Met fysiotherapie weer hardlopen zonder knieklachten

Hardlopen is goed voor uw mentale en fysieke gezondheid. Als u genoeg beweegt heeft u een kleinere kans op ziektes van uw hart en bloedvaten, diabetes en somber zijn. Echter hebben veel hardlopers op een bepaald moment te maken met knieklachten.

Deze klachten kunnen een impact hebben op zowel uw trainingsschema als plezier in de sport. Bij Fysio World Amsterdam kunnen we u helpen om uw knieklachten te verminderen zodat u weer kunt hardlopen zonder klachten.

In dit artikel krijgt u informatie over de knie, veel voorkomende knieklachten, oorzaken van knieklachten en leest u hoe onze fysiotherapeuten een oplossing kunnen bieden voor uw klachten.

De anatomie van de knie

De knie bestaat uit een complex netwerk van verschillende structuren die in en rondom het gewricht aanwezig zijn. Deze structuren maken de anatomie van de knie behoorlijk ingewikkeld en maken het gewricht kwetsbaar. In het kniegewricht komen de uiteinden van het bovenbeen en het scheenbeen samen.

Tussen deze botten bevinden zich de binnenste en buitenste kruisbanden en de binnenste en buitenste kniebanden, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de stabiliteit van de knie.

Daarnaast zijn er talrijke spieren en pezen rondom de knie te vinden. Twee spierbundels werken samen om de bewegingen van de knie mogelijk te maken. Aan de buitenkant van de knie hecht een pees aan die bijdraagt aan het buigen en strekken van de knie.

Welke knieklachten kunnen voorkomen bij hardlopen?

Bij het hardlopen kunt u last krijgen van verschillende knieklachten. Enkele veel voorkomende knieklachten bij hardlopers zijn het iliotibaal band syndroom, de jumpers knie en een meniscusletsel.

Het iliotibaal band syndroom is een aandoening waarbij een pees aan de buitenkant van het bovenbeen ontstoken is. De pijn begint geleidelijk en u zult vooral aan de buitenkant van uw knie last hebben.

Bij een jumpers knie hebt u pijn aan de voorzijde en net onder de knie. De pijn is vaak drukkend en zeurend en dit voelt u voornamelijk wanneer u uw knie buigt. Meniscusletsel kan optreden bij abrupte bewegingen of draaibewegingen tijdens het hardlopen. U kunt pijn voelen, uw knie kan opzwellen en u kunt uw knie niet goed bewegen.

kniepijn met rennen

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van knieklachten tijdens het hardlopen?

Knieklachten tijdens of na het hardlopen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, maar het verkeerd belasten van uw voet is de belangrijkste oorzaak. Daarnaast kan een verkeerde looptechniek zorgen voor overbelasting op bepaalde spieren en gewrichten.

Als u te snel en te ver wilt hardlopen zonder geleidelijke opbouw kan dit ook leiden tot overbelasting van bepaalde structuren. Dit kan ook ontstaan als u traint zonder voldoende hersteltijd. Ook kan een onvoldoende warm-up het risico op blessures vergroten.

Verder kunnen blessures in uw knie en ontstaan door het dragen van ongeschikte hardloopschoenen. Ook kan hardlopen op ongelijke ondergronden, zoals een weg met stenen, zorgen voor extra druk op uw kniegewricht en dus de kans op blessures verhogen.

Hoe kan fysiotherapie helpen bij knieklachten tijdens het hardlopen?

Fysiotherapie is geschikt voor iedereen die pijn heeft bij bewegen of klachten heeft aan gewrichten, spieren, zenuwen en pezen. Een behandeling kan bestaan uit het verbeteren van uw looptechniek, oefeningen om uw spierspanning te verminderen of juist te versterken.

De fysiotherapeut kan ook met u werken aan een juiste lichaamshouding en het leren van de juiste technieken voor een warm-up of cooling-down.

Een behandeling tegen knieklachten bij Fysio World Amsterdam

Bij Fysio World Amsterdam zijn we bekend met knieklachten die voorkomen tijdens het hardlopen en met het begeleiden van alle soorten hardlopers. We kunnen u helpen bij het voorkomen of bij het herstellen van blessures door samen met u de oorzaak van de klachten te achterhalen en een effectief behandelplan op te stellen. De fysiotherapeut helpt u om veilig en effectief te blijven trainen zodat u plezier blijft hebben in de sport.

Heeft u knieklachten bij het hardlopen en bent u nieuwsgierig naar een behandeling bij een van onze fysiotherapeuten? Bij Fysio World Amsterdam bent u van harte welkom! Als u een afspraak wit maken of eerst nog wat vragen hebt, mag u gerust contact opnemen met ons. Het maken van een afspraak kan direct via onze website.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak