Wij helpen u graag wanneer u klachten heeft door botontkalking in uw voeten

Wij helpen u graag wanneer u klachten heeft door botontkalking in uw voeten

De botten die zich nu in uw lichaam bevinden zijn heel anders dan dat ze waren toen u nog een kind was. Gedurende uw hele leven wordt bot afgebroken en weer opnieuw aangemaakt. Bij ouderen komt het vaak voor dat er meer wordt afgebroken dan aangemaakt. Wanneer dit in extreme mate of op jongere leeftijd voorkomt, spreken we van botontkalking. Dit staat ook wel bekend onder de naam osteoporose. Het voornaamste nadeel van botontkalking is de vergrote kans op het breken van botten omdat deze zwakker worden.

In dit artikel kunt u lezen wanneer we spreken van een verhoogde kans op botontkalking. Verder zal er worden toegelicht hoe osteoporose in de voet precies tot uiting komt en tot slot zullen wij toelichten hoe FootBasics u kan helpen bij dit probleem.

Gerichte fysiotherapie met de juiste ondersteuning kan namelijk veel klachten wegnemen in het geval van osteoporose.

Botontkalking voeten

Hoe ontstaat botontkalking in uw voeten?

Er zijn verschillende factoren die voor een grotere kans op botontkalking zorgen. Zoals gezegd speelt ouderdom vaak een rol. Hiernaast hebben patiënten vaak een calciumtekort en sporten ze te weinig. Botontkalking kan ook erfelijk worden overgedragen. Tenslotte lijken vrouwen een verhoogde kans te hebben op osteoporose.

In de groeiperiode als kind worden uw botten groter, in zowel de lengte als breedte. In deze periode wordt er dus meer bot aangemaakt dan afgebroken. Bij lichaamsbeweging neemt de botaanmaak nog meer toe. Dit komt doordat de botten dan verstevigd worden. Sportieve mensen hebben dus over het algemeen stevigere botten dan minder sportievelingen. Tot ongeveer uw dertigste levensjaar blijven uw botten verstevigen. Vanaf deze leeftijd is het normaal dat uw botten verzwakken.

Bij osteoporose in de voet kunnen er breuken in de botten optreden zonder dat er een trauma heeft plaatsgevonden. Dit kan al bij iets heel simpels ontstaan. Denk aan het springen van verhoging. Dit treedt een stuk sneller op dan bij bijvoorbeeld de heup. Hier komt het vaak pas door een zware val. Het is dus een stuk risicovoller om last te hebben van osteoporose in de voet.

“Botontkalking zorgt niet direct voor symptomen zoals pijn of irritatie. “

– Footbasics

De gevolgen van botontkalking

Botontkalking zorgt niet direct voor symptomen zoals pijn of irritatie. Sommige patiënten ervaren wellicht een minder goed evenwicht, maar meestal is er sprake van onderliggende klachten. Dit kan leiden tot verschillende en vervelende gevolgen zijn, omdat uw botten steeds minder stevig worden. Door de grotere botafbraak dan -aanmaak neemt de dichtheid van uw botten af, waardoor ze zwakker worden.

De osteoporose kan pijn geven aan bijvoorbeeld uw voeten, omdat de kracht van de botten afneemt. Dit kan zorgen voor irritatie en ontsteking wat als gevolg kan hebben dat er een mindere doorbloeding ontstaat van delen van de voet.

Fysiotherapie kan u helpen!

Helaas is botontkalking niet meer terug te draaien. Wel kunnen onze fysiotherapeuten u helpen bij het beperken van de gevolgen. Hierdoor kan de kans op botbreuken afnemen en eventuele pijn worden bestreden. Dankzij fysiotherapeutische hulp kan het verval van de botten worden vertraagd.

De hulp van de fysiotherapeut zal doelen op het verlagen van het valrisico en het verhogen van de belastbaarheid van uw botten. Dit kan ervoor zorgen dat de kans op botbreuken door vallen wordt verkleind. Hiernaast worden de botten door een verhoogde belasting ook sterker.

Speciaal schoeisel of aangepaste zooltjes kunnen de druk op uw voeten beter verdelen, waardoor de botten in uw voeten minder belast worden.

De hulp van FootBasics

FootBasics is een onderdeel van Fysio World Amsterdam. We beschikken over een goede samenwerking, waarbij patiënten met voetklachten bij ons terecht kunnen. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in voetgerelateerde klachten. Ze hebben hier dus veel ervaring in. Op deze manier kunnen we samen met u het beste zorgplan voor u ontwikkelen.

Heeft u last van osteoporose in uw voet en wilt u geholpen worden bij uw klachten? Maak dan een afspraak bij FootBasics. Wij zijn gespecialiseerd in voetklachten en zullen u zo goed mogelijk helpen om uw dagelijkse bewegingen soepeler uit te kunnen voeren!

Afspraak maken?

U kunt gewoon bellen naar Fysio World Amsterdam. U kunt dan naar Roxanne of Birgit vragen.