Klachten aan de rug

Verschillende oorzaken, verschillende behandelingen

Weinig klachten komen zo vaak terug en zijn er in zoveel varianten, als de vormen van rugpijn. Fysio World Amsterdam ziet dan ook veel mensen met deze klachten, uiteenlopend in intensiteit en oorzaak. Omdat verschillende soorten klachten of pijn ook een verschillend beloop kennen, willen we een aantal van de typen rugpijn uitlichten. Aspecifieke Lage Rugklachten Spit of Lumbago

Aspecifieke lage rugklachten: zeer veel voorkomend

Een van de meest voorkomende en toch onbegrepen klachten zijn waarschijnlijk de aspecifieke lage rugklachten of aspecifieke lage rugpijn. Dit komt niet alleen door de omvang van het probleem (honderdduizenden Nederlanders) maar ook doordat het probleem hardnekkig is en op allerlei gebieden het leven kan beïnvloeden.

Het is dan ook niet vreemd dat wij in onze praktijk zeer veel mensen zien met deze lage rugklachten. Een groot deel van deze klachten is relatief eenvoudig te verhelpen door oefeningen, aanpassingen in houding of werkwijze en meer beweging. Dit zijn mensen die wij snel weer van hun klachten af kunnen helpen.

Een deel van patiënten echter, heeft een klacht die langer aanhoudt en die onze intensieve hulp nodig hebben.

U kunt hier contact met ons opnemen voor deze specialistische hulp.

We delen verder in dit artikel een aantal stappen die u zelf kunt ondernemen om uw pijn en klachten te verminderen.

“Lage rugklachten: een zeer divers probleem met uiteenlopende oplossingen”

– Fysio World Amsterdam

Wat is aspecifieke lage rugpijn?

Aspecifieke Lage rugpijn is simpelweg een aanhoudende pijn in de onderrug, zonder duidelijk oorzaak. De pijn is vaak zeurend en langdurig. De pijn kan soms uitstralen. Door bewegen kan de pijn verminderen of vermeerderen. Vaak kunnen staan of zitten de pijn verergeren.

Doordat de pijn voortdurend aanwezig is, kan deze zorgen voor slapeloze nachten of dagen die moeilijk door te komen zijn.

De beste manier om met de klachten om te gaan is het verminderen van de risicofactoren die deze klachten in stand kunnen houden. Zoals hierboven genoemd zijn dit een slechte houding, veel stress of een gebrek aan beweging.

In aanhoudende gevallen kunnen specifieke oefeningen of aanpassingen in uw houding verlichting bieden.

Acute lage rugpijn: Spit of lumbago

Spit of lumbago is een acute vorm van lage rugpijn die uit kan stralen naar de bovenste delen van de benen of naar de billen. De oorzaak of aanleiding wordt niet altijd gevonden. De pijn wordt veroorzaakt door een verstijving en verkramping van de spieren in de onderrug. Hierdoor raken spieren geïrriteerd en kunnen ook zenuwen geïrriteerd raken.

Een andere bekende klacht is spit na een plotselinge beweging of verkeerde houding.

Hulp bij lumbago of spit

Spit geeft vaak klachten door een overbelasting of verkramping van lage rugspieren. Dat betekent dat de remedie ligt in het minder belasten en versoepelen van de spieren in de onderrug. Dit kan worden bereikt door de pijn tijdelijk te onderdrukken met pijnstillers en dan in beweging te blijven. Door te bewegen kunnen de verkrampte spieren losraken waardoor de irritatie verminderd.

Extra aandacht is nodig wanneer de klachten aanhouden. Dit kan wijzen op een hernia of een beschadiging van spieren/wervels.

Wanneer de pijn en stijfheid dus aanhouden, dan kunt u contact met ons opnemen om te onderzoeken waarom u nog steeds pijn hebt.

Lage rugklachten: zoek tijdig hulp

Lage rugklachten zijn vaak een signaal van uw lichaam dat u (een aantal zaken) moet veranderen. Doordat de rug het centrum van ons lijf is, komen veel stress, druk en trauma’s hier terecht.

Dit zorgt voor een flinke belasting. Wanneer er vervolgens ook een slechte houding, ongezonde leefstijl of andere prikkels bijkomen, kunnen er rugklachten optreden.

Omdat deze niet altijd direct zijn terug te leiden naar een specifieke oorzaak, kan het verhelpen van de klachten lastig zijn.

Blijf om deze reden niet lang rondlopen met (lage) rugklachten. Onze experts kunnen de oorzaak onderzoeken en u specifieke oefeningen en vaardigheden bieden waardoor u weer klachtenvrij kun zitten, lopen en bewegen.

Bekijk hier het verhaal van Lisa

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak