Wij helpen u graag wanneer u last heeft van de achillespees bij het hardlopen

Wij helpen u graag wanneer u last heeft van de achillespees bij het hardlopen

De achillespees is de langste pees van het menselijk lichaam en verbindt uw kuitspier met uw hiel. Hierdoor is de pees relatief kwetsbaar. Een achillespeesblessure is dus zeker niet zeldzaam binnen de hardloopwereld. Fanatieke hardlopers hebben meer dan 50% kans om een keer in hun leven te maken te krijgen met een achillespeesblessure. De klachten kunnen echter ook ontstaan door een lange wandeling of fysiek belastend werk. Heeft u last van achillespezen bij het hardlopen? Op deze pagina leest u wat fysiotherapie voor u kan betekenen!

Wat is de functie van de achillespees?

De achillespees speelt een essentiële rol bij de beweging van de voet ten opzichte van het onderbeen. De belangrijkste functies van de achillespees zijn krachtoverdracht, stabilisatie en energieopslag. Bij krachtoverdracht hebben we het specifiek over de wisselwerking tussen de kuitspier en de hiel. De aanspanning van de kuitspier maakt de krachtige strekbeweging van de voet mogelijk.

Hiernaast dient de achillespees als stabilisator van de enkel door overmatige bewegingen van de enkel tijdens belasting te voorkomen. 

Ten slotte slaat de achillespees energie op wanneer de kuitspieren samentrekken en de achillespees uitrekt. De energie wordt weer vrijgegeven bij de afzet van de voet. Op deze manier zorgt energieopslag voor een efficiënte beweging tijdens het lopen.

Waardoor kan hardlopen klachten aan de achillespees veroorzaken?

Bij een achillespeesblessure is er sprake van een veranderde structuur van de peesvezels. Maar hoe ontstaat dit precies? Wanneer u de achillespees te zwaar belast of wanneer u de belasting te snel opbouwt, kan er een toename van vocht en cellen in de pees plaatsvinden. Bij aanhoudende of herhaaldelijke overbelasting kan de rangschikking van de peesvezels zelfs veranderen. Dit vergroot op zijn beurt de kans op een peesscheuring.

Een achillespeesblessure waarbij de structuur van de peesvezels is veranderd noemen we achilles tendinopathie. Een risicofactor hiervoor is een slechte looptechniek. Naast de bovengenoemde oorzaken, kan pijn aan de achillespees ook ontstaan door een ontsteking. Herhaalde belastingen en verhoogde spanningen op de pees kunnen kleine beschadigingen veroorzaken.

Wanneer u onvoldoende herstelt na uw inspanningen, kan dit leiden tot een ontsteking. Ten slotte kunnen een verminderde spierkracht en flexibiliteit de belasting op de achillespees verhogen doordat de kuitspier in dit geval niet goed in staat is om de krachten op te vangen en te absorberen.

Achillespees hardlopen

Wat zijn de symptomen van achillespeesklachten?

Naast pijn kan een blessure van de achillespees leiden tot een zwelling, eventueel samengaand met roodheid en warmte. Ook kan er sprake zijn van stijfheid, beperkte bewegingsvrijheid en gevoeligheid bij aanraking. In het geval van achilles tendinopathie kan ook crepitus ontstaan.

Crepitus is het krakende, knarsende of knappende geluid bij beweging van de achillespees. In de meeste gevallen staan echter pijn en stijfheid op de voorgrond.

Fysiotherapie ter behandeling van achillespeesklachten

Pezen zijn relatief slecht doorbloed en het herstel van een blessure aan de achillespees duurt daarom lang. Fysiotherapie is een geschikte manier om het herstelproces te versnellen en verantwoord te laten verlopen.  De behandeling zal verschillen per persoon en is afhankelijk van uw specifieke klachten en behoeften. In het begin zal de behandeling vooral gericht zijn op het verminderen van de pijn en eventuele ontsteking. Hiernaast zullen we aan de slag gaan met oefentherapie om uw achillespees en kuitspieren te versterken en flexibiliseren.

De oefentherapie kan bestaan uit rekoefeningen, krachttraining en functionele oefeningen. Op deze manier gaan we aan de slag om de belastbaarheid van uw pees te verhogen.  Naarmate de klachten afnemen, zal de focus steeds meer liggen op het hervatten van hardlopen.  Naast deze doelgerichte methoden om uw achillespeesklachten te behandelen, zal de fysiotherapeut u adviezen geven over hoe u het beste kunt bewegen in het dagelijks leven en tijdens het sporten.

Op deze manier pakken we de oorzaak van uw klachten aan en voorkomen een herhaalblessure. 

Zorg bij achillespeesklachten bij Fysio World Amsterdam

Onze fysiotherapeuten bij Fysio World Amsterdam staan voor u klaar om u van uw achillespeesklachten af te helpen. Na het vaststellen van de oorzaak van uw klachten, stellen we een persoonlijk hersteltraject op. Hierbij zullen we u vervolgens begeleiden, zodat u zo snel mogelijk van uw klachten af bent.

Heeft u nog vragen of wilt u beginnen met uw herstel? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak