Kan fysiotherapie helpen bij een bewegingsbeperking van de schouder?

Een bewegingsbeperking in de schouder kan erg vervelend zijn en kan je belemmeren bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Fysio World Amsterdam kan helpen om de bewegingsbeperking minder te maken of zelfs te verhelpen.

In dit artikel lees je meer over het ontstaan van een bewegingsbeperking in de schouder en hoe de professionals van Fysio World Amsterdam je hierbij kunnen helpen.

Wat is een bewegingsbeperking van de schouder?

Wanneer iemand last heeft van een bewegingsbeperking van de schouder, is het normale bewegingsbereik van het schoudergewricht verminderd.

Het komt voor dat deze afname in mobiliteit alleen merkbaar is bij het uitvoeren van specifieke bewegingen, zoals het zijwaarts optillen van de arm, maar het kan ook zijn dat je last hebt bij alle bewegingen van de arm en schouder.

schouder pijn

Welke klachten gaan gepaard met een bewegingsbeperking?

Wanneer je last hebt van een bewegingsbeperking, ervaar je vaak ook pijnklachten rondom de schouder. De pijn kan variƫren in ernst; van lichte pijn tot zeer pijnlijk.

Ook kan de pijn alleen optreden bij het bewegen van de arm en schouder, maar we zien ook dat de pijnklachten soms voorkomen in rust. Naast pijn is ook stijfheid een veelvoorkomend symptoom.

In sommige gevallen kan ook een krakend of knappend geluid hoorbaar zijn bij het bewegen van de schouder. De fysiotherapeut kan de oorzaak van dit geluid in veel gevallen achterhalen. Tot slot kan een langdurige bewegingsbeperking ook leiden tot spierzwakte rondom de schouder omdat de spieren niet in het volledige bewegingsbereik worden gebruikt.

Al deze klachten kunnen het dagelijkse functioneren beperken waardoor je bijvoorbeeld moeite kunt krijgen met aankleden of het bereiken van objecten boven het hoofd.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een bewegingsbeperking?

De oorzaken van een bewegingsbeperking kunnen erg uiteenlopend zijn. Zo kunnen de klachten ontstaan door een scheur of ontsteking van de spieren in de schouder. Ook het kapsel van de schouder kan verdikt en verkort raken, waardoor de beweging beperkt wordt, zoals bij een frozen shoulder.

Daarnaast kan een vermindering in kwaliteit van het kraakbeen in de schouder, zoals bij artrose, ook leiden tot bewegingsbeperkingen en pijn in de schouder.

Ook na een operatie aan de schouder is stijfheid en een beperkte beweging een veelvoorkomend symptoom. Tot slot kan een schouderblessure als gevolg van een ongeluk, val of sportletsel leiden tot bewegingsbeperkingen.

Hoe kan Fysio World Amsterdam je helpen?

De behandeling van bewegingsbeperkingen van de schouder kan variƫren afhankelijk van de specifieke oorzaak hiervan. In de meeste gevallen is fysiotherapie een belangrijk onderdeel van het herstelproces. Fysiotherapie helpt namelijk bij het verbeteren van de mobiliteit en kracht rondom de schouder en bij het verminderen van de pijn.

De behandeling verloopt bij Fysio World Amsterdam in vier fases; het intakegesprek, lichamelijk onderzoek, de behandelfase en de afronding.

Je kunt zowel met verwijzing van een huisarts als specialist bij ons terecht, maar ook op eigen initiatief. In alle gevallen wordt er gestart met het intakegesprek. Na de intake vindt er een lichamelijk onderzoek plaats. Met dit gesprek en onderzoek verzamelt de fysiotherapeut alle benodigde informatie over de klacht en de oorzaak hiervan.

Aan de hand hiervan wordt er een diagnose gesteld en in overleg met jou een geschikt behandelplan opgesteld. Hierna start de behandelfase, waarbij met tussentijdse evaluaties de vooruitgang goed gemonitord wordt.

Wanneer de behandeldoelen zijn behaald en jij tevreden bent, wordt het behandeltraject afgesloten.

Je bent bij Fysio World Amsterdam aan het juiste adres!

Fysio World Amsterdam heeft orthopedische revalidatie als speciaal aandachtsgebied, waardoor onze fysiotherapeuten meer ervaren zijn en beter opgeleid worden om o.a. schouderklachten te behandelen. Hierdoor kunnen wij jou goed begeleiden.

Blijf niet langer rondlopen met je klachten en begin met je herstel! Maak vandaag nog een afspraak en je kunt binnen 48 uur bij ons terecht. Door onze ruime openingstijden is er vast een plek te vinden die ook voor jou past.

Pijn of moeite met bewegen?

Blijf niet rondlopen met klachten en maak een afspraak