blessures als overbelastingsklachten, diagnosticeren en een passende behandeling adviseren.

Fysiotherapie bij Fysio World Amsterdam

Met meer dan 35 jaar ervaring bent u bij de fysiotherapeuten van Fysio World Amsterdam in goede handen. Elke fysiotherapeut heeft bij ons zijn of haar eigen specialisme waardoor er snel geschakeld kan worden. Ook voor uw knieklachten bent u bij ons aan het juiste adres.

Onze fysiotherapeuten zijn goed geschoold en hebben voldoende ervaring om u verder te helpen. Mocht u knieklachten hebben, schroom dan niet contact met ons op te nemen.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak