Onze specialisten helpen u graag wanneer u last heeft van shin splint

Onze specialisten helpen u graag wanneer u last heeft van shin splint

Heeft u vaak na het sporten een scherpe pijn aan de onderkant van uw scheenbeen? Dan kan het zijn dat u last heeft van een shin splint. Het is helaas een blessure die vrij veel voorkomt, met name onder hardlopers. Namelijk zo’n 9,5% van de hardlopers heeft er last van. Het goede nieuws is dat het meestal goed te behandelen is. Bent u benieuwd wat een shin splint inhoudt en hoe wij kunnen helpen? In dit artikel vertellen wij er graag iets meer over.

Wat is een shin splint?

De term shin splint, ook wel bekend als mediaal tibiaal stress syndroom, is eigenlijk een overkoepelende term voor irritaties aan de onderkant van het scheenbeen. Het is een ontstekingsreactie aan de onderkant van het scheenbeen, door een overbelasting van de spieren eromheen. Kenmerkend voor een shin splint is een scherpe pijn aan de voorkant van het onderste gedeelte van de scheenbeen. De klachten zijn vooral merkbaar na het sporten. Soms kan dit uitstralende pijn naar de enkel geven.

Wat is de oorzaak?

Shin splint zie je vaak bij hardlopers, doordat hardlopen een grote belasting geeft op het onderbeen. Ook bij andere sporten met een hoge belasting komt deze klacht vaak voor. Daarnaast kan het een gevolg zijn van intensief sporten na een periode niks gedaan te hebben. Tot slot kan een verkeerd looppatroon of verkeerd schoeisel ook zorgen voor een shin splint.

“De term shin splint, ook wel bekend als mediaal tibiaal stress syndroom, is eigenlijk een overkoepelende term voor irritaties aan de onderkant van het scheenbeen. “

– Fysio World Amsterdam

Hoe ziet de behandeling eruit?

Ten eerste is het bij een shin splint erg van belang om rust te nemen en het lichaam de kans te geven om te herstellen. Hierbij kan ook koelen met ijs een goede toevoeging zijn. Vervolgens is het belangrijk om het looppatroon en de spiersterkte te optimaliseren, zodat de schokbelasting op de schenen afneemt. Hieronder worden een aantal gebruikte behandelingen toegelicht.

Oefentherapie

Een veelgebruikte behandeling bij shin splint is het geven van oefeningen. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de scheenbeenspieren, zodat de spieren de belasting beter op kunnen vangen. Naast krachtoefeningen wordt er ook gebruik gemaakt van rekoefeningen. Om ervoor te zorgen dat de behandeling zo efficiënt mogelijk zal zijn, worden de oefeningen afgesteld op uw situatie.

Dry needling

Daarnaast kan dry needling goed gebruikt worden in de behandeling van een shin splint. Deze techniek wordt gebruikt wanneer er knopen in de spieren zitten. Deze knopen (ook wel triggerpoints genoemd) worden gestimuleerd, waardoor deze kort samentrekken en vervolgens weer ontspannen. Dit zorgt voor een verhoogde doorbloeding en het ontspannen van de spier.

Shockwavetherapie

Wanneer de ontsteking maar niet weggaat en dus chronisch wordt, kan shockwavetherapie gebruikt worden. Bij shockwavetherapie wordt gebruik gemaakt van schokgolven, welke gericht worden op het aangedane weefsel. Het idee hierachter is dat bij een chronische ontsteking de cellen in het lichaam ‘moe’ worden en dus niet meer bezig zijn met herstellen. Door shockwavetherapie worden deze cellen weer geactiveerd, waardoor het weefsel beter en sneller kan herstellen.

Compressiekousen & Goed schoeisel

Misschien heeft u het al eens bij iemand gezien: het dragen van hoge kousen tijdens het sporten. Dit worden ook wel compressiekousen genoemd. De functie hiervan is het beter op hun plek houden van de kuitspieren, terwijl ze tegelijkertijd de doorbloeding en dus het afvoeren van de afvalstoffen bevorderen. Verder is goed schoeisel erg van belang voor een optimale ondersteuning van het lichaam, waardoor de belasting geminimaliseerd wordt.

Fysio World Amsterdam

Wij van Fysio World Amsterdam staan voor u klaar voor de behandeling van uw klachten. We werken met een team waarin ieder een eigen specialisme heeft. Hierdoor kunnen we altijd de juiste vakkundige hulp leveren. Daarnaast hebben we ruime openingstijden, waardoor u bij ons altijd binnen 48 uur terecht kunt.

Heeft u nog vragen, of bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Schroom niet en neem contact op!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak