Onze behandeling met EPTE bij peesklachten
Onze behandeling met EPTE bij peesklachten
Alle pijntjes en blessures zijn erg vervelend, maar ze zijn extra vervelend als ze lang aanhouden. Een van de blessures die lang kunnen aanhouden zijn blessures aan pezen.
Wat deze peesklachten precies zijn en hoe je hiervoor behandeld kan worden, lees je in onderstaand artikel.
Wat is de functie van een pees?
Spieren zorgen door middel van samentrekking voor het opwekken van kracht. Deze kracht zorgt ervoor dat mensen en dieren kunnen bewegen, maar dit kan alleen doordat de kracht wordt overgedragen op de rest van het lichaam.
Deze overdracht vindt plaats door middel van een stugge, verlenging van de spier, namelijk de pezen. Ze dragen bijna altijd de kracht van de spier over op het bot. Een enkele keer verbindt een pees een spier aan een ander lichaamsdeel, zoals een andere spier.
“De pees heeft voldoende tijd nodig om te herstellen. Dit betekent niet dat er helemaal geen kracht meer op de pees mag komen.”
– Fysio World Amsterdam
Wat zijn peesklachten?
Deze schade kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is overbelasting, maar ook medicijngebruik, inactiviteit of reumatische aandoeningen kunnen deze schade veroorzaken. Daarbij is het ook zo dat de functionaliteit van pezen vanaf ongeveer het 40ste levensjaar achteruit gaat, waardoor peesschade op oudere leeftijd sneller zal ontstaan.
De schade aan een pees kan zorgen voor pijn en voor vermindering van functie. Als deze klachten er zijn, dan spreken we over peesklachten.
Behandeling van peesklachten
Heb je last van peesklachten, dan is het belangrijk dat je rustiger aandoet. De pees heeft voldoende tijd nodig om te herstellen. Dit betekent niet dat er helemaal geen kracht meer op de pees mag komen. Het is namelijk wel belangrijk om te blijven bewegen, anders verliest de pees alleen maar meer functie.
Het is belangrijk om te blijven bewegen en spierversterkende bewegingen te doen. Echter, vaak is het lastig om dat zelf op de juiste manier te doen. Een fysiotherapeut kan je hierbij helpen. Hij of zij zal je helpen met de juiste oefeningen en advies kunnen geven rondom het voldoende rust nemen.
Zoals eerder al aangegeven zijn peesklachten vaak een langdurig probleem. Ook met behulp van reguliere fysiotherapie kan behandeling lang duren en soms niet de volledige oplossing bieden. Gelukkig zijn er nieuwe behandelmethoden in ontwikkeling. Een voorbeeld hiervan is EPTE.
Wat is EPTE?
De naald die gebruikt wordt is een dry needling naald, wat betekent dat deze erg dun en klein is. Het inbrengen van de naald geeft daardoor slechts een licht onaangenaam gevoel. De naald zal worden ingebracht onder begeleiding van echogeleiding, waardoor er geen twijfel mogelijk is over de juiste positie van de naald.
EPTE wordt vaak gebruikt bij peesklachten van de achillespees, de peesplaat onder de voet en bij de kniepees bij een jumpersknee. Naast behandeling van deze of andere pezen, kan behandeling met EPTE ook toegepast worden bij hielspoorklachten. Na behadeling van EPTE is het belangrijk dat er door wordt gegaan met fysiotherapiebehandelingen, zodat de pees op de juiste manier versterkt wordt. Dit zal de terugkeer van peesklachten in de toekomst verminderen.
Fysiotherapie FysioWorld Amsterdam
Pijn of moeite met bewegen?
Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak